Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

IUDA DE LA LIBERALII VALCENI

” Theodor Stolojan va învinge PNL, prin aceleași metode care l-au readus în politica, l-au propulsat în cursa prezidențialelor din 2000 și l-au urcat în fruntea liberalilor ” luni, la Hotelul Hilton, din București, s-au reunit grupurile Stolojan și Fluture, concluzionând că nu există posibilități de reconciliere liberală cu gruparea Tăriceanu ” marți, patricienii liberali au cerut o întâlnire, la Casa Dante, din capitală, cu Stolojan și Fluture, în speranța unei împăcă ri ” pentru a se restabili dialogul intern, Stolojan a pus trei condiții, toate fiind refuzate de Tăriceanu ” la întâlnirea de aici a fost prezent și cameleonul liberal Emilian Frâncu, omul despre care se vorbește (și la centru) ca despre un prefăcut, un ipocrit, un politician lipsit de onoare și de coloană vertebrală, ca despre un nebun ” Emilian Frâncu îi minte pe „platformiști” că este alături de ei, iar lui Tăriceanu îi dă asigurări de intransigență Față de vâlcenii semnatari al importantului document liberal ” luat în echipă de liderul național, el s-a dat în spectacol, comportându-se iritant  ” Theodor Stolojan, Mona Muscă și Cristian Boureanu pot confirma lipsa de caracter a deputatului liberal vâlcean

 

        Luni seara, în sala mică a hotelului Hilton a avut loc întrunirea oficială a membrilor grupărilor Stolojan și Fluture. Cu această ocazie au fost puse pe masă că rțile privind intențiile lor politice. După întâlnire, am putut dialoga cu un membru al grupării Stolojan și acesta ne-a dat de înțeles că nu mai există cale de reconciliere cu partidul mamă, orbanizarea liberalilor respectând „ad literam” vanghelizarea social democraților români. Cu alte cuvinte, scopul platformiștilor este ruperea PNL și formarea unui nou partid, dacă nu cumva reușesc „recuperarea” lui integrală. O soluție de forță a „conjuraților” este și forțarea alegerilor anticipate, ceea ce convine PD-iștilor, bine situați în sondajele de opinie făcute până acum.

        Nebunia de la Casa Dante

       Marți, 21 noiembrie, a fost, din nou, o zi plină , pentru liberali. La cererea grupului patrician strâns unit de idealuri petroliste lângă Tăriceanu, a avut loc întâlnirea, la vârf, dintre combatanții liberali, în speranța unei împăcă ri. însă , concilierea Stolojan-Tăriceanu așteptată, a eșuat, chiar de la prima întâlnire. La Casa Dante, locul desfășurării disputei ideologice, fostul lider al PNL Stolojan, însoțit de ministrul Flutur, de cei cinci semnatari ai platformei și de șase președinți de filiale, s-a întâlnit cu actualul președinte al PNL, că lin Popescu Tăriceanu. Acesta din urmă a fost și el acompaniat de președinți de filiale și doar de Teodor Meleșcanu din partea conducerii partidului.

        Un ipocrit, la liberali

       Sursa noastră, prezentă și la această întâlnire, ne-a declarat că aici a putut să vadă un cameleon liberal, pe unul dintre cei mai vehemenți anti-reformiști de ultimă oră, omul care cu puțin timp înainte dăduse asigurări că aderă la Platformă cu întreaga sa organizație, lui Stolojan și Monei Muscă . Atunci, el s-a comportat ca un disident, pe când, în realitate, el se dovedea „un Iuda” politic. Cameleonul nu este altul decât Emilian Frâncu, liderul liberal județean, omul despre care se vorbește (și la centru) ca despre un prefăcut, un ipocrit, un politician lipsit de onoare și de coloană vertebrală, un nebun. Iată un fragment dintr-o declarație acuzatoare obținută de la un participant la ultima întâlnire a beligeranților: „Frâncu l-a însoțit pe Tăriceanu la întrunire, După ce, anterior afirmase că urinează pe el, datorită dictaturii instaurate. Lăsat să vorbească , el a afirmat că îi va da afară din organizație pe toți aceia care îl vor acompania pe deputatul Bebe Ungureanu la gruparea „platformiștilor” și că județul dumneavoastră va fi ultimul care îl va trăda pe Tăriceanu. După ce a afirmat că se urinează pe el, îl mai și ia în brațe. Ipocrizie. Anterior, îl sunase pe Stolojan, arătându-și disponibilitatea aderării la noua orientare în partid. În dialogul purtat, s-a lăudat cu afirmațiile scârboase ce-l vizau pe șeful său de partid, spusese la telefon lui Orban, și, După cum știm cu toții, ele au fost dezvăluite în ziarul Ziua. La fel, Cristi Boureanu ne-a spus că a fost și el sunat de vâlceanul dvs. și l-a certat că nu l-a luat și pe el în noua echipă, pentru ca, în finalul discuției, să afirme că din cauză că l-au luat pe deputatul Bebe Ungureanu în echipa Stolojan Stoica, se va radicaliza extrem împotriva grupării formate și că organizația de la Vâlcea va fi ultima ce va adera la Platformă , de va fi cazul. Chiar și Mona Muscă poate confirma parșivenia deputatului. Frâncu a sunat-o la telefon și a insistat să-i transmită domnului Stolojan că , în curând, se va alătura semnatarilor Platformei, cu întreaga organizație de la Vâlcea, dând forță grupării Stolojan – Stoica. „Cred că omul nu este sănătos. Una spune la București și alta spune și face la Vâlcea. Chiar și mie, vâlceanul dvs. mi-a spus că face figurație pe lângă Tăriceanu, lăudându-se cu porcă riile spuse la adresa lui, dar că , mai târziu, va trece cu toți și toate, lângă noi. Înțeleagă-l dracu Î! În intervenția de la Casa Dante, Emilian Frâncu spunea că la Rm. Vâlcea nu există „platformiști”, uitând de semnatarii aderării. Ce concluzie mai poți trage? Toți ne uitam la el și nu ne venea să credem că avem astfel de politicieni lângă noi. Omul joacă un rol dublu, cu avantaje doar pentru el.”

