PE LÂNGĂ LEGE. Deși mai mult de jumătate din directorii deconcentratelor vâlcene ocupăilegal aceste funcții, PDL îi păstrează pe statele de platăchiar dacă , începând de la 1 martie, funcțiile acestora nu mai au acoperire legală. Prefectul Petre Ungureanu nu recunoaște nimic și ține ore de dirigenție în care îi învațăpe directorii deconcentratelor că sunt ,,crema județului” și sănu ia în seamăafirmațiile răutăcioase ale presei cu privire la ilegalitatea lor pe funcții. Între timp, PNL a sesizat Curtea de Conturi pentru evaluarea cheltuielilor nejustificate generate de Guvernul Boc, prin salarizarea acestora, dar și a angajaților din instituțiile conduse de ,,ilegalii” actualului Guvern, pentru că statele de platăsemnate de directorii PDL stau și ele sub semnul ilegalității.
Directorii deconcentratelor numiți de PDL conduc instituțiile, semneazădocumente și iau decizii importante pentru comunitățile locale, deși mandatul acestora e ilegal.
până la data de 27 februarie 2010 Guvernul trebuia săformuleze o nouălege pentru a acoperi reglementările declarate neconstituționale din Ordonanța de Urgență37/2009 și OUG 105/2009 prin care s-au politizat deconcentratele. Minunea nu s-a întâmplat, iar directorii PDL ocupăîn continuare funcțiile primite, deși nu mai au nicio bazălegală. Controversata lege a funcționarilor publici, prin care PDL dorește săîși menținăclientela politică în funcții, a fost atacatăla Curtea Constituționalăde că tre senatorul PSD, Dan Șova, împreunăcu un grup de 34 de senatori PSD+PC. Cu toate că CCR a declarat neconstituționale toate ordonanțele emise de Guvernul Boc pe marginea acestei legi, iar o parte dintre directorii numiți de PNL și-au recâștigat posturile în instanță, premierul a refuzat săse supunădeciziilor CCR, dublând astfel cheltuielile cu plata celor două , trei rânduri de directori.
Directorii sunt conștienți de lipsa lor de autoritate, dar mimeazămunca contra unor salarii acceptabile care le asigurăun trai decent pe timp de criză.
În cadrul Colegiului Prefectural de săptămâna trecută, prefectul Petre Ungureanu, enervat de dezinteresul manifestat de directorii deconcentratelor, le-a ținut o orăde dirigenție în cadrul că reia le-a explicat că ei sunt crema acestui județ, vârful lui drept pentru care ar trebui săse implice mai mult și că așa-zisa lor ilegalitate existădoar în capul jurnaliștilor nu și în realitate, precizare care le-a pus sub semnul întrebării inteligența, directorii fiind conștienți de situația în care se află. ,,Colegiul Prefectural este singurul for în care discutăm, nu va fi niciodatăo orăde dirigenție și în niciun caz nu va fi monolog. Sunteți crema acestui județ, nu ne putem jigni aici. Nu avem nevoie de diriginte aici. Mi-aș dori săfiți un pic mai combativi. Guvernul lucrează! Indiferent de ceea ce se spune în presă despre dumneavoastră, că sunteți ilegali în funcție, este fals.Este o percepție greșităși nu trebuie să-i dați importană”, a declarat prefectul de Vâlcea. Directorii l-au ascultat în liniște, cu ochii în foile din Față , aproape fără sărespire, dar au refuzat săsocializeze pe marginea rapoartelor prezentate de colegii lor.
20 dintr-o lovitură
Deși prefectul Petre Ungureanu refuzăsăaccepte situația, poate pentru faptul că și mandatul său stăsub semnul ilegalității, șefii direcțiilor deconcentrate vâlcene, cu excepția câtorva, au rămas fără drept de semnăturăpe o perioadă nedeterminatăși asta pentru că actul normativ prin care au fost numiți a fost declarat neconstituțional de Curtea Constituționalăa României, iar Guvernul și Parlamentul nu au făcut corecțiile necesare.În județul Vâlcea, din cei 31 de așa-ziși directori coordonatori, doar nouăsunt în legalitate: Gabriel Andreescu – Casa de Pensii; Rodica Mărginean – Casa Asigurărilor de Sănătate; Gheorghe Gogârnoiu – Direcția Finanțelor Publice; Florel Bădele – Direcția pentru Agricultură; Tiberiu Berbece – Garda de Mediu; Narcisa Urea – Agenția de Protecția Mediului; Adrian Comănescu – Direcția județeană pentru Sport; Florinel Constantinescu – Direcția Sanitar Veterinară; Adrian Mesescu – Inspectoratul pentru Situații de Urgență; Florin Epure – Direcția județeană pentru Cultură. Toți acești directori au fost numiți în funcție de Guvernul Tăriceanu și toți au supraviețuit pe funcție datorităfostului lider Mircea Gutău, care a realizat faptul că schimbarea lor ar bloca județul, aceștia deținând șefia principalelor instituții, iar fostul lider PDL a înțeles rapid că nu-și permite sărenunțe la profesioniști pentru mulțumirea clientelei politice. La nivel național, aproximativ 1.500 de direcții județene aflate în subordinea ministerelor se aflăîn această situație.
În afara direcțiilor deconcentrate, în Vâlcea funcționeazăaproape 30 de agenții, aproape toate au două rânduri de directori, cu salarii de peste 30 de milioane lei vechi. Funcțiile acestora fiind dublate de cele câștigate în instanțăde că tre directorii demiși pentru că nu făceau parte din PDL, exemple: Direcția de Statistică Vâlcea și Direcția de Cultură.
Delegări forțate
Lipsa de acoperire legalăpune sub semnul întrebării orice act semnat de directorii celorlalte deconcentrate și mai ales eventualele plăți pe care instituțiile ar urma săle facă sub semnătura lor.
Ca soluție de avarie, PDL-iștii s-au gândit la delegarea atribuțiilor, fapt care a dus deja la apariția demisiilor sau a concediilor medicale, adjuncții sau șefii de servicii refuzând să-și asume gafele făcute de ilegalii premierului Boc. La Vâlcea, primul semnal a fost tras de subprefectul Adrian Burlănescu, care a preferat săplece decât săsemneze actele pe fond funciar emise de prefectul Petre Ungureanu. Capii PNL precizeazăcă , în prezent, contractele de management ale conducă torilor serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor și ale celorlalte organe ale administrației publice centrale din subordinea Guvernului, organizate la nivelul unităților administrativ-teritoriale (încheiate în baza O.U.G. nr. 37/2009 și O.U.G. nr. 105/2009) au devenit caduce, prin urmare ordinele de platăa salariilor pentru aceste persoane sunt abuziv executate și fără o baza legalăexistentă. Astfel, PNL a solicitat o analizăclarăa impactului financiar al acestei decizii politice, materializate prin ordonanțe de urgență, succesiv declarate neconstituționale. Alina Gheorghiu, președinta Comisiei pentru Justiție a PNL, spune că CCR trebuie săevalueze pierderile financiare și cheltuielile bugetare nejustificate, rezultate în urma salarizării a câte doi-trei directori în instituțiile deconcentrate, dar și a actelor semnate de directorii PDL aflați ilegal în funcții.
Lasă un comentariu