Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Pentru a treia oară, Mircea Geoanăși-a lansat candidatura

 Visând la Cotroceni

START ELECTORAL. Vineri, 2 octombrie 2009, la sala „Romaero”, din București, printre avioane și zgomote de motoare, a avut loc Congresul extraordinar al alianței PSD-PC unde, Mircea Geoană, președintele PSD, a fost propus drept candidat oficial la alegerile prezidențiale ce vor avea loc pe 22 noiembrie. La Congres au fost prezenți mai marii din PSD (președintele-candidat – Mircea Geoană, președintele Consiliului Național – Adrian Năstase, președintele de onoare – Ion Iliescu, secretarul general al partidului – Liviu Dragnea etc.), președinții tuturor organizațiilor din teritoriu, precum și președinta Partidului Conservator, Daniela Popa. Mai mult decât atât, la eveniment au participat aproximativ 12.000 pesediști, adunați din toate colțurile țării pentru a-l susține pe prezidențiabilul PSD. Delegația vâlceană a fost una dintre cele mai numeroase, numărând nu mai puțin de 273 de membri. Printre aceștia îi amintim pe Ion Cîlea – președintele PSD Vâlcea, Victor Grigorie – președintele PC Vâlcea, Gigi Matei – președintele PSD Rm. Vâlcea, Laurențiu Coca – senator, Aurel Vlădoiu – deputat, Vasile Bleotu – președinte al PSD Drăgășani, Ion Dobre – primar al localității Dăești, precum și președinți de organizații locale și primari PSD din județul Vâlcea. Deși organizarea a lăsat de dorit, printre altele prezentându-se mult mai mulți oameni decât putea suporta locația, susținătorii PSD din întreaga țară au fost mândri și entuziaști, venind în fața națiunii cu sute de pancarte și steaguri, scandând lozinci pesediste specifice evenimentului.

Vâlcenii, împrăștiați prin toată sala

Social-democrații au invadat hala de la Romaero din București cu câteva ore bune înaintea începerii Congresului. Înarmați cu steaguri, bannere și pancarte, pesediștii au dorit săarate întregii țări că ruperea coaliției cu PD-L i-a unit mai mult ca niciodată. Numai că , organizarea a lăsat de dorit, iar hala s-a dovedit a fi neîncă pătoare pentru miile de membri social-democrați. Ei au fost nevoiți săasculte discursurile liderilor PSD, de afară, văzându-și șefii doar pe panourile amplasate pe de-o parte și de alta a halei,în exterior. Delegația vâlceană a fost și ea extrem de dezorganizată, primarii, parlamentarii și președinții de organizații fiind împrăștiați în întreaga sală. Mai mult decât atât, deși toate județele aveau pancarte inscripționate cu numele organizației din care făceau parte, vâlcenii nu s-au sinchisit săîși inscripționeze o pancartăde recunoaștere, astfel că delegația județeană a trecut aproape neobservată. Doar președintele PSD Vâlcea, Ion Cîlea, s-a făcut remarcat, el fiind invitat săse alăture mai marilor pesediști, pe scena actului electoral. Pe tot parcursul Congresului, Ion Cîlea a stat în picioare, a aplaudat și a strigat lozinci împotriva președintelui Traian Băsescu.

Strâns uniți în jurul candidatului

Lucrările Congresului au fost deschise de însuși candidatul Mircea Geoană, el subliniind importanța evenimentului ce se desfășura: „Dragi prieteni, dați-mi voie sădeclar în mod oficial deschise lucrările Congresului Extraordinar al Alianței PSD-PC. Este cel mai important moment politic al României. Este un moment de care va depinde destinul României și doresc săsalut prezența invitaților, delegaților, președinților și tuturor structurilor partidului nostru…”.

Următorul la cuvânt a fost secretarul general Liviu Dragnea, care a ținut săaprobe ordinea de zi împreunăcu toți simpatizanții social-democraților, punctul central al acesteia fiind nominalizarea lui Mircea Geoanădrept candidat la președinție, ce a fost votatăîn unanimitate de că tre toată lumea.

S-au înscris, de asemenea, pe rând, la pupitru, Adrian Năstase, Daniela Popa și președintele de onoare Ion Iliescu. Fostul premier Adrian Năstase și-a centrat discursul pe acuze aduse actualul președinte al României și actuala guvernare, aceștia fiind găsiți, de că tre fostul candidat la prezidențiale, drept unicii vinovați ai situației precare în care se aflățara, în prezent. Traian Băsescu este acuzat că nu a știut săținăfrâiele țării, săo conducă pe „culmile progresului”, transformând guvernarea într-o „afacere de familie”. „Traian Băsescu și-ar dori ca funcția de președinte săfie pe viațăși săse transmitădin tatăîn fiică ” – a afirmat pesedistul, făcând aluzii la dorința actualului șef al statului de a schimba Constituția. „Ziua de 12 decembrie 2004 poate fi comparatăcu cea de 11 septembrie 2001” – a mai adăugat el, referindu-se la începutul „erei băsesciene”, o perioadă neagră, din punctul său de vedere, pentru destinul României.

Președinta partenerului de alianță, Partidul Conservator, Daniela Popa, spre deosebire de antevorbitorul său, și-a canalizat discursul pe susținerea votului pozitiv și pe schimbarea mentalității de până acum. „Săîl votăm pe Geoană, pentru ce este Geoană, nu pentru ce NU este Băsescu” – a subliniat Daniela Popa. Ea l-a asigurat pe președintele social-democraților de toată susținerea Partidului Conservator.

