Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Elevii valceni – instruiti asupra violentei in familie

       ” Ai dreptul săspui „nu”! „trebuie săne dăm cu toții seama că trăim într-o societate în care trebuie săfim uniți. Astăzi e Ziua internaționalăde luptăîmpotriva violenței domestice. Astăzi, noi, aici, încercă m sămai facem un pas pentru a stopa abuzurile asupra copiilor și femeilor” a spus Ioan Rusu, vicepreședintele Consiliului Județean al Elevilor Vâlcea

 

         Violența domestică este veche de când lumea și pământul, iar în ultimii ani a crescut alarmant. Femeile și copiii sunt partea cea mai vulnerabilădin cadrul familiei. Experții atenționeazăcă acest fenomen este mult mai răspândit decât aratăsondajele sau rapoartele poliției. Ei spun că violența  în familie este diferităde alte tipuri de violențe, pentru că se produce în „spatele ușilor închise”. Conform studiilor, majoritate cazurilor de violențăîn familie sunt datorate consumului excesiv de alcool, nivelului scă zut de trai, anumitor imperfecțiuni ale legislației în vigoare, deficiențelor existente în sistemul educațional sau crizei de autoritate în familie și școală. Potrivit unui ultim sondaj realizat la nivel național, peste 800 de mii de femei au suportat, în mod frecvent, violența în familie, sub diferite forme. Mai mult, peste 340 de mii de copii de până la 14 ani au asistat la scene de violențăfizică între părinți, în timp ce peste 370 de mii de minori au asistat la schimburi înjurături.

         De la începutul anului 2006 și până în prezent, asistenții sociali din cadrul Direcției Generale pentru AsistențăSocialăși Protecția Copilului (DGASPC) Vâlcea au fost soluționat peste 25 de cazuri de violențădomestică . Dintre acestea, doar cinci nu s-au confirmat, în restul cazurilor fiind vorba despre copii abuzați fizic și emoțional. În opt din cele 20 de cazuri, angajații DGASPC Vâlcea au instituit măsura de protecție, iar trei tineri cu vârste cuprinse între 16 și 17 ani au fost plasați la „Compartimentul pentru tineri în dificultate”. Mai mult, patru copii între 10 și 14 ani au beneficiat de plasament în centre, iar o fetițăde 12 ani a fost încredințatăunui asistent maternal profesionist.

         Periplu prin școlile vâlcene

         Joi, 19 octombrie a.c., în județul Vâlcea a fost sărbătorităZiua Internaționalăde Luptăîmpotriva Violenței Domestice. Cu această ocazie, asistenții sociali ai DGASPC Vâlcea, împreunăcu reprezentanții Inspectoratului Județean Școlar Vâlcea, World Vision și Consiliul Județean al Elevilor au organizat vizite în școlile din Râmnic. Ei au dorit să-i informeze pe elevii vâlceni asupra instituțiilor la care pot apela în cazul în care sunt bătuți, violați, amenințați la ei acasă. În mod sigur, un copil supus violenței în familie devine tot mai puțin transparent și mai puțin deschis mediului social, cum ar fi vecinii, prietenii, colegii. Apare o evidentăizolare socialăa acestui copil, punând în pericol însă și existența familiei ca grup social. Un rol important în prevenirea și combaterea acestui fenomen revine legislației, sistemului educațional, mass-mediei, bisericii, dar și fiecă ruia dintre noi. De aceea, am organizat aceste vizite în școală, pentru a-i informa pe copii despre ceea ce înseamnă violența și a le spune că suntem alături de ei și că pot apela la noi în caz de necesitate”– ne-a declarat Roxana Stoian, asistent social în cadrul DAGSPC Vâlcea.

         Școlile vizitate de autoritățile locale au fost: Școala cu clasele I VIII Anton Pann și Școala Nr. 10 Rm. Vâlcea. La dezbateri au participat peste 200 de elevi care au avut posibilitatea săpunăîntrebări despre ce înseamnă violența și ce implică ea. Primul care le-a vorbit și care i-a atras într-un dialog a fost vicepreședintele Consiliului Județean al Elevilor Vâlcea, Ioan Rusu. „Trebuie săne dăm cu toții seama că trăim într-o societate în care trebuie săfim uniți. Astăzi e Ziua internaționalăde luptăîmpotriva violenței domestice. Astăzi, noi, aici, încercă m sămai facem un pas pentru a stopa abuzurile asupra copiilor și femeilor. Presupun că și voi, ca noi toți, ați auzit vorbindu-se sau chiar ați asistat la vreun fel de violențăasupra copiilor sau femeilor?” le-a spus Ioan Rusu. Acesta le-a spus elevilor care este diferența dintre un psiholog și un psihiatru și le-a recomandat săapeleze la o persoanăde încredere dacă sunt vreodatămolestați fizic sau verbal.

Claudia Stanciu