Acasă Arhiva ‘Comparand cu arestul de la Valcea aici parca sunt in concediu’

‘Comparand cu arestul de la Valcea aici parca sunt in concediu’

         După îndelungate eforturi, am reușit săprimim dreptul la o vizităprofesionalăde lucru, în Penitenciarul cu Regim de MaximăSiguranță(PRMS), din Colibași, intenționând sărealizăm un interviu cu primarul Râmnicului Mircia Gutău. Și l-am obținut în exclusivitate! Se știe că oficialul nostru se aflăcazat temporar la Colibași, aflat în custodia Tribunalului Vâlcea, loc unde așteaptădesfășurarea procesului penal în care are calitatea de inculpat, pentru o vină…fărăde vină. Cazul său a cunoscut o desfășurare incredibilă, fapt ce denotălipsa de constanță, profesionalism, dar și inadaptabilitatea la democrație a unor judecă tori ai Justiției române. La Penitenciar, După minimele formalități de prezentare și identificare, am fost conduși la directorul instituției, oficial cu care am susținut două ore de dialog instructiv și reconfortant. Am stat alături de un OM, un jurist bine pregătit profesional, absolvent al Academiei de Poliție, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Drept, din Pitești. Am putut constata că , la acest penitenciar, situația s-a schimbat radical în favoarea celor deținuți temporar sau, poate, aveam noi o impresie proastădespre conducă torii militari ai acestor instituții. Alinierea la normele de administrarea instituției și de penitențăale UE, este evidentă. În numărul viitor văvom prezenta subiectul discuției noastre cu directorul PRMS Colibași – conf. univ. dr. Claudiu Ionel Didea, menționând că bunăvoința acestui s-a desfășurat în limita regulamentului, fărăfavoritisme făcute nouăsau deținutului. Interviul luat edilului nostru șef a avut loc în sala unde își ține, de regulă, șeful Penitenciarului audiențele și am putut dialoga cu Mircia Gutău o oră, sub supravegherea unei doamne despre care am aflat mai târziu că este psihologul instituției. Menționăm că interviul este mult mai lung decât dăm noi publicității (din lipsăde spațiu) și pentru adevărul situației din „Dosarul GUTĂU-DICU” văredăm doar fragmentele pe care le considerăm semnificative pentru informarea râmnicenilor și nu numai

 

         ” Rep.: Domnule primar, regretăm că ne întâlnim în aceste condiții, dar ne exprimăm convingerea că următorul nostru interviu cu dvs. va avea loc acasă, în biroul dvs., din Primăria Râmnicului.

         ” Mircia Gutău: Vămulțumesc pentru vizită. Am simțit prietenia râmnicenilor și a multor jurnaliști, prin VOCEA VÂLCII și presa localăce mi se trimite. Regret că ne întâlnim în astfel de condiții, dar nu mai este mult. Vin acasă, în curând. Nu sunt vinovat cu nimic și se va vedea asta. Sunt răbdător, pentru că Dumnezeu este cu dreptatea și, deci, și cu mine.

         ” Rep.: Am aflat că sunteți supărat pe jurnaliștii Râmnicului, pe aceia care, ostentativ, au alimentat permanent răutățile ce puteau agrava situația dvs și a viceprimarului Dicu.

         ” M.G.: Da, îi știu pe toți cei care au scris rău despre mine și despre familia mea, nedocumentat. Au scris la comandă, fiind bine plătiți. Și știu și de cine. Vreau sădezmint faptul că măduc seara acasăși măîntorc dimineața la penitenciar. Sunt niște aberații. Este un penitenciar de maximăsiguranțăși, odatăintrat, nu se poate ieși decât prin hotărâre judecă torească , Aici, comportamentul tuturor este civilizat și merităfelicitați pentru condițiile care se oferă. Toți se simt de parcă ar fi în concediu. Sunt mulți care pleacă afarăDupă executarea pedepselor și se reîntorc pentru condițiile care le sunt oferite. Afarănu mănâncă de trei ori pe zi Din păcate, mai mult de 25% din cei care se aflăîn custodie acum, nu-și permit săaibăcondițiile care le sunt oferite în penitenciar. Sunt în detenție numai țigani, criminali, violatori, proxeneți și tot ce vrei pe lumea asta. Cei mai mulți din județul nostru. Le mulțumesc celor din conducerea Penitenciarului pentru condițiile ce ne-au fost asigurate, de când am venit, mie și lui Dicu. Condițiile sunt la fel ca la toată lumea, dar aici este foarte bine în comparație cu cele pătimite la IGPR (gazda arestaților de la DNA n.r.) și tratamentul primit acolo.

         ” Rep.: Dar și la Rm.Vâlcea, în arestul IJP, ați fost tratat bine?  

