Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Judetul Valcea are plan de aparare impotriva inundatiilor

        ” În sfârșit ” pentru a nu se mai repeta dezastrele de anul trecut, specialiștii Direcției pentru Gospodărirea Apelor Vâlcea s-au implicat în implementarea noii strategii și a planului de măsuri de gestionare a situațiilor de risc

 

          În 2005, Vâlcea a fost unul dintre cele mai afectate județe din cauza inundațiilor. Mii de persoane evacuate, mii de case inundate și zeci de mii de hectare distruse au arătat că autoritățile vâlcene au preferat discursurile politice, bombastice și goale, în timp ce strategia de apărare împotriva inundațiilor a rămas mult timp doar pe hârtie. Anul acesta, însă , ne putem lăuda cu faptul că fiecare localitate în parte are propria hartă în care sunt evidențiate punctele critice și măsurile care trebuie luate în cazul producerii unor inundații. Primarii celor 89 localități vâlcene aveau obligația ca până la sfârșitul lunii mai să finalizeze planurile locale de apărare împotriva inundațiilor. Nu le-au terminat la data limită, însă După mai multe amenințări, edilii și-au făcut treaba în cele din urmă. Pentru a nu se mai repeta dezastrele de anul trecut, specialiștii Direcției pentru Gospodărirea Apelor Vâlcea s-au implicat în implementarea noii strategii și a planului de măsuri de gestionare a situațiilor de risc. „Ne-am implicat foarte mult în implementarea acestor planuri locale și am dat sfaturi tehnice. Majoritatea primarilor nu înțelegeau necesitatea acestor planuri, însă când au văzut ce efectele benefice și După o serie de amenințări, au trecut la treabă”– ne-a spus Ion Florescu, directorul Direcției pentru Gospodărirea Apelor Vâlcea.

          Ce este planul de apărare împotriva inundațiilor?

          Planul județean împotriva inundațiilor este component al unui plan similar național și un summum a celor 89 de planuri locale. Acestea din urmă cuprind o zonă descriptivă și un desenată pe care sunt figurate casele, obiectivele importante, relieful, că ile de comunicații, cursurile de apă etc. „Aceste planuri cuprind, de fapt, toate fenomenele periculoase: grindina, înghețurile pe cursurile de apă, ploile torențiale, seceta, poluările, vânturile. Planurile locale sunt făcute pe  zona localității respective și implică toate datele despre zonele inundabile și unitățile cu potențial poluator. Planul județean este asumarea acestora și arată legăturile dintre zonele de risc de la o localitate la alta. Toate aceste planuri au un rol foarte important pentru că prin ele noi acționăm în cazurile extreme. De exemplu, dacă sunt inundații în mai multe localități, iar noi nu putem face Față solicitărilor, scoatem planul local și dăm indicații comitetului local pentru situații de urgență”– ne-a mai declarat Ion Florescu.

          Rolul Direcției de Gospodărire a Apelor

          Direcția Gospodăririi Apelor Vâlcea are atribuții clare de a monitoriza, avertiza și preveni eventualele riscuri de inundații. Specialiștii Direcției au sarcini de a monitoriza 24 din 24 de ore principalele bazine hidrografice. În urma monitorizărilor, aceștia au obligația de a avertiza autoritățile locale prefectul și primarii asupra riscului de inundații și de a coordona măsurile care se impun. În ultima perioadă , Direcția de Gospodărire a Apelor Vâlcea a avut o activitate intensă. Pentru a diminua și a limita efectele inundațiilor, directorul instituției, Ion Florescu a luat măsura de a consolida toate digurile cursurilor de apă din județ.  În perioada imediat următoare, Gospodărirea Apelor Vâlcea va acționa cu toate resursele umane și materiale în mai multe puncte cu potențial risc de inundații din județ. De altfel, în activitatea directorului Ion Florescu sunt prevăzute și acțiuni de conștientizare a populației în privința riscurilor la care sunt supuși în caz de inundații. „Oamenii, în timpul inundațiilor, își riscă viața și pentru o găină. Nu sunt de condamnat, însă mai presus de toate trebuie să se gândească la viața lor. În perioada următoare, pe lângă altele, ne vom ocupa și de instruirea vâlcenilor și a membrilor comitetelor locale pentru situații de urgență” a conchis Ion Florescu.

Claudia Stanciu