” Vâlcean, fără calificare în domeniul protecției consumatoruli, a „verificat”, de capul lui, societăți comerciale ” zilele trecute, la Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorului Vâlcea, s-a prezentat un agent economic din municipiu. Acesta reclama faptul că la firma sa, un inspector al oficiului a efectuat un control fără a se legitima. „Inspectorul” nu avea asupra lui legitimația și delegația de serviciu, precum și ștampila de inspector și formularul tipizat de proces verbal de constatare a contravenției. Mai mult decât atât, falsul inspector i-a întocmit agentului economic un proces verbal de constatare fără dată, semnătură, ștampilă și numele agentului constator
Fenomenul „falsului” a luat amploare în ultimii ani în România. Zilnic, la televiziune sau din presa scrisă aflăm că din ce în ce mai multe persoane își asumă alte identități pentru a comite fraude. Am auzit de falși polițiști care dădeau amenzi celor care „încalcă „ regulile de circulație, de preoți falși care cereau bani pentru biserici sau sinistrați, dar de inspectori OPC falși, mai puțin. Zilele trecute, la Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorului Vâlcea, s-a prezentat un agent economic din municipiu. Acesta reclama faptul că la firma sa, un inspector al oficiului a efectuat un control fără a se legitima. „Inspectorul” nu avea asupra lui legitimația și delegația de serviciu, precum și ștampila de inspector și formularul tipizat de proces verbal de constatare a contravenției. Mai mult decât atât, falsul inspector i-a întocmit agentului economic un proces verbal de constatare fără dată, semnătură, ștampilă și numele agentului constator.
Daniela Ștefoane, directorul OPC Vâlcea ne-a declarat: „Am primit o sesizare din partea unui agent economic care ne-a spus că la sediul societății sale a fost efectuat un control de că tre un bărbat care pretindea a fi inspector al Oficiului pentru Protecția Consumatorului. Imediat, am anunțat Poliția atât noi cât și agentul economic.”
„Inspectorul” a făcut un proces verbal
Din câte se pare, falsul inspector a lăsat în urmă și un proces verbal care cuprindea mai multe „nereguli”: „Lăzile frigorifice și aerul condiționat funcționează funcționează normal, vitrinele sunt curate, păienjeni nu există, podeaua este curată, iar mezelurile sunt în termenul de garanție. Totul este în regulă„. Conform Procedurii Cadru de Control a inspectorilor OPC verificarea unui agent economic începe „o dată cu prezentarea legitimației și a delegației de serviciu de că tre fiecare membru al echipei de control unui angajat al agentului economic cu care se stabilește prima legătură. Este de preferat să se ia legătura cu persoane din conducerea agentului economic”.
În județul Vâlcea, inspectorii OPC care pleacă în control sunt organizați în echipe formate, de regulă, din doi inspectori și au obligația de a se legitima. Ei nu au dreptul de a solicita sume de bani agenților economici controlați, aceștia fiind obligați să-și achite amenzile la Trezoreria Râmnicu Vâlcea, iar dovada achitării amenzii se face doar prin copia chitanței sau a ordinului de plată.
Potrivit legii, asociațiile neguvernamentale de protecție a consumatorilor nu au dreptul să facă nici un fel de controale, nu au dreptul să încheie documente de control și, implicit, nu au dreptul să încaseze bani drept amenzi sau să confiște produse. Unicul lor rol, este acela de a iniția acțiuni de informare și consiliere privind produsele și serviciile periculoase sau contrafăcute existente pe piață. OJPC Vâlcea le recomandă firmelor ca, înainte de a permite cuiva să facă verifică ri, să solicite documentele prin care să-și dovedească autoritatea.
” Cristina PÎRVU
Lasă un comentariu