Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Minoră, furatăde țigani pentru un a fi logodităcu un puști de 14 ani

 Răpire ca în filme

DISPARIÎIE. La jumătatea acestui an, Teofil Miclescu a sesizat poliția cu privire la faptul că fiica sa minoră, în vârstăde 12 ani, Măria Lipabrena că lin, a fost răpităde mai multe persoane ce s-au deplasat la domiciliul său cu două autoturisme marca Audi A4 și, respectiv, Logan. Bărbații, cinci la număr, a mărturisit bărbatul, au intrat în curtea sa înarmați cu topoare, răpindu-i fiica.

Oamenii legii susțin că Elvețian Mustață, zis „Raimon”, că tălin Mustață, Leonard Mustață, zis „Leo”, Marius Mustață, zis „Bobi”, Tiberius Mustață, zis „Prinț” și Elvis Mustață, zis „Piteșetanu'” au plecat din Pitești cu două autoturisme, unul marca Logan, iar celălalt Audi A4, deplasându-se pe traseul Pitești – Bascov – Morărești – Rm.Vâlcea. Aici, Elvețian, că tălin și Marius Mustață, cu topoare în mâini, au intrat în locuința familiei Miclescu, unde se aflau doar copiii, împreunăcu bona acestora, Veronica Neamțu. În momentul în care au pătruns în casă, Măria Lipabrena că lin se îndrepta spre camera în care se afla bona împreunăcu frații săi. Fetița, realizând pericolul, observând bărbații, a încercat săpărăsească locuința pe o ușălăturalnică , însă răpitorii au prins-o și au băgat-o, cu forța, într-un Logan, care a părăsit în trombălocul răpirii.

Fratele micuței, Florin, care a fost martor la răpire, a povestit anchetatorilor că i-a recunoscut pe infractori. După răpirea fetiței, rromii au plecat cu cele două autoturisme spre Pitești, însă , pentru a nu fi depistați, nu au urmat traseul pe care au venit în Rm.Vâlcea, ci au luat-o pe un drum ocolitor, respectiv pe DN 73, Rm.Vâlcea -Aldești – Ticveni – Curtea de Argeș – Zigoneni – Vâlcelele – Merișani – Bascov, cu scopul de a ajunge la locuința lui Iulian Mustață, unde au zăbovit pentru o bunăperioadă de timp.

Rromii spuneau că nu se supun legilor țării

Între timp, tatăl fetiței, Teofil, i-a rugat pe doi prieteni de ai săi, Nicolae Dincă și Alexandru Ion, săse deplaseze la Pitești săafle unde se afla fiica sa, precizându-le că unul din răpitori este Elvețian Mustață. De asemenea, de la sediul poliției, unde a formulat plângerea, Miclescu 1-a contactat telefonic pe Elvețian, de pe telefonul mobil al unui polițist, purtând o convorbire scurtă, deoarece răpitorul a închis imediat ce i-a auzit vocea. A doua zi, părinții fetei, împreunăcu cei doi amici ai lor, Dincă și Ion, s-au dus la Pitești pentru a se întâlni cu Sergiu Desrobitu, Elvețian Mustață, Iulian Mustață, Leonard Mustață, că tălin Mustață, Marius Mustață, Tiberius Mustață, Elvis Mustață, copiii lui Elvețian, precum și alte persoane de etnie rromădin Pitești, pentru a-i convinge pe răpitori săle dea fiica înapoi. Aceștia, însă , au refuzat. La scurt timp După acest eveniment, polițiștii, care s-au ocupat de acest caz, s-au deplasat la Pitești, la domiciliul lui Elvețian, însă , acesta nu era acasă. Apoi, oamenii legii s-au dus la locuința lui Iulian, unde au găsit mai multe persoane, printre care și pe Leonard, care le-au spus că Elvețian, împreunăcu alți membri ai familiei, au plecat în Râmnic pentru a negocia logodna Mariei Lipabrena, cu unul din fiii lui Elvețian.

În speranța că -i vor prinde, polițiștii au efectuat filtre pentru depistarea în trafic a autoturismului în care se aflau răpitorii, însă , aceștia au fost de negăsit. Câteva ore mai târziu, oamenii legii l-au contactat telefonic pe Elvețian, care le-a spus că este în drum spre Râmnic și că vrea săse ducă la domiciliul părinților minorei pentru a negocia suma de bani pe care trebuie săo plătească tatălui acesteia, conform obiceiurilor rromilor, pentru ca minora săse logodească cu fiul său în vârstăde 14 ani.

Întrucât bărbatul de etnie rromănu și-a făcut apariția pe raza municipiului, conform solicitării organelor de poliție, el a fost contactat, spunându-le aceleași lucruri. Din actele de urmărire penală, rezultăcă Elevețian s-a deplasat, în acea zi, pe traseul Pitești-București, sector 5, de unde a sunat un polițist că rui i-a reproșat că „se bagăîn problemele țigănești”, subliniind faptul că nu se supune legilor românești.

