Acasă Arhiva Iaurt cu gust de isterie și aroma de manipulare

Iaurt cu gust de isterie și aroma de manipulare

O nouă isterie cu iz de manipulare pe agenda publică . Numărul 1 în România pe segmentul iaurturi, compania francezăDanone a recunoscut că a retras din magazinele din toată țara un întreg lot de iaurturi cu fructe, pentru că existăsuspiciuni de contaminare cu dioxină, o substanțăfoarte nocivăpentru organism. Potrivit reprezentanților companiei, sunt periculoase produsele care au ca datăde expirare 11 septembrie 2007.

Și de aici, interesele financiare majore ale trusturilor de media au declanșat o isterie alarmantăpentru populație. Când vine vorba despre împrăștierea panicii, suntem tare pricepuți! Cazul cu iaurtul cu vișine și/sau fructe de pădure este deja unul din numeroasele exemple. Pentru că , dacă puneți măcar pentru cinci minute lingurița de iaurt deoparte, ați putea săvăamintiți de cel mai tare caz din istoria noastră, cel al gripei aviare. Nici acum nu ne-am lămurit dacă ouătoarele luate cu fulgi cu tot din ograda lui Tanti Leana de la țară erau sau nu purtătoare, nici dacă acele covoare dezinfectate amplasate la intrarea și ieșirea satelor erau îmbibate cu substanțe chimice, ori doar cu apăchioară. Desigur, După aviară, mulți viteji s-au arătat, iar momentul – deja „zburătăcit” de prin curți – a fost folosit de unii chiar politic, reproșându-se fostului ministru al Agriculturii inducerea în eroare națională, plus ceva deconturi și încredințări directe… Dar sărevenim.

Cum stăteam noi, o țară întreagă, în fața televizoarelor și ne minunam cum americanii au retras de pe piațătoate jucă riile chinezești vopsite cu nu-știu-ce cu plumb în ea, uite că pericolul s-a abătut și asupra noastră. Nu, nu a fost vorba despre că mășile de noapte care se aprind pe tine sau îți creeazănu știu ce alergii, ci despre un banal iaurt. Un lucru este de neînțeles: cum de în câteva zile toată România a fost cuprinsăde isteria iaurtului, în condițiile în care faimoasele rezultate de laborator încă nu au sosit? Deci, certitudinea că lotul respectiv de iaurt este contaminat cu dioxinănici măcar nu există. Dar noi, oameni crescuți cu drobul de sare deasupra capului am început deodatăsăavem mâncă rimi de piele și sănu ne mai ajungădegetele pentru număratul bolilor pe care le putem avea de la dioxina aia.

Ceea ce nu s-a înțeles, este faptul că autoritățile au fost avertizate printr-un sistem european de alertă, despre o posibilăcontaminare cu dioxinăa unor alimente. Deci, o probabilitate. Noi, oameni obișnuiți săvedem alb/negru, ne-am luat măsurile care se impun adică , am dat sfoarăîn țară , panicând mămicile și bunicile care până ieri credeau că fac un lucru bun dând copiilor câte un iaurțel pe zi. Veți spune, desigur, că principalul segment de… panicare este mass-media. Dar ce spuneți de secretomania de care suferăîn această perioadă cele mai înalte autorități, cele care ar trebui săspunăclar ce și cum? La întrebări simple, precum „de ce cantitate este vorba?” sau „din ce orașe au fost retrase loturile de iaurt”, ori „despre ce fel de iaurt vorbim, oficialii nu au putut răspunde convingător?”.

Informațiile se bat cap în cap, Protecția Consumatorului susține că habar nu are de această anchetă(deși ar fi trebuit săse autosesizeze și săia măsuri măcar pentru protejarea bunicuțelor care și-au uitat acasăochelarii și au cumpărat iaurtul fără sămai citească data fatidică de expirare), instituțiile statului nu spun cantitatea retrasăde pe piațăși nici orașele în care s-a acționat (și chiar dacă ar putea săaibăaceste date, rezultatele s-ar baza doar pe informațiile marilor magazine – că cine îi controleazăpe întreprinzătorii care cumpărăen-gros din hipermarketuri și vând apoi pe la chioșcurile sătești?) unii specialiști spun că dioxina nu poate afecta organismul de la unul sau două iaurturi pe zi, în timp ce unii cercetători vorbesc despre efectele devastatoare ale acestei substanțe: pierderea sarcinii, iritații ale pielii, cancer…

Iar lista, în lipsa unor rezultate certe de laborator, ar putea continua cu creșterea bătăturilor, albirea părului în timp sau creșterea unghiilor! Desigur, orice potențial pericol trebuie luat în seamă. însă de aici până a ne panica în masă, este o mare diferență. Dar, nu disperați. Poate președintele Băsescu va face o declarație oficială, cerând autorităților să-și bage mințile în cap, așa cum a făcut-o la aviară, la inundații, pe caniculăetc. Dacă analizele vor ieși bine, ce se va spune atunci? Danone nu va vorbi decât pe baza dovezilor de laborator. Pe suspiciuni și lipsa de informații poate săurle oricine. până atunci, singura intoxicație semnalatăeste cea declanșatăde mass-media.

 

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.