Acasă Arhiva Sărăcie lucie în bugetele primăriilor vâlcene

Sărăcie lucie în bugetele primăriilor vâlcene

Se pare că noua formulăde calcul a repartizării banilor publici că tre primării a lăsat în bugetele locale un mare gol, peste 79 de primării vâlcene nemaiavând bani să-și plătească angajații. Foarte mulți primari vâlceni considerăcă s-a făcut o mare greșealăcând s-a împărțit bugetul pe 2007. Abia spre sfârșitul anului când s-au văzut cu punga goală, unii edili s-au dezmeticit și și-au dat seama că situația nu e chiar roz. Mircea Predescu, directorul executiv al Consiliului Județean, a declarat că din cele 89 de localități vâlcene, doar 10 primării au fonduri pentru salariile angajaților.

 

Banii n-au culoare politică

 

Indiferent de apartenența politică , primarii se plâng că datorităformulelor puse în aplicare de guvern de la începutul acestui an, se văd în situația de a nu-și plăti salariații. Despre investiții majore, nici nu poate fi vorba. Edilul comunei Alunu, cea mai vitregitălocalitate din punct de vedere al repartizării banilor, Vasile Pîrvu Boeangiu, s-a declarat indignat de sistemul de acordare a sumelor necesare: „Prin formulele lor tâmpite au legat de mâini localități care chiar vor săfacă ceva, așa cum este Alunu, în timp ce alte primării au luat bani cu lopata. Anul acesta suntem foarte săraci. Am avut până acum bani pentru salarii și curent. Râd și curcile de noi. Mai bine măîntorc la vacile mele, că -s medic veterinar. Bugetul este gol. Nu vom reuși sădăm salariile la oameni decât în cazul în care firmele prestatoare de servicii își vor vira impozitele, altfel nu știu ce vom face. Cu mâna întinsăla rectificare, eu nu vreau săstau”, a declarat primarul din Alunu. Și primarul din Prundeni se vaităcă a rămas fără bani: „Aștept rectificarea promisăde Vosganian. În caz contrar vom merge la Guvern săvinăminiștrii săfacă administrație cu banii pe care-i avem noi”, a afirmat Horia Horăscu. Nici primarul din Perișani nu prea are cu ce se lăuda. Edilul Ion Sandu susține că nu mai are în buget fonduri decât pentru salariile funcționarilor pe luna august: „Din septembrie începe coșmarul. Nu mai avem fonduri decât pentru salariile din august. Nu știu ce vom face în ultimele patru luni ale anului. Nu avem decât săașteptăm rectificarea. Avem nevoie de aproximativ 400 de milioane lunar, în această sumăfiind incluse salariile pentru aparatul primarului și pentru beneficiarii la Legea 76”. 

 

Schemăincompletăla Orlești

 

Dându-și seama că banii alocați nu-i vor ajunge prea mult timp, primarul comunei Orlești a preferat sălucreze cu o schemăredusăde personal, decât sănu-și poatăplăti oamenii. „Formula prin care ni s-au alocat fondurile nu a fost bună. Cred că Orleștiul se numărăprintre comunele vâlcene care au primit cele mai mici fonduri. Ni s-au repartizat doar 270.000 RON, Față de alții care au primit 700.000-800.000 RON. Am renunțat sămai angajez oameni în Primărie, doar pentru a putea face unele investiții cât de mici în comună. Organigrama prevedere 20 de salariați, iar noi suntem doar 14. Și-au repartizat sarcinile între ei și încercam săfacem Față . Nu avem bibliotecar, inginer-agronom, informatician și mai aveam nevoie de oameni la contabilitate și la registrul agricol. Abia reușim săfacem Față tuturor solicitărilor”, a spus Constantin Cîrstina.

 

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.