Fetița, amenințatăcu moartea

În data mai sus amintită, au avut loc două emisiuni televizate, în cadrul că rora au fost invitați Teofil Miclescu și Diamant Alexandru, cumnatul său, care au menționat, de mai multe ori, că fetița a fost răpităși nu acceptănicio negociere, deoarece aceasta are doar 11 ani. Tatăl micuței a spus, public, că 1-a contactat telefonic, în repetate rânduri, pe Elvețian, solicitându-i să-i înapoieze fiica, însă acesta i-ar fi spus că dacă nu lasălucrurile așa cum sunt ” îi va rupe gâtul fetei și va pune 5 persoane săo violeze”, iar Diamant a precizat că a auzit amenințările proferate de Mustață.

Având în vedere că polițiștii nu au reușit nicicum sădea de răpitori, s-a solicitat Judecă toriei Rm.Vâlcea emiterea de autorizații de percheziție la domiciliile inculpaților. Astfel, în data de 22 august a.c., în baza documentului amintit, oamenii legii s-au deplasat la Pitești și au efectuat percheziții la domiciliile inculpaților Elvețian Mustață, Iulian Mustață, zis „Ferdinand”, Leonard Mustață, zis „Leo” și Sergiu Desrobitu, zis „Pavel”, însă , nu au reușit săgăsească fetița. O zi mai târziu, polițiștii din municipiu s-au dus din nou acasăla Iulian și Elvețian, dar, nici de această datănu au avut noroc. Așadar, în 24 august 2009, s-a solicitat instanței de judecatăemiterea de autorizații pentru localizarea și interceptarea convorbirilor telefonice purtate de că tre inculpați și persoane apropiate acestora pentru a se putea stabili locația unde este ținutăfetița.

Fratele micuței a mințit

După ce au aflat mai multe informații, ce au reieșit din discuțiile purtate cu cei implicați, polițiștii s-au deplasat din nou în Pitești, la domiciliul lui Elvețian, însă poarta principalăde acces era asiguratăcu un lanț. Mai apoi, văzând că nu reușesc sădea de răpitori, aceștia au decis să-l audieze pe fratele fetiței, Florin, pe care tatăl său îl anunțase, deja, telefonic, că vor veni câțiva polițiști pentru a-i pune întrebări în legăturăcu răpirea surorii sale. Acesta i-a spus că în cazul în care va fi întrebat dacă mai cunoaște pe cineva în afarăde „Raimon” (Elvețian) săspunăcă nu mai știe pe nimeni.

În data de 25 august, Desrobitu, susțin oamenii legii, a purtat o discuție telefonică cu un individ care-i solicitănumărul de telefon al fratelui său Leonard, acesta spunându-i că e plecat cu țiganii cu „treaba aia”. În aceeași zi, tot la telefon îi spune unui amic de al său că Raimon a fugit și că polițiștii au făcut percheziții la domiciliile celor implicați. Persoana cu care poartăconvorbirea telefonică , Pițan, îl asigurăpe Desrobitu că „va vorbi cu Dinaur” și că va veni în municipiu pentru a rezolva situația. iar inculpatul afirmăcă va veni și el la Vâlcea pentru același lucru. Tot în 25 august, bărbatul îl apeleazătelefonic pe Elvis, zis „Piteșteanu”, întrebându-l unde și cu cine este. Acesta i-a spus că că se aflăla Șoldani împreunăcu „băieții ăștia ai noștri” și cu „Ursarul”, referindu-se la Elvețian, spunându-i că nu vor veni acasă, dar dacă vrea săse întâlnească ar fi mai bine săse deplaseze el în locația în care se aflăaceștia.

Scenariul întâlnirii

O zi mai târziu, Desrobitu îl contacteazătelefonic pe Nicolae Dincă , spunându-i că este în Râmnic, întrucât sunt „țiganii strânși toți acolo”, afirmând: „suntem cu treaba asta, cu Raimon. Vrem sămergem la Pitești că omul a că zut la pace și vrea să-i dea fata lui Raimon”, referindu-se la Teofil Miclescu. „A că zut la pace, toată țigănia e pe capul lui, au venit frații lui în țară , stăm o săptămânăpe capul lui încontinuu”, a mai spus Desrobitu. Bărbatul a mai precizat că 1-a contactat inclusiv pe Dinaur (Alexandru Diamant) care însă a precizat că s-a retras din „afacere”, că a discutat și cu Budică (Ion Mustață), care a promis că -l va ajuta sărezolve situația. Pe de altăparte, Elvețian îl cere la telefon și pe martorul Ion Mustață(Budică ), cu care discutădespre răpirea de la Câineni, După care precizeazăcă , în momentul în care vor veni rromii de la Vâlcea, săle vorbească cu calm și săîi spunălui Pavel (Sergiu Desrobitu ) sănu fie nervos,

După această convorbire, Desrobitu îl apeleazăpe Soloholmes că ruia îi spune: „Atunci când ai vorbit cu rromii ai stabilit ca treaba săfie bine, sănu fie belele, sănu fie dușmănie, sănu se întindăo cursăsau ceva? Deja e planul făcut”. La puțin timp, inculpatul Desrobitu are alte două convorbiri cu Nicolae Dincă , discutând despre persoanele cu care se vor întâlni, dar și faptul că -și vor da adunarea la Budică (Ion Mustață).

