Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ștefan Prală, omul de care locuitorii din zona de nord au nevoie

PRAGMATISM ȘI DETERMINARE. „Văspunem ce vom face, nu ce am vrea săfacem, dacă !” „Văarătăm ce trebuie, când și cum!” Acesta este sloganul electoral După care se ghideazăcandidații PSD din nordul județului, Ștefan Pralăși Dumitru Tărășenie. În loc de pălă­vră­geală- angajamente directe, asumate ferm. În loc de pompierisme anticomuniste, antisecuriste și anticorupție – măsuri imediate. Pentru cei doi candidați social democrați, campania electoralădin noiembrie 2008 reprezintăun test de profesionalism și chibzuință.

Ștefan Pralăși Dumitru Tărășenie fac parte dintr-o generație de politicieni care au înțeles exact ce dorește electoratul de la ei. Pro­bleme la firul ierbii, necesități urgente, restanțe și recuperări fără putințăde amânare pentru comunitățile de oameni interesați de soarta urbei lor au luat locul mesajelor din avion, livrate prin mass-media, al politicienilor profesioniști doar în direct la TV.

Diferența specifică a campaniei pentru primele alegeri uninominale o reprezintăprag­matismul și interesul simplu al cetă­țenilor de rezolvare fără fa­soane a deficiențelor punctuale la nivel local. Aceasta e legea campaniei la parlamentare în 2008. Oamenii nu mai cred în programe de partid sforăitoare, nici în președinții de filiale locale de partid. Cred doar în cuvântul dat și respectat. Candidatul se încarcă cu tot arsenalul de responsa­bi­lități. Tot el decontează, tot el plătește. Astfel este văzutăcampania electoralăcare stăsăînceapăde candidații PSD din nordul județului. Într-un dialog purtat cu cei doi lideri pesediști, am încercat săaflăm care sunt proiectele lor pentru colegiile în care candideazăși cum abordeazăei campania electorală, având în vedere faptul că au contracandidați nu tocmai de neglijat de la PNL și PD-L.

 

” REP. : Domnule Prală, sunteți un om care se confundăcu zona de nord a județului. Din constatările proprii, care sunt problemele sociale cele mai întâlnite în colegiul în care candidați, Brezoi – Horezu?

” Ștefan Prală: Trăiesc în această zonă, îmi desfășor activitatea aici și cunosc într-adevăr foarte bine problemele cu care se confruntă cetățenii și nu doar ei, ci și problemele care le au comunitățile locale din acest colegiu.

” REP.: Și care ar fi problemele sociale?

” Ș.P.: Dacă este săne referim la cele sociale, putem vorbi despre nivelul de trai al oamenilor. Pot săvăspun despre neajunsurile datorate de valorile mici ale pensiilor, valorile mici ale locațiilor pentru copii, lipsa burselor pentru elevi, lipsa sprijinului pentru tinerele mame, lipsa sprijinului pentru agricultori, lipsa sprijinului pentru tinerele familii, lipsa stimulentelor și încurajărilor pentru micii întreprinzători și pentru valorile și potențialul local care nu pot fi dezvoltate și promovate datoritălipsei unei legislații clare în domeniu. Totul ține de bani și nu doar de banii care vin de la bugetul statului, ci și de banii pe care ar putea să-i facă oamenii în această zonă, punându-și în valoare potențialul lor și al locurilor.

” REP.: Personal, cum puteți îmbunătăți lucrurile?

” Ș.P.: Aici intervine Parlamentul României. Nu toate lucrurile țin de primari, de comunitățile locale, ci foarte multe lucruri țin de legi. Eu sunt convins că legile pe care le are în program Partidul Social Democrat, vor mișca lucrurile. Vreau săspun că eu nu candidez independent, candidez din partea PSD, fac parte dintr-o echipăputernică , o echipăcare are viziune, care are echilibru și vrea sădea siguranțăîn viitor și vrem săpromovăm legi în interesul oamenilor, iar prin guvernul pe care noi dorim să-l formă m și cred că asta e esențial săînțeleagăcetățenii că noi dorim săformă m Guvernul României, un guvern social democrat pentru că oamenii din România au nevoie de social-democrație, oamenii din România au nevoie de protecție din partea guvernului, din partea statului. Rolul statului este foarte important în această perioadă și e nevoie săse vadăefectele asupra cetățenilor cel puțin din partea statului.

