Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Mihai Mateescu, un primar pe cont propriu

” La Băile Govora

” „afirm cu toată responsabilitatea că anul 2006 a fost cel mai bun pentru mine. Am reușit săaduc foarte mulți bani pentru bugetul primăriei și nu de la Consiliul Județean sau Prefectură, ci din alte surse. De exemplu, de la Autoritatea Naționalăde Turism am adus peste 9 milioane de euro printr-un proiect intitulat „Dezvoltarea integratăși echilibratăa stațiunii Băile Govora”” – ne-a declarat Mihai Mateescu

 

Primarul orașului Băile Govora, Mihai Matescu, se declarămulțumit de ceea ce a reușit sărealizeze, până acum, în calitate de edil – șef, însă spune că mai are multe proiecte pentru viitor. De asemenea, în cadrul unui interviu, Mihai Mateescu ne-a mărturisit care sunt principalele proiecte pe care intenționeazăsăle desfășoare în Govora până la sfârșitul anului 2007. Edilul-șef  spune că va face tot ceea ce îi stăîn putințăpentru a ridica nivelul de trai al oamenilor ce locuiesc în stațiune.

Rep.: Domule primar Mihai Mateescu, care sunt principalele probleme cu care se confrunta administrația localădin Băile Govora, în acest moment?

Mihai Mateescu: Probleme sunt foarte multe. Cea mai mare, la ora actuală, este legatăde respectarea ordonanței de Guvern nr. 34, referitoare la achizițiile publice. Noi, primarii suntem obligați săo respectăm, însă ne aflăm în impas. Spun asta pentru că existăriscul ca sănu putem săraportăm sumele, atâta timp cât guvernanții vor săne dea banii în cel mai scurt timp posibil. A doua problemăeste legatăde sursa de finanțare a proiectelor. S-au tot făcut declarații prin presăcă noi, primarii, trebuie săabsorbim toate sumele care ne sunt alocate. De acord cu asta. însă , pentru a putea începe proiectele ne trebuie studii de fezabilitate, care necesităalți bani de la bugetele locale care sunt extrem de mici. Alte probleme acute fac referire direct la locuitorii orașului Băile Govora. Turismul din stațiune este într-un tunel fărăieșire, iar oamenii au un nivel de trai foarte scă zut. De aceea, din anul 2002 nu am ridicat nivelul taxelor și impozitelor locale. 

Rep.: Cum este colaborarea primăriei cu reprezentanții Consiliului Județean și ai Prefecturii Județului Vâlcea?

M.M.: Nu pot săspun decât atât: contez pe mine însumi. Când la conducerea Consiliului Județean Vâlcea a venit Dumitru Bușe, iar la Prefectura Vâlcea – Anuța Handolescu, locuitorii orașului au exaltat de fericire. Acum, dezamăgirea este la polul opus. Ambii conducă tori aveau tot interesul pentru a sprijini administrația localăa orașului Govora. Nu au făcut-o… însă , trebuie sărecunosc că am avut colaborări foarte bune cu doamna Carmen Alexandrescu de la Consiliul Județean, precum și cu juriștii Prefecturii.   

Rep.: Sunteți mulțumit de suma repartizatăde la bugetul statului pentru Băile Govora?

M.M.: Este pentru prima datăcând pot săspun că sunt mulțumit. Din câte știți anul trecut am primit foarte puțin bani. Practic, am fost pe locul 90 din 90 de localități ale județului. Pentru a readuce la viațăstațiunea ne trebuie mult mai mult. 

Rep.: Ați reușit sărealizați tot ceea ce v-ați propus anul trecut?

M.M.: Afirm cu toată responsabilitatea că anul 2006 a fost cel mai bun pentru mine. Am reușit săaduc foarte mulți bani pentru bugetul primăriei și nu de la Consiliul Județean sau Prefectură, ci din alte surse. De exemplu, de la Autoritatea Naționalăde Turism am adus peste 9 milioane de euro printr-un proiect intitulat „Dezvoltarea integratăși echilibratăa stațiunii Băile Govora”. De asemenea, pe Ordonanța de Guvern nr. 7 am făcut proiecte și am reușit săobțin fonduri pentru reabilitarea a șapte poduri și două podețe. Mai mult, pentru programul PHARE 2004 – 2006 – Coeziune economică și socială- am reușit săaduc încă 2 miliarde. Pentru toate aceste fonduri am depus un efort considerabil și fizic, dar și financiar. Dar nu măplâng

Rep.: Care sunt cele mai importante proiecte în anul 2007?

M.M.: În primul rând trebuie săContinuă m proiectele de anul trecut și aici mărefer la cel finanțat de Autoritatea Naționalăde Turism, precum și la reabilitarea podurilor și podețelor. Mai am în plan efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru începerea lucrărilor la rețeaua de apăși canalizare din oraș pe care trebuie neapărat săo reabilităm. Urmeazăapoi infrastructura orașului, precum și reabilitarea liceului din Govora.

Claudia Stanciu