         ” M.G.: Fals. Șeful Poliției de la Vâlcea este o mare jigodie. Când voi ieși, îi voi prezenta declarațiile unui deținut aflat aici, care spune tot ce făcea el pe când era șef la Drăgășani. Cum lua mașinile, care erau furate în Vest și apoi erau aduse cunoscuților lui. Mașina patronului de la Magic Tic Tac, era furatăși a ajuns la fostul șef al Poliției vâlcene. toată lumea știe că nu poți fi numit șef al Poliției, locale sau județene, fărăavizul politic. Eu l-am ajutat pe Cazan și i-am văzut recunoștința. A plecat din unitate, când am ajuns eu acolo.

         ” Rep.: Concret, cu ce v-a deranjat?

         ” M.G.: Înainte săfiu adus din arestul DNA la Vâlcea, Adrian Cazan a chemat presa și a arătat ce frumos va fi primit primarul Gutău. Vreau săvăspun acum adevărul. Camerele acelea noi prezentate nu erau racordate la canalizare. însă , el a chemat presa și a mințit populația, iar pe noi ne-a băgat la camerele 1, 2 și 3 unde aveai în fațăo găleatămurdară. Din toate astea, eu condamn minciuna celor care au fost educați așa înainte de „™89 și de aceea trebuie schimbați. Nu se poate sămintăcu nerușinare. Trebuia săspunăadevărul. El a spus că avem și W.C. în cabină, iar noi aveam o că ldare de îți era scârbăsăpui mâna pe ea și pe deasupra nu îți dădea voie săo speli. Comparând cu cele două săptămâni petrecute în arestul de la Vâlcea, aici parcă sunt în concediu de vară.

         ” Rep.: Ce le transmiteți „žprietenilor”?

         ” M.G.: În primul rând că mărog pentru ei (n.r. râde). Vreau săspun că nu am nimic cu ei, nici măcar cu Crinu Popescu. Asta pentru că sunt convins că în spatele lui sunt alții. Deja am aflat cine sunt cei din spatele lui. Tot aceeași persoanăcare l-a montat împotriva domnului Comănescu. Nu o să-i mai meargămult, nici lui Crinu și nici ei. Am văzut că a apărut Monceanu prin ziare cu declarații, zicând că este un deficit de nu știu câte zeci de miliarde de lei la ADP. Măbucur că s-a văzut După aceea, la ședința Consiliului Local, că s-a făcut rectificarea bugetului Primăriei cu 120 de miliarde în plus. însă , cu toată răutatea celor din jurul meu, funcția de primar nu o voi ceda. Oamenii simt ce se întâmplă. Mi-am dat seama de asta, După sutele de scrisori de la râmniceni pe care le-am primit aici. Zilnic, primesc cel puțin opt scrisori, de la tineri, de la pensionari, bașca cele pe care mi le trimiteți dumneavoastră. Toți, cu drag, măîncurajeazăsărezist și spun că sunt alături de mine. Iar pentru mine asta conteazăcel mai mult: săsimt că râmnicenii sunt alături de mine. În momentele astea grele, am văzut și eu care sunt adevărații mei prieteni. Nu-i voi uita!

         ” Rep.:  Ce părere aveți de atitudinea ziaristului Silviu Popescu?

         ” M.G.: Cu două zile înainte de a fi arestat, Silviu Popescu a venit la mine și m-a rugat săîi inaugurez noul ziar „žCurierul de Râmnic”, la Casa că sătoriilor. Am spus „žda”, pentru că mi se părea normal săparticip la inaugurarea unui ziar local. Când a venit din America, a venit la mine săfac un contract cu el, pentru că dormea într-o camerăla hotelul Maria. Nu avea nici un ban și mi-a spus că vrea săfacă și un ziar. Mie mi-a fost milăde el. Am făcut un contract mai bun cu firma lui, pentru că am zis că e și el la început de drum și trebuie ajutat. După aceea a venit din nou la mine, pentru că vroia săscoatăun alt ziar. Deja mi s-a părut țigănie. Și, cu toate astea, l-am ajutat ca săapară, ulterior, cu un atac așa dur la adresa mea? Atât eu, cât și soția mea, l-am ajutat mult. Făcea actele la cabinetul notarial al soției mele și îi dădea numai o parte din bani, iar diferența nu o mai vedea. însă , l-am lăsat de fiecare datăsăcreadăcă e bine și așa.

         ” Rep.: Dușmanii dvs. au scos capul După arestare. Mărturisesc că și eu sunt consternat, văzând că tocmai cei care văpăzeau pânăși umbra, cu dovezile lor de mare dragoste, s-au îndepărtat acum și lanseazăzvonuri defetiste, denigratoare. Nu i-ați simțit ostili, pe când erați în funcție, acasă?