” REP.: Care sunt proiectele dumneavoastrăpentru zona de nord a județului?

” Ș.P.: Aș putea săvorbesc despre câteva proiecte foarte clare și am săcaut să-mi impun punctul de vedere în grupul nostru parlamentar. Este vorba de acele terenuri acoperite de lacurile bazinelor de acumulare care au ocupat suprafețe importante din terenurile cetățenilor. Aceștia nu au fost despăgubiți până acum. Șapte comunități sunt vitregite. De ce? Pentru că într-o lege au fost scutite de impozit și taxe locale aceste locații. În acest moment, nu mai fac parte din strategia naționalăfiind societăți comerciale și ca toate celelalte societăți comerciale trebuie săplătească impozite la comunitatea locală. Vor fi surse de venit pentru acele comunități locale, sănu mai fie probleme cu iluminatul public și atunci este nevoie sămodifice prin lege impozitarea acestora. Sunt direct interesat ca aici săse dezvolte agroturismul, săpunăîn valoare potențialul turistic al Văii Oltului și al Văii Lotrului. Sunt începuturi bune, dar trebuie încurajați cetățenii. Aici mărefer la impozitarea parțialăsau pentru acele clădiri care sunt folosite sezonier, temporar. Ei plătesc impozit tot anul pentru anumite clădiri care sunt folosite doar 3-5 luni de zile în perioada de vară.

O problemădeosebităși care ține de venitul cetățeanului, de venitul local sunt acele centre de achiziții pentru că baza cea mai importantăsunt fructele în această zonăși nu doar fructele din gospodărie sau din culturile oamenilor, ci și fructele de pădure. Cred că rolul statului trebuie din nou să-și spunăcuvântul până când piața privatăse va regla în acest domeniu.

În această zonă, de mare importanțăeste și masa lemnoasă, o bogăție care trebuie săspunem că nu este inepuizabilă. Ea este epuizabilăla un moment dat și este păcat săfie luatăpe nimic. Masa lemnoasăpoate fi prelucratăprin industria mică , industria ușoarăși atunci este un mod de a da oamenilor locuri de muncă bine plătite. Bineînțeles că sunt mult mai multe probleme cu care se confruntă comunitățile locale, dar nu voi minți așa cum mint alții. Eu vorbesc doar despre lucrurile pe care le pot realiza dacă voi ajunge senator.

Trebuie săștiți că domnul Frâncu nu a adus banii de la el de acasă, săștiți că domnul Frâncu nu a adus microbuzele de la el de acasă, săștiți că așa prost cum au fost distribuite aceste sume de bani au fost dirijate prin trafic de influențăși eu cred că așa cum spuneam mai devreme oamenii au nevoie de normalitate la politicieni, nu de istericalele unor oameni care nu mai știu ce săfacă cu puterea care o dețin, care orbiți de puterea pe care o au, au luat măsuri de cele mai multe ori împotriva cetățenilor. Frâncu s-a ocupat doar de oamenii din apropierea lui și a nemulțumit foarte mulți pe care nu i-a văzut. Nu le vede lacrimile și suferințele, nu le vede crisparea După obraz. Trăiește într-un cerc foarte strâns de prieteni, care, de fapt, sunt oamenii banului și sunt interesați doar de banii care vin de la Guvernul României direct că tre anumite unități și de școli și de care se pot lua de acolo și de lucrările care se pot lua la niște valori de zece ori decât cele care ar trebui pentru a se executa lucrări în interesul public. Ăia sunt banii noștri, ăia sunt banii dumneavoastră, cetățenilor și este foarte important ce facem cu ei. Dacă îi dăm la cei puțini sau îi dăm în folosul celor mulți. Ne-a dovedit actuala clasăpolitică că ei au fost folosiți în interesul celor puțini.

