Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„România va avea o creștere economică până în 2014”

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, la Vâlcea

Normal 0 21

Marți, 23 septembrie a.c., guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a fost prezent la Rm. Vâlcea cu ocazia „Conferinței Bancare Regionale a Institutului Bancar Român”. Evenimentul a avut loc la Biblioteca județeană „Antim Ivireanul”, în prezența președintelui Consiliului Județean Vâlcea, Ion Cîlea, celor doi vicepreședinți CJ Vâlcea, Dumitru Persu și Romulus Bulacu, a primarului Mircea Gutău, a deputatului PSD – Aurel Vlădoiu, a directorului CEC Vâlcea – Dorin Dobrișan, precum și a prefectului Radu Renga. Mai mult decât atât, la conferințăau participat peste 100 de persoane ce lucreazăîn sectorul financiar bancar, dar și reprezentanți ai Băncii Naționale a României din Vâlcea, Olt, Gorj, Dolj, Mehedinți și Argeș.

 

Crizăfără precedent

 

Timp de mai bine de o oră, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a captivat audiența, făcând o analizăobiectivăa sistemului financiar român, dar și a crizei financiare internaționale. El a afirmat că în aceste zile, sistemul bancar financiar din țările occidentale se confruntă cu o situație fără precedent. Mai mult decât atât, guvernatorul Isărescu a ținut săinfirme zvonurile ce spuneau că sistemul bancar românesc nu a fost afectat de criza mondialăpentru că ar fi primitiv, explicând că acesta are o capitalizare solidăși de aceea nu a suferit prea mult în timpul crizei. „Evoluțiile din ultimul timp ne aratăcât de repede se poate deteriora situația Financiară la nivel internațional în sistemul bancar. Pentru noi, bancherii este o mare lecție și cred că de aici avem foarte multe de învățat, pentru că așa a început și criza din 1929. Am mai avut crize financiare în perioada postbelică , dar împărtășesc punctul de vedere că aceasta nu are precedent în perioada După cel de-al Doilea Război Mondial. Și nu s-a terminat și de aceea nu îi cunoaștem încă dimensiunile. Criza a obligat și Continuă săoblige guvernele și băncile centrale din țările occidentale săia măsuri fără precedent. Pentru noi, nu este nimic nou sub soare. Uitându-ne ce se întâmplăîn aceste țări și dând timpul înapoi în România anului 1998, putem spune că ne-au copiat. până la urmă, problemele financiare, chiar dacă apar în alte ambalaje și cu tehnologie nouă, sunt în esențăasemănătoare. Cel mai important lucru într-o asemenea situație este sănu se instaleze panica, pentru că aceasta ar devasta mai mult sistemele financiare decât problema ca atare. Criza se suprapune cu o perioada mai puțin fastădin punct de vedere al creșterii economiei” – a declarat Mugur Isărescu.

 

„Sunt vâlcean, iar vâlcenii sunt mai optimiști” – Isărescu

 

Guvernatorul BNR s-a arătat optimist în ceea ce privește situația economică a țării noastre, afirmând că până în anul 2014 România va cunoaște o creștere economică evidentă. „În tabloul extrem de diversificat al „bătrânului continent” apare România ca o mică curiozitate. În ciuda tendinței noastre naturale spre dramatism, economia nu vrea săarate dramatic și se încă pățâneazăsăfie atipică . Am avut o recesiune puternică , necazuri mari în anii ’90 când toate țările europene erau în creștere. Acum însă , când toți au început săo ia în jos, noi ne încă pățânăm săcreștem. Probabil că în acest an creșterea economică va fi de 8-9%. Suntem în al 10-lea an de creștere economică și dacă nu apăsăm prea tare pe accelerație, ea va mai crește cel puțin până în 2014. Mulți vor zice că guvernatorul este din nou optimist, dar sunt vâlcean și aici sunt mulți optimiști” – a adăugat Mugur Isărescu.

 

Rata inflației este pe o pantădescrescă toare

 

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a vorbit și despre principalii indicatori ai economiei românești: rata inflației și deficitul extern. În ceea ce privește rata inflației, guvernatorul spune că aceasta deși a înregistrat un vârf de 9% în luna iulie, acum este în scă dere și este posibil ca până la sfârșitul anului săajungăla 6%. „Rata inflației, al doilea indicator al situației economice, ne-a dat ceva bătăi de cap. Migrația forței de muncă și creșterile salariale au contribuit la urcarea inflației, care a ajuns la un vârf de 9% în luna iulie. Putem spune că nu suntem nici mai răi nici mai buni decât cei din U.E. pentru că ei și-au propus o ratăa inflației de 2% și au acum în jur de 4%, iar noi ne-am propus 4% și suntem la 9%. Dar nu e bine săne culcă m pe această ureche. Inflația este cea mai perfidăboalăa economiei. Se instaleazătreptat și scapi foarte greu de ea pentru că ea creeazădependență. Acum inflația merge în jos și avem tendința săne ducem spre 6% la sfârșitul anului” – a menționat guvernatorul.

Cât despre deficitul extern, Mugur Isărescu susține că pare săse fi stabilizat în jurul valorii de 14% din PIB cât a fost și în anul 2007. El susține că acest deficit trebuie totuși corectat treptat, începând din 2009, pentru a evita o aterizare dură. „Deficitul extern înseamnă în esențăpentru noi oltenii săte întinzi mai mult decât îți este plapuma, să-și iasăpicioarele și eventual săși răcești. Este inevitabilăpentru creșterea economiei. Dacă ne aducem bine aminte, America a avut deficite externe vreo 100 de ani și a trăit cu intrări de capital din Olanda, Anglia. Toate țările în proces de dezvoltare au deficit extern. La noi, a crescut dramatic de la 4-5% în 2003 spre 14% anul trecut și anul acesta rămâne la fel. Dacă vom dovedi înțelepciune socialăDupă aceste alegeri, eu cred că vom tempera treptat cheltuielile și vom spori producția” – a conchis Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.