Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Bucătăria Spitalului Județean Vâlcea va fi scoasă la licitație

Firma de catering care va câștiga licitația este obligatăsărenoveze și săreamenajeze spațiul unde se va prepara hrana pentru bolnavi ” investiția se ridică la aproximativ 1,3 milioane lei RON, fără TVA ” de asemenea, pentru dotarea bucă tăriei cu ustensilele de bucă tărie necesare mai este nevoie de o investiție de peste 600.000 lei noi

Încă de anul trecut, conducerea Spitalului Județean de Urgență(SJU) Vâlcea a inoculat ideea externalizării serviciilor de bucă tărie și spălătorie din unitatea sanitară. Managerul Georgeta Săliște, considerăcă externalizarea acestor servicii reprezintă, la ora actuală, singura soluție de creștere a calității acestora, într-un timp foarte scurt și fără investiții din partea statului. Se fac, astfel dotări majore și rapide de lungădurată, ridicând secțiile la standarde europene. Dacă unii angajați ai spitalului s-au arătat încântați la aflarea veștii, alții cred că spitalul va plăti pentru aceste servicii de trei ori mai mult, în cazul în care se va realiza externalizarea. În timp, însă , ideea de externalizare a serviciilor de spălătorie și bucă tărie a prins contur. La ultima ședințăde Consiliu Județean, a fost prezentat studiul de fezabilitate privind externalizarea serviciului de preparare a hranei zilnice, studiu ce a fost întocmit de firma bucureșteanăPreciss Consulting S.R.L. De asemenea, consilierii județeni și-au dat avizul pentru ca dosarul săfie trimis Ministerului Sănătății Publice.

Utilajele din bucă tăria sunt în stare jalnică

Bucă tăria Spitalului Județean Vâlcea are 48 de salariați care preparăzilnic 1.370 de porții (mic dejun, prânz, cinăși suplimente), împărțite pe aproximativ 14 diete. Specialiștii ce au realizat studiul de fezabilitate au scos în evidențăcă blocul alimentar al unității este într-o stare avansatăde degradare. Pe lângă faptul că circuitele nu sunt corespunzătoare, utilajele pentru prepararea hranei sunt într-un grad avansat de uzură, fiind depășite din punct de vedere tehnic, energofag și reprezintăun pericol pentru angajați. De aceea, conducerea spitalului, prin realizarea externalizării secției, urmărește reducerea costurilor actuale generale de hrănire a bolnavilor, precum și reabilitarea și modernizarea bucă tăriei în scopul obținerii tuturor autorizațiilor de funcționare. Alte obiective importante sunt scă derea implică rii personalului angajat în activitatea de hrănire, singura sarcinărămânând verificarea și recepția prestației, dar și scă derea cheltuielilor prin preluarea personalului angajat la bucă tărie de că tre firma ce câștigă licitația.

1,8 milioane lei pentru renovarea bucă tăriei

Conform studiilor, pentru renovarea și reamenajarea spațiului unde se va prepara hrana pentru bolnavi este necesară o investiție de aproximativ 1,3 milioane lei RON, fără TVA. De asemenea, pentru dotarea bucă tăriei cu ustensilele de bucă tărie necesare mai este nevoie de o investiție de peste 600.000 lei noi. Toate aceste cheltuieli, conform contractului, vor fi suportate de firma de catering ce va câștiga licitația. „În conformitate cu contractul ce se va încheia cu firma respectivă, aceasta va avea obligația de a executa reabilitarea fizică a blocului alimentar și dotarea acestuia cu mijloacele fixe și obiectele de inventar necesare obținerii autorizațiilor de funcționare, cât și implementării sistemului de management al calității ISO 9.001 și siguranța alimentelor HACCP” – se arat în studiul de fezabilitate. Așadar, firma câștigă toare este nevoităsărenoveze și sărecompartimenteze spațiile în vederea obținerii autorizațiilor sanitare de funcționare. Sectorul de preparare va cuprinde cinci spații: pentru curățarea și prelucrarea legumelor și fructelor, pentru tranșarea că rnii crude, spațiu pentru dezinfecția ouălor, pentru prelucrarea termică și prepararea hranei și spațiul pentru spălarea veselei. Un alt sector este cel de depozitare ce cuprinde o camerăfrigorifică , un depozit alimentar cu termen lung de conservare, o camerăde frigidere și o camerăde congelare. Mai multe decât atât, firma de catering este nevoităsăle ofere angajaților toate condițiile necesare: câte un vestiar pentru haine și haine de lucru și un grup sanitar cu dușuri. Georgeta Săliște, managerul Spitalului Județean Vâlcea, spune că odatăcu privatizarea serviciului de bucă tărie, Spitalul Județean va avea cheltuieli mai puține cu până la 15%.

Personalul va fi preluat de firma câștigă toare a licitației

Totodată, Ordinul Ministrului Sănătății (nr. 886/2006) privind externalizarea serviciilor medicale și nemedicale din unitățile sanitare, spune că potențialii investitori trebuie săîntrunească niște condiții foarte stricte. „Externalizarea serviciilor medicale sau nemedicale reprezintăprocedeul prin care unitatea sanitară, pe bazăde criterii și norme, pune la dispoziție unei persoane juridice baza materialăși spațiul necesar, După caz, precum și personal calificat în vederea îmbunătățirii calității serviciilor medicale sau nemedicale, pentru utilizarea cu eficiențăa resurselor financiare, materiale și umane” – se aratăîn document. Așadar, personalul care își desfășoarăactivitatea în zona de servicii care vor fi externalizate va fi preluat în mod obligatoriu de viitorul prestator de servicii medicale sau nemedicale și va fi menținut pe toată perioada derulării contractului. Mai mult decât atât, salariile personalului preluat și celelalte drepturi prevăzute în contractele colective de muncă se păstreazăpe toată durata derulării contractului. De asemenea, investitorii trebuie săobținăavize de la Autoritatea de Sănătate Publică Vâlcea, Consiliul Județean Vâlcea și Ministerul Sănătății. „Menținerea personalului existent este una din condițiile de bazăpe care le vom pune, pe lângă modernizarea spațiilor” – ne-a declarat managerul general al Spitalului Județean Vâlcea, Georgeta Săliște.

Etapele finale

În urma ședinței Consiliului Județean Vâlcea dosarul de externalizare a serviciului de preparare a hranei din spital a fost trimis la Ministerul Sănătății Publice. După ce experții ministerului își vor da avizul, urmeazăscoaterea la licitație a proiectului. „În urma analizei pieței de catering, se constatăcă în România sunt mulți operatori ceea ce va genera o mare concurențăla licitație și posibilitatea obținerii unor prețuri foarte competitive. Pe lângă anunțul ce se va publica în Monitorul Oficial partea a VI-a și pe site-ul SEAP, spitalul va trimite invitații scrise tuturor operatorilor cunoscuți de piața de catering cu experiențăîn Ministerul Sănătății” – mai scrie în studiul de fezabilitate. Un alt serviciu din Spitalul Județean ce urmeazăsăfie externalizat este spălătoria. Managerul Georgeta Săliște ne-a mărturisit că în zilele următoare va sosi avizul Ministerului Sănătății, iar în cel mai scurt timp posibil va fi organizatăși licitația. Amenajarea spațiilor pentru spălătorie și cumpărarea utilajelor necesare va dura maxim 3 luni.