 REP.: În colegiul dumneavoastrăaveți contracandidați puternici dacă e săvorbim de Emilian Frâncu de la PNL și Ion Crăciunescu de la PD-L. Ce șanse credeți că aveți dumneavoastrăîn competiție cu cei doi?

 Ș.P.: Puterea stăîn om, nu în banii pe care îi are. Și eu consider că am mai multăputere decât ei pentru că eu sunt om cu adevărat și am demonstrat asta de-a lungul timpului prin ceea ce am făcut eu bun fără săam bani pentru oameni. Eu nu măbat cu acești doi oameni, eu nu lupt cu ei, lupt cu cetățeanul să-l conving cine sunt eu, să-l fac săînțeleagăcine sunt pentru cel care nu m-a cunoscut până acum și sincer săfiu măduc și caut sprijinul electoral la cei care m-au cunoscut până acum. Dacă nu aș avea oameni care măștiu, dacă nu aș avea oameni care sănu măsusținăîn fiecare localitate, nu aș fi candidat. Măbazez pe ei și sunt convins că voturile pe care le voi obține eu sunt sigur voturi date pentru mine. Voturile pe care le vor obține alții sunt convins că nu sunt voturi date pentru ei, ci pentru ceea ce vor da ei. Pentru bani, pentru ajutoare, dar oamenii n-or săle cearăacelor candidați niciodatănimic. De ce? Pentru că votul lor a fost plătit. Asta am spus-o tuturor. Vreți săalegeți pe cineva care săfie responsabil pentru dumneavoastrăpatru ani de zile, să-l responsabilizați, dați-i votul cu încredere. Vreți săvi se cumpere votul? Atunci patru ani de zile sănu aveți nicio pretenție. Și eu nu știu dacă cetățeanului îi va conveni săse mulțumească cu o plasăcu ulei, zahăr, făină, sau cu un litru de țuică sau cu o săptămânăde huzur sau o lunăde zile cât vor dura mirosurile de la mici și spuma berii electorale și După aceea se va întâmpla ceea ce știm: puterea de dreapta va distruge România. Eu spun foarte clar: Ștefan Pralăeste unul dintre cei care formeazăechipa Partidului Social Democrat. Eu vorbesc despre echipa PSD, care a dovedit performanțăpentru oameni, în interesul celor mulți. Dacă oamenii vor înțelege că au nevoie ei și că trebuie sătrimităpe cineva acolo pentru ei s-o facă , dacă nu, nu au decât săgreșească așa cum au fost înșelați, până acum.

 REP.: Mai sunt câteva zile și începe oficial campania electorală. Credeți că va fi una murdară?

 Ș.P.: Pentru noi și pentru PSD mai sunt câteva zile și începe campania electorală. Pentru alți colegi de la alte partide, care nu respectălegea și au încă lcat și o încalcă în continuare, campania a început de mult. Așa au fost ei obișnuiți în structurile lor politice, săîncalce legea pentru că altfel nu vor putea câștiga dacă respectălegea și sunt oameni. Ei nu pot arăta cu adevărat ce sunt decât dacă încalcă legea, mint și înșeală. Pentru ei, campania electoralăa început de mult așa cum ați văzut și dumneavoastră, afișe deja puse, cu însemne electorale, îndemne electorale, deci pentru ei campania a început. Pentru noi va începe campania când ne oferăcadrul legal s-o facem. Am încredere în experiența noastrăde până acum, îmi cunosc foarte bine greșelile pe care le-am făcut în calitate de om politic, sper sănu mai fac greșeala de a răspunde atacurilor murdare, sper sămămențin puternic și sănu intru în nicio mizerie. Pur și simplu repet: eu nu lupt împotriva celor doi. Eu am o luptăîn primul rând cu mine și cu cei pe care trebuie să-i conving că sunt cel mai bun. Știu că au nevoie de oameni serioși, oameni de valoare și cred că sunt unul dintre ei.