Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Angajații Seminarului Teologic, amenințați de consilierii episcopali ai lui PS Gherasim

Nu de puține ori, în paginile publicației noastre au apărut articole cu referire la abuzurile pe care conducerea Episcopiei Râmnicului le face. Ele au început în urmăcu mulți ani, însă nu au fost scoase în evidențădecât de puțin timp, când PS Gherasim Cristea a hotărât, sfătuit de „binevoitorii” din preajma lui, săînchidăTipografia Episcopiei condusăde PC Burluș – State. De atunci, greșelile conducerii Eparhiei Râmnicului și Oltului se țin lanț.

Director dictator

În toamna anului trecut, la conducerea Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” din Rm. Vâlcea a fost promovat un preot, Nicolae Preoteasa, despre care se spune că este un apropiat al Episcopului Râmnicului. După numirea acestuia în fruntea scolii bisericești, au început toate problemele. Văzut cu „sacii-n că ruță”, directorul Preoteasa a început săjoace rolul unui dictator, somându-și angajații săse supunăunor reguli inventate de el și nu impuse de regulamentul școlar. Angajații școlii sunt plătiți din banii statului și de aceea ei se subordoneazădirect Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea. Am făcut această precizare pentru că se pare nici până acum lucru directorul nu a înțeles acest lucru, susținând cu tărie că doar Episcopia Râmnicului are un cuvânt de spus în instituția pe care o conduce și ca atare toată lumea trebuie săse subordoneze Prea Sfinției Sale Gherasim. În atare situație și avându-se în vedere legile țării și obligativitatea punerii lor în practică , directorul amintit a încă lcat și încalcă toate drepturile unui angajat, prevăzute în Codul Muncii.

Concret, încă de când a fost investit în scaunul directorial, preotul – dumnealui le-a spus apăsat angajaților instituției că vor fi nevoiți săaccepte toate deciziile pe care le ia el. Așa că , peste noapte, a decis săschimbe programul celor de la centrala termică , al bucă tăreselor, precum și al pedagogilor. Mai mult, Nicolae Preoteasa îi obligăpe profesori săaccepte ca orele suplimentare efectuate săfie recuperate în timpul vacanțelor școlare și multe alte absurdități. Majoritatea angajaților au refuzat săsemneze fișele de post și nu au fost de acord nici cu schimbarea programului de muncă . Revoltați de măsurile dictate de director, ei au început demersurile pentru înființarea unui grup sindical și au formulat cereri de sprijin că tre Uniunea Sindicatelor din Învățământ (USÎ) Vâlcea.

Sindicatul popilor din seminar 

La data de 7 decembrie 2006, în cadrul Seminarului Teologic Rm. Vâlcea a luat ființăprimul grup sindical din istoria seminarului, format din 14 membri. După un timp, au mai rămas doar 13 sindicaliști, deoarece unul dintre ei, supus la presiuni de că tre director și-a dat demisia din instituție, motivând că nu poate continua sălucreze în aceste condiții. Informați de cele ce se întâmplăîn Seminar, liderii de sindicat ai USÎ Vâlcea, Lucian Marinescu și Tiberiu Panăau informat conducerea Seminarului că membrii sindicaliști Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” le-au cerut asistențăde specialitate pentru încheierea/modificarea contractului individual de muncă și a fișei de post. Mai mult, angajații Seminarului au cerut în scris instituției săconvoace o ședințăa Comisiei Paritare, în care săpunăîn discuție nemulțumirile personalului. Inițial, ei au fost refuzați. Directorul Nicolae Preoteasa a motivat că „din motive obiective, ședința nu poate avea loc” la data cerută, iar „data ulterioarăva fi stabilităde comuna acord”. Numai că asta nu s-a întâmplat. Supărat foc pe îndrăzneala angajaților, i-a convocat pe aceștia, la data de 18 ianuarie a.c., într-o ședințăa Consiliului de Administrație la care a participat un inspectorul școlar, Adrian Dumitrescu. Reuniți sub acest patronaj, salariații și-au spus păsurile și au cerut săle fie respectate toate drepturile oferite de Codul Muncii. Dar ți-ai găsit! Nici de data aceasta salariații nu au avut câștig de cauză. Ba mai mult, ei au fost convocați spre judecare, După câteva zile, la Episcopia Râmnicului, pentru a fi „aduși pe drumul cel drept”.

Ședințăcu cântec

Angajații „neascultători” ai Seminarului Teologic Rm. Vâlcea au fost chemați de însuși Prea Sfinția Sa Episcopul Râmnicului Gherasim Cristea, la Palatul Patriarhal. De la întâlnire nu au lipsit consilierii episcopali, PS Irineu Slătineanu, preoții Emilian Groșenoiu, Matei Constantin, Constantin Cîrstea, Ioan Dincă și Emil Ionescu, dar nici directorul Seminarului, preot Nicolae Preoteasa. că petenia Bisericii și-a început pledoaria folosind cuvinte blânde și încercând să-i determine pe cei 13 sindicaliști sărenunțe atât la organizarea sindicală, cât și la protestele legate de drepturile încă lcate, prevăzute de Codul Muncii. În momentul în care membrii „Permanenței Episcopale” au văzut că salariații nu cedează, au început amenințările. Nemulțumiților li s-a spus că vor fi hirotonisiți, iar consecințele faptelor lor vor fi suportate și de anumite rude de-ale lor care au urmat calea bisericii.

Mania persecuției

La rândul lui, directorul Seminarului Teologic Rm. Vâlcea, preot Nicolae Preoteasa, se simte persecutat de angajații instituției pe care o conduce, considerându-i „obraznici și răzvrătiți”. Ca sădea greutate concluziilor sale false, el spune că ei fac propagandăanti – Biserică și anti – Seminar, în scopul propriilor interese. Mai mult, îi acuzăcă nu-și îndeplinesc atribuțiile de serviciu, fărăa nominaliza care sunt acestea. „Anumiți angajați au început o acțiune concertatăîmpotriva mea, pentru că , atunci când am fost numit director, am stricat anumite interese în școală. Ei vor acum un program lejer, dar eu nu sunt de acord și nu pot săaccept ilegalitățile cerute de ei.” – ne-a declarat preotul Nicolae Preoteasa. Dumnealui a ținut morțiș să  menționeze că toate afirmațiile angajaților la adresa sa sunt minciuni menite să-i facă numai rău. „Oamenii vor să-mi facă rău. După ce discutăm noi problemele, aici, în interior, se duc și spun în diferite locuri că i-am amenințat sau cine știe ce alte minciuni. Cei care vor să măacuze au spatele asigurat pentru că sunt nepoții fostului director Vartolomeu și nu se tem de nimic. Așadar, nu cred că au fost amenințați de consilierii episcopali ” – a adăugat directorul Seminarului Teologic Rm. Vâlcea. Continuă m investigațiile, cu credința că vom descoperi lucruri noi și ciudate în Casa Popilor. Tagma preoțească nu are astâmpăr și prin ceea ce face (și nu prin ceea ce spune) conduce la pierderea încrederii enoriașilor vâlceni în păstorii lor.