Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Blestemul saraciei

         ” Abandonul familial și violența  domestică , două tare importante ale societății românești ” sistemul protecției sociale din țara noastrăfuncționeazădestul de prost, o știm cu toții. Puținii bani alocați și penuria de specialiști din domeniu au creat un sistem al asigurărilor sociale-mamut cu articulațiile zdravăn anchilozate, cimentate de defunctul regim comunist. Cele mai multe cazuri de abandon familial sau neglijențăîn familie, se petrec, din păcate, în mediul rural

 

         În România, abandonul familial a luat o amploare covârșitoare. Principalul motiv care dănaștere acestui fenomen este sărăcia lucie, în care trăiesc foarte multe familii de români. Pe mulți dintre ei, imposibilitatea de a acoperi nevoile familiei și de a asigura copiilor un trai decent, i-a determinat săcaute de lucru pe alte meleaguri. La fel de mulți datorităsituației materiale precare în care se află, au ales săplece de acasă, lăsând în urmăcopii înlăcrimați. Copiii au rămas acasă, în România, la bunici,  rude sau chiar la vecini, uitați de familie. Unii au fost îngrijiți omenește, alții însă au fost neglijați, agresați sau chiar abuzați. Sistemul protecției sociale din țara noastrăfuncționeazădestul de prost, o știm cu toții. Puținii bani alocați și penuria de specialiști din domeniu au creat un sistem al asigurărilor sociale-mamut cu articulațiile zdravăn anchilozate, cimentate de defunctul regim comunist. Cele mai multe cazuri de abandon familial sau neglijențăîn familie, se petrec, din păcate, în mediul rural. Nici în județul nostru lucrurile nu stau altfel. De foarte multe ori, primarii localităților vâlcene ascund astfel de cazuri sau se fac că nu le aud, pentru că   adesea mirajul jocului politic de culise le ocupăaproape tot timpul. Și în plus, ce-i intereseazăsărezolve situația gravăîn care se aflăun minor abandonat sau agresat de familie, atâta timp cât acesta nu-l poate vota? În fond, mandatul primarilor e, în mai toate cazurile, o Continuă campanie electorală, pregătitoare pentru următoarele alegeri.

         În doar două săptămâni, 14 copii au fost părăsiți de familie

         Angajații Direcției Generale de AsistențăSocialăși Protecția Copilului (DGASPC) Vâlcea se confruntă , lunar, cu zeci de cazuri de copii părăsiți de familiile lor. Unul dintre cele mai grave, petrecute chiar săptămâna trecută, este cel al fraților S., din comuna vâlceanăDănicei, care au fost lăsați săcrească în voia sorții de părinți. Mama celor 5 copii s-a plictisit săle mai ofere educație și siguranțămaterială, luându-și lumea-n cap. Nici nu s-a uitat înapoi. Tatălui, degradat uman din caza băuturii în exces nu i-a păsat niciodatăde micuți. Cei de la DAGSPC susțin că cei cinci frați, vor fi duși într-un centru de ocrotire socială, pentru că celelalte rude nu vor să-și asume responsabilitatea creșterii lor și asta pentru că , alocația de plasament, plătităde stat în asemenea cazuri, nu depășește 800 mii lei vechi. O sumăderizorie, în opinia asistenților sociali angajați ai direcției mai sus menționate.

Un alt caz este cel al fraților M. din localitatea Șușani, cel mai mare dintre ai, având 11 ani. Mama celor trei băieți a fost acuzatăde furt și încarcerată, iar tatăl, a fost depășit de situație și a plecat de-acasă. La acest moment, copii au fost duși în într-un centru, unde primesc asistențăspecializată, și se încearcă integrarea în familia lărgită. „Mai avem alți doi copii, din Milcoiu, care, pe care i-am luat de lângă mama lor pentru că erau frecvent agresați de aceasta” ne-a spus un asistent social.

         Mamăbătutăcu bestialitate de fiu

         În comuna Câineni, undeva la limita subzistenței, există4 frați, pentru care copilăria s-a transformat într-un adevărat calvar. „Când am ajuns acolo, la locuința copiilor, am avut impresia că vizionăm un spectacol, din cele mai grotești. E greu de descris în cuvinte sărăcia în care trăiau acei oameni. Și mizeria Își făceau nevoile fiziologie în același loc în care dormeau. Cumplit, văspun. Cumplit” ne-a povestit asistentul. Tatăl copiilor a decedat cu ceva timp în urmăși de-atunci, familia N, câștigă din ce mai greu banii atât de necesari traiului de zi cu zi. Singurele surse de venit sunt pensia de urmaș și banii pe care-i câștigă femeia, muncind cu ziua. După ce că sunt și așa foarte puțini, copilul cel  mare își bate, cu regularitate mama, pentru a-i lua și puținul pe care-l câștigă .

         Și-a bătut fiica cu o curea, până a obosit

         De departe, cel mai cutremurător caz relatat de angajații DGASPC Vâlcea, este cel al unei fetițe de 12 ani, din Râmnicu Vâlcea care a fost mutilată-n bătaie de tatăl său, alcoolic. „Copilul a fost crunt bătutăde tatăl ei, pe motiv că a întârziat o orăde la joacă . A lovit-o cu o curea, pe mâini, picioare, corp și Față până a obosit. Apoi, s-a năpustit asupra ei cu pumnii și picioarele. Nu am văzut în viața mea un copil bătut așa de rău. Era pur și simplu mutilată” spune asistentul social, care s-a ocupat de caz. Acesta susține că fetița locuia doar cu tatăl, pentru că mama era plecatăla muncă , în Spania. În momentul în care a fost informatădespre cele întâmplate fetiței, a reziliat contractul și s-a întors cât a putut de repede acasă. Acum, încearcă săse angajeze pentru a putea asigura fetiței un trai decent și un acoperiș deasupra capului. „Nu mai putem lăsa fetița sub același acoperiș cu agresorul. Așa că , până mama ei va reuși săgăsească o slujbăconvenabilă, ea va sta sub ocrotirea noastră” a mai spus asistentul. Aflând că va fi decă zut din drepturile părintești, pentru rele tratamente aplicate minorilor, tatăl-agresor a încercat săcerșească mila asistenților sociali, pe care cu lacrimi de crocodil în ochi, i-a rugat să-l ierte. Din fericire, legea pedepsește destul de aspru, bestiile cu chip uman.

Olivia Pirvu