Acasă Arhiva 2 Parlamentarii vâlceni vor săsalveze Stațiunea PomicolăVâlcea

Parlamentarii vâlceni vor săsalveze Stațiunea PomicolăVâlcea

 După ce „mafia terenurilor” a încercat săpunămâna pe terenuri

 Prefectul Radu Renga, îndemnat de la spate de foștii săi colegi liberali, a încercat prin orice metodăstrămutarea Stațiunii Pomicole Vâlcea. Acțiunile lor mârșave nu au fost contracarate de președintele CJ Vâlcea. Acum, parlamentarii PSD și PD-L își unesc forțele în Parlament pentru a scoate Stațiunea din ghearele „vânătorilor” de terenuri 

În toamna anului trecut, un scandal de proporții a izbucnit între conducerea Consiliului Județean Vâlcea și cea a Prefecturii Vâlcea. Totul a pornit de la intenția prefectului de Vâlcea de a strămuta Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare PomicolăVâlcea din nordul municipiului, într-o zonămai retrasă. Atunci, șeful județului Ion Cîlea l-a acuzat pe prefectul Radu Renga că încearcă sădistrugăStațiunea Pomicolă, înstrăinând terenurilor unor personaje din interiorul PNL-ului.

32 de ani de rezultate notabile

Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare PomicolăVâlcea este o instituție publică , cu personalitate juridică , care are multiple obiective de cercetare din Programul Național de Cercetare, dar și programe europene. De 32 de ani de când s-a înființat această stațiune, cercetătorii au creat un număr foarte mare de soiuri și hibrizi de pomi fructiferi pe care i-au pus la dispoziția pomiculturii românești, dar și celei internaționale. Stațiunea PomicolăVâlcea este renumităpentru soiul de aluni românești, de pruni, nuci și castani, cercetările doctorului Ion Botu fiind recunoscute de specialiștii din întreaga lume. Mai mult decât atât, Stațiunea PomicolăVâlcea este singura stațiune din țară care este în curs de brevetare a unui soi în Uniunea Europeană . Acum câțiva ani, o supraFață de 113 hectare de livezi a fost retrocedată, iar alte 162 hectare au fost puse la dispoziția Comisiei de Fond Funciar. Din păcate însă , terenurile respective nu au intrat în posesia cuiva, pentru că acolo nu se poate construi.

Renga și-a încă lcat atribuțiile de prefect

Așa cum spuneam mai sus, „vânătorii” de terenuri au ieșit la rampăla sfârșitul anului trecut și prin vocea prefectului Radu Renga, au cerut strămutarea Stațiunii Pomicole. Într-o ședințăa prefecților cu consilierul pe probleme de agriculturăde la Cancelaria primului ministru, prefectul de Vâlcea a pus în discuție această problemă, spunând că județul se poate dispensa de stațiune. Astfel, el a încă lcat grosolan atribuțiile ce-i revin ca prefect, dedându-se la acțiune mârșave pentru a-și ajuta foștii colegi de partid.

În anul 2006, Prefectura Vâlcea a transmis o adresă, nr. 19.344, prin care cerea ca Stațiunea Pomicolăsă rămână cu doar 80 de hectare de teren pe care săle administreze. Acum însă , Renga considerăcă stațiunea nu ar avea nevoie totuși de 80 de hectare, ci doar de 68 de hectare, însă nu pe actualul amplasament, ci în cu totul altăparte. De ce? Din simplul motiv, că anumite cercuri de interese din interiorul PNL își doreau cu ardoare săintre în proprietatea acelor suprafețe pe care este amplasatăStațiunea, cel mai probabil pentru a-și construi vile.

Ion Cîlea sare la gâtul prefectului

Aflând cu stupoare despre acțiunile prefectului de Vâlcea, președintele Consiliului Județean, Ion Cîlea, a emis un comunicat de presă în care a scos la ivealătoate mârșăviile puse la cale de prefect și acoliții săi. „Pretențiile prefectului sunt de-a dreptul stupefiante. Ori nu se pricepe ori se lasădus de valul unei mari tică loșii. Cum săpoți strămuta poligoanele experimentale, colecțiile naționale de nuc, alun, prun, gutui și toate celelalte valori inestimabile de patrimoniu obținute în 40 de ani de cercetare în pomiculturănu a dr. ing. Ion Botu sau a celorlalți specialiști, ci a României? Este inadmisibil și trebuie condamnat cu vehemențămodul în care prefectul Radu Renga, laolaltăcu ceilalți doi subprefecți, calcă cu bocancii lor de înalți funcționari publici peste Hotărârea de Guvern nr.1832 din 2005 care, la articolul 10, alineatul 8, stipuleazăclar: „Restituirea dreptului de proprietate pentru vechile amplasamente se face în perimetrul unității de cercetare-dezvoltare pe terenurile agricole care nu sunt indispensabile cercetării”” – se arăta în comunicatul de presă al Consiliului Județean.

Parlamentarii PSD și PD-L luptăpentru Stațiunea Pomicolă

Odatăcu schimbarea Guvernului României, parlamentarii PSD și cei PD-L sunt hotărâți săfacă tot posibilul pentru ca Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare PomicolăVâlcea sănu fie strămutată. Astfel că , în data de 3 februarie 2009 când se vor reuni la Parlament, ei vor pune problema stațiunii în plen. Mai mult decât atât, președintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, l-a informat pe ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, despre intenția prefectului de Vâlcea și a chemat o comisie ministerialăla fața locului pentru a vedea care este situația reală. „Stațiunea PomicolăVâlcea are în prezent 424 de hectare, din care, în conformitate cu anexa nr. 4 din legea Cercetării, s-a propus să-i rămână 148 de hectare. Vechea Guvernare a făcut propuneri ca terenurile de la Bujoreni și că zănești săfie restituite proprietarilor. însă , pe suprafața de la Bujoreni este amplasatăcolecția naționalăde soiuri, singura colecție de specii pomicole din România. Acum, liberalii încearcă prin niște hotărâri de guvern antedatate sămai scoatăo altăhotărâre și săia suprafața de acolo. L-am anunțat de această intenție a lor pe domnul ministru Sârbu care a trimis o echipăla Vâlcea ce a consemnat situația existentă. Aceeași situație dificilăeste și la Drăgășani, unde Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare Viticolănu a mai rămas decât cu 38 de hectare. Mai mult, i-am rugat și pe parlamentarii noștri ca, acum, când se reunesc săia în discuție aceste probleme și săîncerce săle rezolve” – a declarat Ion Cîlea.

 

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.