Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Tabăra Ocnița, ridicatădin ruine

 Mai sunt și minuni

Normal 0 21 REABILITARE. Primarul localității Ocnele Mari, Petre Iordache, a reușit sărezolve problema utilităților la tabăra Ocnița, locul în care vor fi găzduiți sinistrații din această localitate. Forțat de împrejurări, dar și de gura presei locale, edilul a reușit săfacă în șapte zile ce n-au reușit capii județului în șapte ani: a readus tabăra Ocnița în lumea civilizată. Sinistrații vor avea curent electric, apăcurentă, un punct sanitar comun, deci și canalizare și posibilitatea de a găti la aragaz nu la focul de tabără. Dacă în tabărătoate sunt bune și frumoase, în cartierul că zănești, construcția celor 27 de case bate pasul pe loc din cauza Ministerului Economiei care a uitat săvireze banii.
La Copăcelu, lucrurile stagnează

După trei ani de tergiversări și discuții sterile între firma Conversmin și proprietarii caselor aflate pe traseul saramurii, cartierul de locuințe de la că zănești, destinat celor 27 de familii de sinistrați din Ocnele Mari, a început săprindăcontur, cele două firme angajate de Conversmin, respectiv Protetchim și Govora SA, au turnat fundația, au ridicat chiar și câțiva pereți și au intrat din nou în repaus Așteaptăbanii, pe baricade. Din cele 86 miliarde de lei (vechi) promise de Ministerul Economiei, constructorul a primit doar 15 miliarde lei. Dacă la că zănești s-a mai făcut câte ceva, cele două familii, care au ales locația Copăcelu, mai au de așteptat, deoarece constructorul de abia a intrat în posesia terenului. Timpul trece în defavoarea constructorului care s-a angajat săfinalizeze lucrările până în data de 18 aprilie 2010. Nu ar fi primul termen decalat, știut fiind că Guvernul se chinuie de aproape cinci ani de zile săconstruiască cele 54 de case amenințate de saramurăși nimeni nu a plătit pentru nerespectarea planului de strămutare a sinistraților. Săfi sperat guvernanții ca Dumnezeu săacționeze în favoarea lor și sărezolve situația de la Ocne, fără prăbușiri spectaculoase și deversări de saramurăpericuloase?

Cum o nenorocire nu vine niciodatăsingură, cele două firme constructoare nu au primit banii pentru aducerea utilităților. Monica Văsâi, directorul de cabinet al prefectului Remus Grigorescu, a declarat că la ultima întâlnire cu directorii celor două firme de construcții „managerii celor două firme de construcții ne-au atras atenția asupra faptului că Ministerul Economiei nu a virat banii pentru aducerea utilităților: gaze, apăcurentă, canalizare, energie electrică . Ei au toate avizele, dar nu au banii, ar fi făcut lucrarea pe banii lor, dar nu știu dacă și când își vor primi banii de la Ministerul Economiei. Prefectura a sesizat Ministerul, dar nu am primit niciun răspuns în acest sens. Deocamdatăconstrucția caselor de la că zănești a avansat, s-au turnat fundațiile, s-au ridicat și câteva ziduri, la Colonie în schimb sunt probleme, nu s-a făcut nimic, pentru că de abia acum s-a intrat în posesia terenului”, a menționat ea.

Iordache înfăptuitorul ,,minunilor” de la Ocnița

Publicitatea negativăși discuțiile interminabile pe tema cazării sinistraților din Ocne l-au impulsionat pe primarul Petre Iordache suficient de mult încât săreabiliteze tabăra de vacanțăuitatăatât de Direcția județeană pentru Tineret, proprietarul de drept al clădirii, cât și de administrația locală. Astfel, el a reușit săintroducă apa curentă, gazele, electricitatea și canalizarea și culmea civilizației a făcut un punct sanitar, a pus geamurile sparte sau inexistente, a reparat ușile și a mai dat și cu o bidinea de var pe pereții scorojiți, toate acestea pe banii primăriei Ocnele Mari. ,,Minunea” l-a scos din sărite pe secretarul primăriei, care i-a reproșat primarului că reabiliteazăo clădire ,,aflatăîn patrimoniul altcuiva, pe banii primăriei fără a avea garanția recuperării lor de la proprietarul de drept”. Tabăra de vacanțăOcnița aparține Direcției Județene pentru Tineret, instituție inutilă, înființatăspecial pentru tăiatul frunzelor la câini de că tre acoliții partidelor aflate la putere. În ultimii 20 de ani, nimeni nu a mișcat un ac, cu foarte mici excepții, taberele aratăașa cum le-au lăsat cei de pe vremea împușcatului Ceaușescu, o vacanțăîntr-una din taberele statului putând fi consideratăoricând o adevăratăaventură cei care scapăde toxiinfecțiile alimentare și de ciupercă pot fi medaliați de președintele țării. Tabăra Ocnița se încadreazăperfect în această categorie. Cu toate că surse neoficiale dădeau ca sigurăînstrăinarea taberei că tre un privat din cercul Puterii, democratul Cosmin Constantinescu, actualul director al DJT Vâlcea, a afirmat că tabăra aparține Ministerului Tineretului, dar se aflăîn conservare de șase-șapte ani. Tot săptămâna trecută, primarul Ocnelor a semnat ordinul de evacuare pentru Ana Ciripeanu, unul din cetățenii care a refuzat evacuarea. Se pare că primarul ar fi făcut-o mai demult, dar nimeni din primărie nu știa că ordinul trebuia semnat de primar, pentru că toți credeau că semnarea actului intra în atribuțiile prefectului