Despre Ion Iliescu am putea spune că s-a încadrat pe linia partidului, condamnându-l pe actualul șef al statului pentru toate „suferințele poporului”, de parcă PSD nu s-ar fi aflat la guvernare până acum și în special pentru noua crizăpolitică în care ar fi aruncat țara, prin scoaterea lor de la guvernare. Totuși, președintele onorific nu l-a ridicat însă în slăvi pe candidatul său social-democrat afirmând că „nici Geoanănu este perfect”, declarând, de asemenea, că dacă ar ține cont de instinctul său acesta nu ar fi potrivit pentru funcția pentru care candidează. Cu toții știam că între cei doi lideri dragostea nu e prea mare, dar, probabil pentru că este membru PSD și interesele partidului primează, Iliescu a decis să-l sprijine, chiar și așa, „cu o jumătate de gură”.

„Criză, numele tău este Băsescu!” – Mircea Geoană

Spre final, a luat din nou cuvântul „candidatul”, care a dorit să-și prezinte ideile pentru un eventual mandat la Cotroceni. Mai întâi de toate, bineînțeles că a ținut din nou săîntărească vorbele colegilor de partid și să explice faptul că „lui Traian Băsescu nu i-a păsat decât de el și de locul lui de muncă . 800 de oameni își pierd slujbele în fiecare zi, 300 de mii de IMM-uri sunt în pragul falimentului, 4 milioane de români trăiesc la limita sărăciei, 9 milioane de români merg pe ulițe de pământ și n-au acces la apăși canalizare (stupiditatea aceste afirmații dovedește că nici măcar Mircea Geoanănu știe că președintele nu administreazățara, acuzațiile sale reprezentând vina guvernului, din care și ai săi miniștri se fac vinovați – n.r.). În loc săscoatăRomânia la supraFață , Traian Băsescu a scufundat-o în noroi.” Mai mult decât atât, el a conchis: „Criză, numele tău este Băsescu!” (Nici că se putea o mai mare enormitate! Criza a pornit din America și întreaga Europănu a putut săo evite, cum săo stăvilească guvernul PSD-PD-L și Traian Băsescu? – n.r.). A prezentat, mai apoi, într-un discurs mai mult demagogic, planul său „concret” de a ieși din criză. A afirmat că nu îi va uita pe bătrâni, „pe bunicii și părinții noștri”, După cum s-a exprimat, că îi va susține pe agricultori, „în România lui Mircea Geoană, din agriculturătrebuie săte îmbogățești, nu săsărăcești – acesta este proiectul nostru pentru cei care trăiesc și muncesc la țară !”, că va impulsiona industria, că va crea noi locuri de muncă , susținând că „vreau săle dăm tinerilor noștri șansa de a munci la ei acasăfolosind bani europeni”. În contextul actual, toate sunt minciuni electorale, taxate ca atare și la posturile naționale de televiziune. La final, a dorit să-și exprime încrederea în susținătorii săi și în reușită: „Suntem mulți, suntem puternici, suntem uniți – de la noi pleacă mesajul terminării acestui regim politic. Învingem împreună! Pentru a spune mai clar și mai răspicat ceea ce voi face După 6 decembrie, până de Crăciun vom da României un nou președinte, un nou Guvern și o nouămajoritate! Așa săne ajute Dumnezeu! Învingem împreună! O singurăRomânie!”.

După terminarea congresului, la ieșire, a fost o mare îmbulzeală, toată lumea înghesuindu-se de nu te mai înțelegeai cu nimeni. S-au auzit și înjurături, destinate nu știm cui din PSD, fărăsămai conteze că , în urmăcu câteva minute toți își dădeau mâna pentru susținerea candidatului PSD.

Pe scurt, Congresul extraordinar al alianței PSD-PC ar putea fi caracterizat drept o mare îmbulzealănațională, unde liderul pesediștilor a fost propus pentru a treia oară, oficial, candidat la prezidențiale, acțiunea fiind presăratăde discursuri specifice, fărăsubstanță, pline de minciuni electorale, sloganuri demagogice și anti-băsesciene, zgomote și afirmații nefirești în lumea civilizatăși demnă, care aduceau la urechile alegătorilor vizați, pensionarii și agricultorii, exact ce aceștia, ilogic, își doreau săaudă.


Dumitru Persu recidivează

Cu ocazia Congresului extraordinar al PSD, secretarul executiv al social-democraților vâlceni s-a dat din nou în stambă. După ce săptămâna trecutăel a trimis o parte a presei locale în „sulița lui Cîlea”, Dumitru Persu a recidivat. Vineri, 2 octombrie a.c., liderii PSD Vâlcea au pus la dispoziția presei un microbuz pentru a face deplasarea la București, acolo unde a avut loc congresul. Condițiile de transport au fost optime, iar cel ce a fost desemnat pentru a se ocupa de reprezentanții mass-media, ªtefan Lețu, și-a dat toată silința pentru ca aceștia săse simtăcât mai bine. Toate bune și frumoase până au ajuns, însă , la hala Romaero. Acolo, de organizare se ocupa nimeni altul decât Dumitru Persu, iar în momentul în care ªtefan Lețu l-a întrebat unde se pot așeza și ziariștii vâlceni, secretarul executiv al PSD a afirmat: „Săse ducă la dracu’!”. Atitudinea lui Persu nu mai surprinde pe nimeni, de-a lungul timpului el dovedind că bunul simț l-a părăsit mult prea devreme. Cel care a încercat săspele rușinea a fost președintele PSD Vâlcea, Ion Cîlea, care și-a cerut scuze ziariștilor pentru colegul său. Acesta a încercat și a și reușit, de cele mai multe ori, săpăstreze o bunăcolaborare cu presa locală, respectând ziariștii și răspunzându-le solicitărilor într-un mod civilizat.