Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

A păgubit statul și a fugit din țară

” Acuzat de evaziune fiscală,

PREJUDICIU NERECUPERAT. Vreme de mai mulți ani un vâlcean a păgubit statul român, iar în momentul când polițiștii i-au dat de urmăacesta s-a făcut nevăzut, fugind cu familia sa în Italia. Prejudiciul cauzat Direcției Generale a Finanțelor Publice Vâlcea, care se ridică la aproape 100 de milioane de lei, nu a fost recuperat nici până astăzi.

Pe parcursul mai multor ani, Mihai Stoica, din comuna Ștefănești, județul Vâlcea, în calitate de administrator al unei firme din Drăgășani, a achiziționat diferite mărfuri de la mai multe societăți comerciale vâlcene pe care le-a vândut mai apoi altor societăți, fără a înregistra însă aceste operațiuni comerciale în evidențele contabile.

Poliția municipiului Drăgășani s-a sesizat din oficiu în acest caz și a solicitat Direcției Generale a Finanțelor Publice Vâlcea săefectueze o verificare la firma SC Cometa Merix SRL, firmăla care Stoica era administrator. Direcția a trimis o echipăde control la fața locului, dar inspecția fiscalănu s-a putut efectua întrucât bărbatul nu a pus la dispoziția inspectorilor documentele de evidențăcontabilă. El a explicat că nu poate prezenta aceste documente din motive de ordin personal, pe care nu le-a precizat, dar a declarat că va aduce actele solicitate organului de control fiscal. Timpul a trecut, dar Stoica nu a prezentat actele astfel că i-au fost trimise mai multe invitații pentru a se prezenta la sediul organului de control fiscal cu documentele de evidențăcontabilăale firmei, facturi fiscale, avize, chitanțe și tot ce trebuie. Cu toate acestea, nici de data acesta bărbatul nu s-a conformat solicitărilor. Fiind somat de atâtea ori și neprezentându-se, Stoica s-a mai făcut astfel vinovat de o infracțiune care se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, pentru că a refuzat prezentarea documentelor cerute.

Fiind audiat în timpul urmăririi penale, acesta a recunoscut faptul că nu a înregistrat în evidențele contabile mai multe operațiuni comerciale și că din această cauzăa refuzat săprezinte documentele. Pentru a-și scuza fapta el a invocat motivul că fiul său era grav bolnav și a trebuit săse ocupe de acesta. Totodată, acesta a mai declarat că va achita prejudiciul cauzat prin evaziune fiscală, în valoare de aproape 100 de milioane de lei, dar până în prezent nu a plătit niciun ban.

După terminarea urmăriri penale Stoica nu s-a prezentat în fața procurorului, deși a fost citat de mai multe ori și în ciuda faptului că au fost emise două mandate de aducere. Câteva zile mai târziu acesta a luat legătura cu procurorul, sunându-l la Parchetul de pe lângă Judecă toria Drăgășani, spunându-i că se aflăîn Italia cu familia sa, dar nu a precizat exact adresa la care locuiește. El a mai declarat că va plăti daunele pe care le-a provocat. Nici până în prezent nu s-a putut da de urma vinovatului, el sustrăgându-se în continuare de la urmărirea penală.