Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Război pentru Primăria Râmnicului

 Candidații se dueleazăîn sondaje

BĂTĂLIE. Agitație mare în interiorul celor mai importante partide politice de pe scena politică autohtonă: PD-L, PSD și PNL. În cazul în care Mircia Gutău nu va fi pus în libertate și achitat de instanțele de judecată, potrivit legii, în maximum trei luni vom avea alegeri anticipate pentru Primăria Râmnicului. Potențialii candidați la fotoliul de edil al municipiului Rm. Vâlcea așteaptăcu sufletul la gurărezultatele sondajelor interne de partid, pentru a vedea cum se plaseazăîn topul preferințelor electoratului. Numărul personajelor politice – social-democrate, democrat-liberale sau peneliste – care -și doresc primăria este semnificativ, semnalul primit fiind acela că lupta pentru putere, în formațiunile politice amintite, va fi aprigă.

până acum, cei mai mulți politicieni care-și doresc săocupe funcția de primar al municipiului sunt liberalii. Surse din cadrul partidului ne-au informat că nu mai puțin de opt peneliști și-au anunțat intenția de a se înscrie în această competiție electorală, deși unii dintre ei nu au nici cea mai mică șansăde a câștiga.

Liderii PNL nu au făcut declarații oficiale cu privire la numele potențialilor candidați pentru Primăria Râmnicului. Deocamdată, liderii fac sondaje interne pentru a vedea cine dintre personajele mai sus amintite se plaseazăcel mai bine în topul încrederii în rândul cetățenilor. Din informațiile pe care le-am cules până acum, Emilian Frâncu, Bogdan Pistol, Mircea Poenaru, Victor Giosan, Ion Nicolae, Eduard Vârlan, Bogdan Badea și omul de afaceri Nicolae Sofianu se numărăprintre cei care doresc să-și încerce norocul la primărie. până la alegeri, fiecare dintre potențialii candidați va fi nevoit săfacă un sondaj de opinie, suportat din fondurile personale, pentru a vedea cum se situeazăîn preferințele electorilor. Chiar în această săptămână, se aude, senatorul Emilian Frâncu va comanda un sondaj de opinie Biroului de Cercetări Sociale (BCS). Și vicepreședintele PNL Vâlcea, Bogdan Pistol, se va adresa unui institut de sondare a opiniei publice și, în funcție de rezultatele acestuia, șefii de la centru vor stabili cine are cele mai mari șanse de reușităîn alegeri. Tocmai de aceea, până acum, niciunul dintre liberalii ce visează săajungăprimarul municipiului nu a făcut declarații publice, ei preferând săfie rezervați cu privire la acest aspect, mai ales că , se spune, cei de la București nu vor nominaliza la Primărie neapărat liberalul cu cele mai bune rezultate în sondajul de opinie, ținându-se seama și de o listăîntreagăde altfel de criterii.

Dacă Frâncu susține că în cazul în care va fi desemnat de partid se va înscrie într-o asemenea bătălie, Pistol pare mult mai reticent când vine vorba de acest subiect, susținând că nu s-a gândit, deocamdată, dacă va candida sau nu. Lucrurile nu stau chiar așa, având în vedere că tot mai mulți indivizi din anturajul său politic mărturisiesc că liberalul de abia așteaptăsăvadărezultatele sondajului intern și săaudăpărerea boșilor de la centru în ceea ce privește candidatura sa la Primăria Râmnicului.

În PSD, jocuri de culise

Gigi Matei, Mihai Persu sau Remus Grigorescu sunt câțiva dintre social-democrații care doresc să-și „adjudece” fotoliul de primar al municipiului nostru. Cel mai potrivit dintre ei, gândindu-ne și la activitatea administrativăîntreprinsăîn calitate de prefect al județului, este Remus Grigorescu, un politician neimplicat în scandaluri de imagine sau corupție, care a demonstrat că a pus binele colectiv, înaintea intereselor personale sau de grup. În ceea ce-i privește pe ceilalți doi posibili candidați, Persu și Matei, ar fi multe de scris, și nu neapărat de bine.