         ” M.G.: Nu. Acum, pe mine nu mămai intereseazănimic. Nu mai am ce pierde. că vor, că nu vor, tot eu voi fi primar, pânăîn 2008, iar După aceea mămai gândesc dacă voi candida sau nu. Oricum, la întoarcere, voi face, în Primăriei, tot ceea ce am făcut și pânăacum: treabăcorectăîn folosul cetățenilor. Nu voi da nimănui licitațiile degeaba. De asta s-au supărat „žprietenii” mei.

         ” Rep.: Cum simțiți sprijinul familiei și al prietenilor adevărați?

         ” M.G.: Familia și prietenii mei, s-au comportat extraordinar, în aceste momente grele. Este foarte importat că am scă pat teafăr, După arestul de la București și de la Vâlcea. Dacă mai stăteam două săptămâni nu mai rezistam. O lunăși jumătate nu am mirosit aerul de afară, eu care stăteam 12 ore afarădin Primărie, pe străzi și șantiere, știți bine. Aici, cel puțin, de două ori pe zi, te scot în curte săiei aer. În arest, la București, Dicu care fusese prins în flagrant a fost băgat într-o încă pere și acolo a stat 21 de zile. În schimb, pe mine, pentru că nu aveau nici o probăîmpotriva mea, mămutau dintr-o celulăîn alta, din două în două zile. Odată, m-au băgat cu elvețianul ăla care a făcut trei crime în Giulești. Noaptea, măgândeam ce poate să-i treacă prin minte unui om care a făcut trei crime deodată. Dormeam iepurește. Noroc că sunt sportiv de o viață, pentru că în arest legea pumnului e cea care contează. Gândul meu a fost numai la familie și la cei dragi, la râmniceni și la oamenii adevărați din presa vâlceană. Cei care nu s-au lăsat cumpărați.

         ” Rep.: Ați pătimit mult în București?

           M.G.: M-au băgat cu unu”™ în celulăcare avea 11 bile introduse în penis. Scuzați-mă, dar ăsta este adevărul. Altul se plimba noaptea cu greutăți legate de penis, iar când l-am întrebat, la 2 noaptea – ce face? – mi-a zis că vrea săi se lungească organul. În primele zile, la București, am crezut că înnebunesc. Acolo, la subsol, intrau șobolanii de ziceai că nu e adevărat. Când m-au băgat cu „žClanul sportivilor” în celulă, unul dintre ei a prins un șobolan și l-a băgat într-o pungă. Se uita precum criminalul la el și zicea săprivim și noi cum moare șobolanul. Înfiorător. Pânăla urmăam pus o sticlăîn scaunul de la WC, sănu mai intre șobolanii. De fiecare datăcând se ducea cineva să-și facă nevoile, măsculam săvăd dacă a pus la loc sticla. Astea sunt condițiile din 2006. Apoi, în camerăcu mine, l-au băgat pe turcul ăla care a fost prins cu 75 de kilograme de droguri. Într-o noapte, turcul a vrut săse spânzure. Și-a legat pijamaua de gât, însă s-a rupt și a că zut peste mine în pat. Dar am trecut peste toate. Șocul a fost în primele zile. Nu doresc nici celui mai mare dușman sătreacă prin ce am trecut eu, la București și la Vâlcea. La Vâlcea, închideau frigiderul, de vinerea pânălunea și ei vorbesc de integrare în Uniunea Europeană? Nimeni de acolo, din cei care erau în arest, nu a mai avut parte de un asemenea tratament.

         ” Rep.: Cum s-au comportat cei de la DNA?

         ” M.G.: Cei mai slabi dintre procurorii care nu au loc în actul de justiție, se duc la DNA. În primul rând, săne uităm la persoanele care fac parte din structurile DNA. Știm foarte bine cine e de la Vâlcea, la Pitești, precum și la București. Degeaba se chinuie președintele. Eu consider că Traian Băsescu duce o muncă fantastică , dar nu are oameni. Este foarte greu, așa. Nu vedeți că abia acum a reușit să-l schimbe pe șeful de cabinet al generalului Iulian Vlad, fostul șef al SRI-ului. După 16 ani Săvedem acum ce se întâmplăcu dosarele, poate mai dispar din trădătorii ăștia care au împânzit țara.

         ” Rep.: Ce veți face la întoarcerea acasă?

