Acasă Arhiva SNP Petrom încalcă fragrant dreptul la proprietate

SNP Petrom încalcă fragrant dreptul la proprietate

” Un vâlcean acuză

” societatea a efectuat lucrări de montare a unei conduce pe un teren din Mihăești, fărăsăanunțe proprietarul ” în urma lor, angajații SNP au lăsat pe lotul de pământ al bărbatului un lac de țiței ” directorul societății petroliere nu e dispus sădea niciun fel de explicații în legăturăcă acest subiect, tratând presa cu dispreț ” Ion Molea, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Vâlcea susține că SNP riscă amenzi usturătoare  

 

În punctul „Paia”, din satul Măgura, comuna Mihăești se aflăunul dintre cele mai importante câmpuri de extragere a țițeiului din județul Vâlcea. Aici, sunt amplasate zeci de sonde ale Societății Naționale a Petrolului – Petrom  (SNP) – aria de operare Pitești, unitatea de producție Drăgășani, stația Băbeni – unele dintre ele chiar în imediata apropiere a câtorva terenuri agricole, care, spun proprietarii lor , au devenit aride, datorităforajelor ce se efectuează, în permanență, în zonă.

SNP Petrom, acuzatăde violarea proprietății

Marian Nicolae deține, în punctul „Paia”, din satul Măgura peste 6 mii de metri pătrați de teren, pe care nu i-a cultivat niciodată. Bărbatul susține că la începutul lunii februarie a acestui an, SNP a efectuat câteva lucrări, pe proprietatea sa. „Au făcut traversare cu o conductăde țiței, care trece chiar prin mijlocul terenului meu. Au lăsat în urmă, pete de petrol, care au ars pur și simplu pământul” – ne-a declarat Marian Nicolae. Mai mult decât atât, el îi acuzăpe cei de la SNP că nu l-au anunțat cu privire la intenția de a monta, pe terenul său, o conductăde petrol. „Nu mi-au spus nimic. Au venit aici, au săpat, au pus conducta și au plecat. În mod normal, trebuia săștiu și eu ce se întâmplă. Am acest drept, nu credeți? Pământul este, totuși, proprietatea mea ” – a spus Marian Nicolae, supărat. Societatea avea obligația legalăsăanunțe proprietarul în legăturăcu lucrările ce urmau a fi făcute pe terenul său și, în plus, era nevoie de acordul scris al acestuia. În acest caz, însă , legea a fost eludată.  Bărbatul mai spune că , imediat După finalizarea lucrărilor de montare a conductei, efectuate de Societatea Naționalăa Petrolului – Petrom , terenul arăta ca După război. „Era un lac de petrol aici. Parcă plouase cu țiței. Nu am văzut niciodatăașa ceva. Și-au bătut joc ” – a mai adăugat el.

Sesizări fărărăspuns

De foarte multăvreme, în România, dreptul la proprietate este încă lcat în fiecare zi. Cu o ușurințăalarmată. Încercând să-și caute dreptatea, Marian Nicolae a trimis o adresăSocietății Naționale a Petrolului – Petrom (SNP Petrom) – aria de operare Pitești, unitatea de producție Drăgășani, stația Băbeni, pentru a cere explicații în legăturăcu cele întâmplate,  adresăce poartănumărul de înregistrare 303/19.02.2007. „Nu am primit nici un răspuns din partea lor. Măignorătotal” – a mai zis bărbatul. De asemenea, Marian Nicolae a sesizat și Garda de Mediu Vâlcea, cerând o expertizăla fața locului. până la momentul discuției redactorilor VOCEA VÂLCII cu bărbatul, acesta nu primise niciun răspuns din partea instituției mai sus menționate. „Nu știu dacă au venit sau nu. Nu m-au anunțat. Probabil s-au înțeles cu cei de la SNP, care încearcă săscape basma curată” – crede bărbatul. În urmăcu câteva zile, zice Nicolae, câțiva angajați ai SNP Petrom puneau de zor pământ pe terenul lui, încercând săacopere petele de țiței, rezultate în urma lucrărilor. „Mi-au spus că i-a trimis șeful lor săpunăpământ pentru a acoperi petele, deși, din nou, nu fusesem anunțat nici în legăturăcu acest aspect. Doreau, probabil, să-și repare greșeala făcută. Nu au vrut să-mi spunămai multe ” – a menționat Nicolae. Datorităscurgerilor de petrol ce au avut loc în urma lucrărilor efectuate de  angajații SNP, terenul lui Marian Nicolae s-a degradat foarte mult și deși, societatea petrolierăa încercat, precum pisica, săacopere „mizeria” lăsatăîn urmă, încă au mai rămas pete vizibile de țiței. „Pământul e ars. Nu voi mai putea să-l cultiv niciodată. Ca sănu mai spun că nici nu mai pot să-l mai vând. Cine cumpărăun teren care aratăîn halul acesta?” – a continuat el.

Dispreț Față de presă

Așa cum prevede deontologia profesională, l-am contactat și pe directorul Societății Naționale a Petrolului – Petrom, aria de operare Pitești, unitatea de producție Drăgășani, stația Băbeni, Viorel Toma, pentru a prezenta, în paginile ziarului nostru și punctul său de vedere, referitor la subiectul abordat de noi. Nervos și vădit deranjat de întrebările redactorilor VOCEA VÂLCII, a spus că nu știe nimic despre acest caz. Apoi, După o pauzăde gândire de câteva minute, a răspuns, în grabă: „Da, da, aha Se rezolvăproblema omului. Am vorbit cu băieții săse ducă acolo. Ce vreți de la mine? O să măinteresez. Oricum, bărbatul a fost anunțat că pe terenul lui va traversa o conductă. S-au purtat niște discuții cu el „. Nu am reușit săobținem de la acesta alte informații suplimentare vizavi de acuzele pe care Marian Nicolae le aduce societății, pentru că Toma ne-a închis telefonul în nas, cu o lipsăde bun-simț care am auzit că îi este caracteristică .

Amenzi usturătoare

Ion Molea, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Vâlcea, ne-a spus că , în scurt timp, angajații instituției pe care o conduce vor efectua, un control, pentru a stabili exact daunele produse de SNP Petrom, pe proprietatea lui Marian Nicolae. În plus, acesta a dat asigurări că în cazul în care acuzele aduse de bărbat societății au suport în realitate, valoarea amenzii acordatăsocietății va fi substanțială. „Trebuia săefectuăm controlul de mai mult timp, însă , din păcate, avem multe sesizări și puțini angajați. În zilele care urmează, vom da publicității concluziile controlului” – a precizat șeful Gărzii de Mediu Vâlcea.

Marian Nicolae susține că va face toate demersurile posibile pentru a-și  găsi dreptatea. El spune că e decis săapeleze, în acest sens, chiar și la instanța de judecată. În opinia sa, SNP Petrom trebuie să-i acorde despăgubiri pentru daunele  produse pe teren în urma lucrărilor efectuate. „Nu voi sta cu mâinile în sân. În țara asta, chiar nimeni nu mai respectădreptul la proprietate? Astfel de traversări de conduce, s-au mai făcut de SNP În aceiași situație cu mine sunt și alți vecini de-ai mei. însă , ei nu vor săreclame. Sunt prea bătrâni. Așa cum v-am spus, eu n-am de gând săfiu bătaia lor de joc” – a conchis Marian Nicolae. Așteptăm cu interes concluziile raportului efectuat de cei de la Garda de Mediu Vâlcea, pe care le vom prezenta în numerele viitoare ale bisăptămânalului nostru.

Olivia Parvu

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.