Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Parlamentarii vâlceni au puine iniiative legislative

Potrivit unui nou studiu IPP

 

ACTIVITATE. De curând, Institutului pentru Politici Publice (IPP) a dat publicității un nou raport de monitorizare a activității parlamentarilor la zi, respectiv sinteza sesiunii legislative septembrie – decembrie 2009, efectuat pe baza informațiilor disponibile pe paginile de Internet ale celor două Camere ale Parlamentului României. Astfel, au fost prezentate informații referitoare la toți deputații și senatorii, în ce privește: prezența la votul în plen a fiecă rui parlamentar în sesiunea septembrie – decembrie 2009, activitatea comisiilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului, activitatea fiecă rui deputat și senator, numărul inițiativelor legislative înaintate de parlamentari, luările de cuvânt în plen, declarații politice și inițiativele legislative depuse de parlamentari în perioada monitorizată, precum și numărul interpelărilor sau întrebărilor adresate Guvernului.

 

Raportul prezentat opiniei publice de IPP Continuă seria analizelor realizate și date publicității de Institut la sfârșitului fiecă rei sesiuni parlamentare. „Subliniem faptul că am calculat de fiecare datăprocentul prezenței efective a deputaților și senatorilor. Admitem faptul că parlamentarii români pot fi implicați în alte activități din însă rcinarea Camerelor, altele decât cele ce țin de dezbaterile din comisii sau din plen. Astfel de absențe sunt motivate și, ca atare, modifică procentul prezenței generale a unui deputat sau senator în Parlament. Aceste informații, așa cum am spus în repetate rânduri, trebuie aduse la cunoștința publicului, pentru a nu lăsa loc speculațiilor legate de chiulul de la lucrări. Pe lângă datele disponibile pe site-urile oficiale ale celor două Camere, am luat în considerare informațiile cuprinse în propriile rapoarte de activitate săptămânale/lunare pe care unii parlamentari au început săle întocmească chiar din această sesiune și pe care le trimit IPP în mod regulat”, se aratăîn studiul IPP.

Buican, printre ultimii în topul prezenței în Parlament

Publicarea unor asemenea studii este extrem de importantă, în principal, pentru cetățenii, care au dat votul de încredere celor ce i-au trimis în Parlamentul României. Ei trebuie săcunoască , în detaliu, activitatea aleșilor lor și săștie exact cum au abordat aceștia problemele cu care se confruntă . În rândurile de mai jos, vom face referire la parlamentarii vâlceni, prezentând volumul muncii acestora în sesiunea Parlamentară ce tocmai s-a încheiat. Sesiunea legislativăseptembrie – decembrie 2009 este una mai specialăpentru că atunci a avut loc și campania pentru alegerile prezidențiale, iar o mare parte dintre deputați și senatori au fost nevoiți sădepunăactivitate de partid în propriile circumscripții și colegii. În urma centralizării voturilor exercitate, s-a constatat faptul că la Camera Deputaților au fost exprimate 168 de voturi finale, iar la Senat 212 voturi finale.

Dintre deputații de Vâlcea, doar unul singur, Sorin Ștefan Zamfirescu – PD-L, a avut o prezențăde aproape sutăla sută. Potrivit studiului, alesul democrat-liberal a fost prezent la 128 de voturi din cele 168, înregistrând, astfel, o prezențăde 99,4%. Pe locul 128, în clasamentul prezentat, găsim un alt deputat pedelist, Samoil Vâlcu, care a avut o prezențăde 76,2%, participând la 126 de voturi din cele 168 finale.

Alesul social-democrat, Aurel Vlădoiu, este clasat la poziția 136 cu prezențăde 75,0%, el votând în sesiunea trecutăde 121 de ori. Mult mai jos în clasamentul realizat de cei de la IPP îi găsim de deputații PSD, Vasile Bleotu, pe locul 152, cu o prezențăde 72,0% și Constantin Mazilu , clasat pe locul 199 cu doar 66,1%. Ultimul este alesul liberal Cristian Buican, cu o prezențăde doar 56,0%, notat în tabel cu locul 244.

În ceea ce privește prezențele senatorilor la voturile finale, raportul IPP ne aratăcă , printre primii, în top, pe locul 13, se claseazăsenatorul liberal Emilian Frâncu cu o prezențăde 69,0% . Pe o poziție mult mai jos în clasament, se situeazăalesul PSD, Laurențiu Coca, 50%, în timp ce senatorul PD-L, Dorel Jurcan, se poziționeazăpe locul 68 cu o prezențăde doar 48%.

Transparențăzero

Pe lângă prezența efectivăla sesiunile de vot, propunerile legislative înaintate Biroului Permanent de că tre parlamentari sunt un indicator care permite realizarea de clasamente – atât în ceea ce privește numărul efectiv de inițiative depuse de că tre parlamentari de la începutul mandatului cât și în ceea ce privește rezultatul acestor inițiative. Dintre toți deputații vâlceni, singurul care s-a clasat pe locul I în topul senatorilor cu cele mai multe inițiative legislative de la începutul acestui mandat până în decembrie 2009 este Emilian Frâncu (PNL) cu un număr de 57 de inițiative depuse, dintre care doar una a devenit lege. Același senator se aflăpe primul loc și în clasamentul senatorilor cu cele mai multe declarații politice, el depunând până acum numai puțin de 32. „Ca o primăconcluzie generală, remarcă m faptul că în pofida declarațiilor conducerilor celor doua Camere, nu se constatăîmbunătățiri semnificative nici în această sesiune legislativăîn ceea ce privește facilitarea accesului cetățenilor la informații privind activitatea Parlamentară în paginile de Internet ale instituției. Situația accesului la informații privind procesul legislativ Continuă săfie critică la Senat, unde nu existăpe site-ul instituției informații primare în acest sens. Niciuna dintre Camere nu publică de o manierăconsistentăși unitarăinformații în secțiunile aferente activității comisiilor parlamentare, deși aici se desfășoarăcea mai importantăparte a procesului legislativ și au loc dezbaterile pe fond asupra proiectelor de lege.

La Camera Deputaților s-a renunțat la practica publică rii documentelor din mapa de ședință- un mecanism considerat de IPP extrem de profesionist și transparent, întrucât vine în sprijinul înțelegerii corecte a unora dintre punctele de interes din dezbaterile Birourilor Permanente. Prin comparație cu sesiunea trecută, atât prezența la plen, cât și la comisii, s-a îmbunătățit în termeni relativi, dar actualizarea informațiilor privind situația prezenței la comisii este încă deficitară”, aratăconcluziile IPP.