Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

PRIMĂRII ÎN FALIMENT

 În Vâlcea, situație fără precedent

DRAMATIC. Criza Financiară ce a cuprins România a dus primăriile în pragul falimentului. Trezoreria statului este în acest moment goală, iar primăriile și administrațiile locale sunt pur și simplu în colaps. Nici județul nostru nu a fost ocolit de probleme, dintr-un colț în altul al Vâlcii, edilii cautăsoluții disperate pentru a face rost de bani de salarii. Câțiva dintre ei au fost nevoiți săsisteze lucrările de investiții, pentru că banii pe Ordonanța 7 par a nu mai veni, iar alții spun că nu-și mai permit săînceapăvreun proiect anul acesta. O ultimăsituație a Consiliului Județean Vâlcea scoate în evidențăcă nu mai puțin de 30 de primării din județ au probleme financiare.

Primăria Olănești are datorii de 15 miliarde lei vechi

Una dintre localitățile unde situația este de-a dreptul dramatică este Băile Olănești. Acolo, primăria este înglodatăîn datorii, iar bani de salarii nu mai are. Primarul Gheorghe Ciucă spune că încearcă din răsputeri sărezolve problemele financiare din bugetul local, însă de multe ori se simte depășit de situație. În acest moment, Primăria Băile Olănești are datorii de nu mai puțin de 15 miliarde de lei vechi, cele mai mari fiind că tre CET Govora – de 7 miliarde lei vechi, că tre CEZ Craiova – 1,2 miliarde lei vechi și că tre o firmăce a executat lucrări în localitate – 1,5 miliarde lei vechi. „Din păcate, la ultima ședințăde Consiliu Județean nu am primit niciun leu. Măzbat săasigur totul din bugetul propriu, însă este foarte greu. Primăria are datorii foarte mari la diferiți agenți economici care nu mai sunt dispuși săaștepte până reușim noi săle dăm banii. Sincer văspun că nu știu ce sămai fac, iar din partea Consiliului Județean nu măaștept să măajute pentru că sunt liberal” – ne-a declarat primarul stațiunii Băile Olănești, Gheorghe Ciucă .

Primăriile Titești și Govora nu mai au bani decât de salarii

Primăria Titești a primit anul acesta de la Consiliul Județean Vâlcea suma de 117.000 lei, bani pe care i-a cheltuit în totalitate. Edilul-șef că tălin Daneș spune că din banii de la CJ a asigurat doar salariile până la finalul anului, utilitățile rămânând în stand-by. „Nici de la fosta conducere a CJ nu am primit prea mulți bani, așa că m-am obișnuit. Anul acesta de investiții nu se pune problema, tot ce ne intereseazăeste sărămânem pe linia de plutire” – ne-a declarat primarul. Nici la Băile Govora situația nu este prea roz, primarul reușind să asigure doar fondul de salarii până la finele acestui an. În schimb, Mihai Mateescu a fost nevoit săsisteze o serie de lucrări pe Ordonanța 7 – privind modernizarea de poduri și podețe – deoarece nu sunt fonduri pentru continuarea lor.

Aproape de colaps

Cele mai afectate de criza Financiară par a fi primăriile conduse de edilii liberali. Printre acestea putem enumera primăriile din Racovița, Pietrari, Runcu, Pesceana, Măciuca și Alunu. Primarii acestor localități s-au plâns încă de acum câteva luni că au epuizat fondurile de salarii și dacă nu vor primi ajutor, în cel mai scurt timp, vor fi nevoiți săpunălacă t pe ușa primăriei. Situația este critică , iar salariații acestora au început săintre în panică . Primarul PNL al localității Boișoara, Petre Popescu, ne-a mărturisit că nu crede că anul acesta va vedea vreun leu din partea mai marilor județului. Din fericire, acesta a reușit să asigure salariile angajaților, însă spune că primăria are datorii foarte mari. „Avem o datorie de 1,9 miliarde lei vechi că tre o firmăce ne-a executat lucrări în localitate pe care nu avem de unde săo plătim. În rest, ne-am întins cât ne e plapuma și nu vom intra în colaps financiar pentru că am știut sădrămuiesc bine fondurile pe care le-am avut. Din păcate, nu vom face nicio investiție în 2009, deși drumurile sunt în stare jalnică , aproape impracticabile” – ne-a declarat Petre Popescu, primarul localității Boișoara.

Localitatea Berislăvești poate pierde finanțarea de la UE

Probleme are și primăria Berislăvești care riscă săpiardăbani de la Uniunea Europeană din cauza faptului că nu a primit cofinanțarea din partea Consiliului Județean Vâlcea. Este vorba de un proiect pe Phare 2007 de extindere a aducțiunii cu apăîn localitate. Pentru realizarea acestui proiect, în luna aprilie a anului 2008, Consiliul Județean Vâlcea a inițiat un proiect de hotărâre prin care se obligăsăsuporte cheltuielile de cofinanțare în valoare de 420.000 de euro. Primarul din Berislăvești, Ion Bușagă, este mâhnit de faptul că actuala conducere a CJ Vâlcea, la ultima ședință, a împărțit fondurile pe criterii politice și nu în funcție de priorități. El spune că , în cazul în care cei 420.000 de euro nu vor fi asigurați până la data de 30 septembrie 2009, Uniunea Europeană își va lua banii înapoi.