        Condițiile lui Stolojan

       Theodor Stolojan a menționat că a pus trei condiții pentru a se restabili dialogul intern, toate acestea fiind refuzate de Tăriceanu. La cererea de anulare a deciziilor de excludere pentru persoanele care au avut o opinie contrară celei exprimate de conducerea partidului, Tăriceanu a răspuns că acestea pot reveni cu respectarea statutului. Reprezentanții platformei au mai cerut revenirea asupra deciziei de incompatibilitate dintre calitatea de susținător al platformei și cea de membru PNL și posibilitatea de a dezbate în interiorul partidului platforma. Pe de altă parte, Cristian Boureanu ar fi cerut schimbarea unor miniștri, la care Dan Motreanu i-a replicat că acest lucru va putea fi făcut abia După congres. Boureanu, alături de Raluca Turcan, a cerut excluderea din PNL și a lui Bogdan Olteanu, Ludovic Orban și Crin Antonescu pentru că au atacat PD-ul și pe președintele Băsescu fără mandat din partea PNL.

        Ce vor „platformiștii”?

        Fragmente din dialogul purtat de membrii grupului liberal disident, înregistrate la întâlnirea din Hotelul Hilton, redate cu consimțământul celui care a realizat înregistrarea.

        Mona Muscă : „(…) Valeriu Stoica este cel mai bun strateg pe care îl are politica românească . Sunt convinsă că oamenii de aici vor veni cu variante, probabilități și putem discuta serios. Eu vreau să fac altă propunere. Vă propun să funcționam ca o echipă cu teme comune. Trebuie să avem trei-patru teme, evenimente comune, proiecte comune, inclusiv în Parlament. Cred că ne pot ajuta și cei de la sondaje, ca să venim cu teme care îi interesează pe oameni. Am și câteva proiecte legislative în lucru. Haideți să le semnăm împreună. Să organizăm și câteva evenimente. În presa locală vom avea infinit mai mult succes decât în presa centrală. Şi dacă încercă m să creăm evenimente peste tot, vom arăta ca o echipă, ca o forță. (…) Ar trebui să existe o coordonare în Senat, în Parlament. Trebuie să se vadă din afară că avem proiecte, că ne preocupăm de comunicare, nu de dispute. A, că pe partea cealaltă ne ocupăm de politică și de viitorul nostru, da, dar nu facem aceste chestiuni fără să ne intereseze cetățeanul (…)”.

        Theodor Stolojan: „(…) E o problemă care a reapărut în luările de cuvânt: crearea unui alt partid, vizavi de preluarea PNL, cu diferite nuanțe. A apărut și soluția extremă: crearea unui nou partid. O primă concluzie ar fi că trebuie să ne pregătim și pentru una și pentru alta, deși obiectivul nostru trebuie să rămână în principal câștigarea PNL. Asta nu înseamnă că nu trebuie să ne pregătim și pentru cealaltă soluție. S-au pus o serie de întrebări: dacă avem vreo șansă să recâștigăm partidul, dacă noul partid va fuziona, cum putem lua locul în Alianță, dacă nu recâștigăm PNL? S-au spus lucruri importante: și PNL și Alianța sunt consacrate. Cineva a pus problema alegerilor anticipate, ca un mijloc de a recâștiga PNL. Aici reamintesc: există o necunoscută ruperea Alianței prin retragerea unui partid. Acest lucru este foarte probabil. De aceea vă spuneam că ianuarie este momentul în care, în funcție dacă Alianța mai continuă sau se rupe, lucrurile pot să evalueze foarte rapid. Luăm o situație ipotetică : dacă PD s-ar retrage, sigur că PNL are două opțiuni să încerce să facă ceva cu PSD sau să accepte alegerile anticipate. Alegeri anticipate putem declanșa și noi. Putem avea un cuvânt de spus, însă , evident, că nu ăsta este scopul nostru: să folosim forța deputaților și senatorilor ca să spargem Alianța. Deocamdată cred că , până în ianuarie nu putem merge pe ideea formă rii unui nou partid. Abia în ianuarie vom vedea ce se întâmplă (…)”.

Radu Dumitrescu