Ambii sunt consilieri municipali, cunoscuți pentru înverșunarea cu care s-au opus proiectelor fostului primar Mircia Gutău, gândite pentru dezvoltarea și modernizarea municipiului. Pe cale de consecință, ne îndoim că , în cazul în care oricare dintre cei doi mai sus enumerați vor ajunge în fotoliul de primar, vor continua vreunul dintre proiectele lui Gutău, gândind altele care săsatisfacă orgoliile sau interesele personale ale acestora. Dovadăvie a celor susținute este scandalul dintre Gutău și Persu, de la sfârșitul anului trecut, care a scos la ivealăcă tânărul pesedist sare la grumazul oricui pune obstacole afacerilor sale, din care, odatăajuns în fotoliul de ales local, și-a propus, probabil, săfacă și mai mulți bani. Nici Gigi Matei nu este o soluție de candidat pentru Primăria Râmnicului, dacă ne gândim că a mai participat și în 2008 la o asemenea luptăpolitică în care a eșuat, fiind trecut pe sub furcile caudine de colegii de partid, dar și de opinia publică .

Totuși, pe surse, am aflat că se prea poate ca Mihai Persu săfie desemnat candidatul PSD la fotoliul de edil, având în vedere că este, se pare, prieten foarte bun cu proaspătul președinte al partidului, Victor Ponta. Mișcarea politică nu ar fi prea inspirată, deoarece, se știe, Persu este un individ lipsit de imagine publică , iar cea pe care o are nu este una tocmai strălucită.

Romeo Rădulescu, singura opțiune viabilă

În ceea ce privește PD-L, privind deocamdatăla conjuncturile politice de moment, cele mai multe șanse la candidaturăle are viceprimarul Romeo Rădulescu, un pedelist tânăr și implicat, care promite multe. Mai mult, el are reale șanse de a câștiga fotoliul de primar al Râmnicului, având în vedere că este perceput ca un continuator al proiectelor lui Mircia Gutău. Desigur, până la urmă, se poate întâmpla ca partidul din care face parte sănu considere oportunăcandidatura sa, însă , în cazul în care face acest lucru, intervine o serioasăproblemăși anume, cu cine ar putea să-l înlocuiască pe Rădulescu, având în vedere că , la ora actuală, partidul are, ca și PSD și PNL de altfel, o serioasăproblemă: le lipsesc personalitățile politice. Pe lângă posibila candidaturăa lui Rădulescu se mai vehiculează, însă , și alte nume: Romulus Bulacu, Eusebiu Vețeleanu, Ion Tudor sau chiar Anuța Handolescu.

Făcând o analizăatentăasupra activității politice a ultimilor doi amintiți, trebuie spus că desemnarea lor pentru funcția de primar ar fi total inoportună. Ion Tudor, considerat un transfug politic, dat afarădin PSD și înregimentat la PD-L, a avut parte, în decursul activității sale politice, de multe nereușite. El a candidat de două ori pentru Parlamentul României, pierzând, lamentabil, de fiecare dată. Pe cale de consecință, înscrierea sa în lupta pentru primărie ar putea duce la un al treilea insucces, care poate fi catastrofal pentru activitatea sa politică viitoare. Cât despre Anuța Handolescu, se poate spune că fostul prefect al Vâlcii a intrat cam de multișor într-un con de umbră, opinia publică amintindu-și cu greu numele său.

În plus, nici nu credem că ar fi posibilăcandidatura sa la primărie, având în vedere că ea însă și declara că este supăratăpe PD-L, partidul că ruia îi datoreazăcu vârf și îndesat funcția de prefect al județului și că , mai mult, zice ea, nu are de gând săse mai înscrie în formațiunea democrat-liberală.