         ” M.G.: Când voi veni, voi face tot posibilul ca adevărul săiasăla lumină. Cei care mi-au făcut aceastăînscenare au mizat că voi ceda psihic. Vreau săvăspun un singur lucru. Și mâine dacă m-aș duce la Primărie, nu aș putea sămăcomport altfel cu denunțătorul. Crinu Popescu a intrat la mine în birou și a făcut gestul de a scoate ceva din buzunarul de la piept. Mi-a spus că a vorbit cu Dicu în urmăcu o zi, însă eu i-am spus că nu îi pot elibera certificatul fărăacordul vecinilor. Atunci a făcut gestul spre buzunar și mi-a zis: „žȘtiți, un avans”. Atunci eu i-am zis „žNU!”. Iar, doamnele procuror spun că eu am mințit pentru că el nu avea bani la el. Păi și eu de unde săștiu? Sunt mulți care au tot felul de ticuri. Așa poate are și el. Un tic de a duce mâna la buzunar. Poate sănu aibănici un leu acolo sau doar 100 de mii de lei. Ăsta e motiv sămăaresteze? că nu am fost convingător? Ce era să-i fac, sămăridic în picioare și să-i dau în cap. Acum opt luni de zile când a vrut sălase un plic pe masă, m-am dus După el și l-am rugat săși-l ia înapoi. Este martorăsecretara mea. Chiar aș vrea să-l întreb pe Crinu Popescu, stând fațăîn față, dacă am discutat vreodatăcu el despre vreo autorizație de construcție pentru strada Stoianovici și dacă am vorbit vreodatăcu el despre vreo sumăde bani?

         ” Rep.: Cum vedeți evoluția cazului? 

         ” M.G.: Cei de la DNA nu au vrut săne separe procesul, pentru că dacă îl separăDicu va fi încadrat acolo unde îi este locul. Eu i-am spus-o clar, lui, că trebuie săîși ispășească pedeapsa. Iar procurorul care a instrumentat cazul, mi-a spus la București că ar fi mai bine dacă mi-aș da demisia. De altfel, m-au băgat pe mine și pe Dicu într-o camerăși ne-au înregistrat. Eu i-am spus din prima: „žMăi, Bebe, ce ți-a trebuit ție asta? Ce îți lipsea, săfaci așa ceva?”. Aceastădiscuție, mi-a redat-o integral procurorul. Dar nu au folosit-o ca probăîn apărarea mea, pentru că asta demonstreazăcă nu am nici o implicare în caz. La Curtea de Apel București, procurorul Sutiman s-a dus la judecă toare și i-a spus sămăaresteze, iar ei, în 29 de zile vor aduce probe. Nu a adus. Nu are de unde. Mi-au purecat biroul, hârtiuțăcu hârtiuță. Nimic!

         ” Rep.: Ce doriți sătransmiteți cititorilor ziarului nostru?

         ” M.G.: că -i iubesc pe toți care au crezut și cred în nevinovăția mea. Sămăaștepte cu încredere. Apoi, vreau săle transmit salutări tuturor sportivilor din Vâlcea. Mi-au trimis o scrisoare în care îmi spun că sunt alături de mine. Ce mulțumire! Dumnezeu e mare și sper ca pe 13 săse facă dreptate, cu toată lașitatea celor pe care nu-i credeam capabili de trădare și a celor pe care i-am ajutat mult în viață, ca de exemplu Anuța Handolescu. Vărog săo întrebați, din partea mea, dacă știe ce înseamn㔞gazdă” și dacă a fost vreodată? Am săo oblig sărecunoască public o anume colaborare. Vreau săle mai transmiteți râmnicenilor că psihic mi-am revenit, că îi iubesc, că mi-e dor de ei și abia aștept sămăîntorc săcontinui ceea ce am început. Nu mădau eu bătut așa de ușor cum credeau unii și nu voi ceda niciodată. Să-și pregătească dosarele, inclusiv cei de la PSD. Deputatul Aurel Vlădoiu, săse gândească mai bine, dacă chiar meritam sămăjignească , așa cum a făcut-o sau să-și punăoamenii de la ziarul lui sămăatace suburban.( )

         ” Rep.: Acum, la plecare, văpunem o întrebare care nu așteaptă, neapărat, răspuns.  Intuiți cine este scenaristul necazului dvs.?

         ” M.G.: Scenariștii sunt mai mulți. Au influențat grupat sau au acționat independent, din spatele denunțătorului. Da, cum sănu îi știu. Unul este cel de la Deva, de la firma „žCondor”. Mi-a transmis, în penitenciar, că o săies afarăcând o săvrea el. Știți cu toții că a mâncat banii contribuabilului și nu a făcut nimic în Goranu. Am denunțat contractul și l-am trimis acasă, cu câteva procese civile După el. Apoi mai este și un prieten (o prietenă) de-al (de-a) dumneavoastră, cu a că rei firmăaveți contract de publicitate. Atenție mare!

         ” Rep.: ( )

         ” M.G.: Da, ați ghicit, dar aveți mare grijă. La DNA, am fost întrebat presant despre „žprietenul” dvs. și despre conducă torii de pe Platforma Govora. Nu m-am apucat eu de prostii, sădau în oameni nevinovați, așa cum a făcut-o el (ea). Și suntem doar, amândoi, din Moldova. Dar asta-i firea unor oameni ce nu știu săfie fair play .

                                                                                                                                           ( va urma)

Romeo Popescu

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.