În aceeași zi, el este contactat telefonic de Elvis cu care discutădespre faptul că „este cu persoanele de la Vâlcea la discuții”, rugându-1 să-i transmitălui Raimon (Elvețian) săstea prin apropiere pentru că se tocmește cu oamenii: „Frate, tocmește-te … .Păi, ce vrea, vrea bani? Vrea fata înapoi? … Frate, dă- mi, câți spuneți săvădăm ?”, a spus el, continuând: ” Mă, vere, tu cum îmi spui, invers? Alte vorbe, lasăbanii ăștia, să-mi spui condițiile? Se pun acum? Sau După ce îi dai banii? Pui condiții cu poliția, șmechere? Păi bani dăm, frate, avem bani, zău dacă …. dacă vor fata, nu avem fatăde dat! Dacă vor bani, bani le dăm! Mâncare, băuturăle dăm”.

Negocierea

La scurt timp, Desrobitu îi telefoneazălui Elvis că ruia îi povestește faptul că a avut loc negocierea, că s-au cerut 20.000 Euro , dar că s-au dat doar 15.000 Euro, cu condiția săfie retrasăplângerea, precizând, totodată, nemulțumit, că Elvețian 1-a trimis pe Tezaur pentru a da banii. Ulterior, este sunat de o femeie că reia îi spune că nu poate veni acasădeoarece abia s-au dat banii pentru fata de la Vâlcea și în ziua următoare, După ce va fi retrasăplângerea, va veni acasă. De asemenea, Desrobitu îl sunăpe Iulian că ruia îi povestește cu lux de amănunte modul cum au decurs negocierile și faptul că Ion Mirică a pus condiția că „dacă nu se rezolvăsituația cu poliția, săaducă banii înapoi”. Iulian este îndemnat de fratele său sănu vinăacasăpânănu se rezolvălucrurile, precizând: „eu asta vroiam să-ți spun, că acum, uite, plecă m în Bulgaria … venim acasăDupă 2-3 luni când se împacă Teofil cu polițiștii”.

Câteva ore mai târziu, Desrobitu este contactat de că tălin, zis „Darvin” spunând,: „Du-te, ia-ți banii, mai rămân 5000 – 6000 (euro – n.r.) sădea, săse ducă la poliție sărezolve, iar dacă nu poate sărezolve cu poliția, sădea banii omului înapoi”, precizând că mai bine săretragăplângerea ca sănu mai aibăprobleme cu legea și săse poatăreîntoarce acasă.

Desrobitu îl sunăși pe un alt bărbat, Mășică , (unul dintre autorii faptei de la Câineni) că ruia îi spune că Elvețian s-a împăcat cu rromii pentru suma de 20.000 Euro: „Bă, luasem amândoi două nurori deodatăde la vâlceni și ne-au pus ștampila”, referindu-se atât la răpirea minorei din Rm.Vâlcea, cât și la răpirea celeilalte fete de la Câineni. De asemenea, partea Teofil, în data de 26 august 2009, a purtat mai multe convorbiri telefonice cu fratele său „Dobrogeanu” care a primit suma de 14.500 euro de la Tezaur cu acordul dat prin telefon de acesta. În convorbirile purtate cu fratele său pe care l-a ținut la curent cu modul în care se desfășoarănegocierea, comunicându-i faptul că va veni la Rm.Vâlcea să-i aducă banii, precizeazăcă este la poliție pentru a da declarație în sensul că nu mai dorește săse mai continue cercetările și nu își mai susține plângerea formulată, că nu mai dorește continuarea cercetărilor și este de acord ca fiica sa săse mărite cu fiul cel mic al lui Elvețian.

Anchetatorii susțin că într-una din convorbirile telefonice ale lui Miclescu cu Dincă reiese că , în cazul în care fiul său, Florin, va mai fi audiat, acesta i-a sugerat sădeclare că persoanele care au luat-o pe Lipabrena nu au intrat în curte cu barda și că a fost răpităde o singurăpersoană.

Dincă , pe parcursul a nu mai puțin de patru convorbiri telefonice, încearcă să-l convingăpe Elvețian săaducă fata răpităla Vâlcea, deoarece trebuie audiatăla poliție. Acesta spune că nu este acord și nu o va da pe minoră, și îi spune lui Miclescu săo ducă la poliție pe cealaltăfiică a sa. În data de 28 august, Teofil Miclescu, împreunăcu martorii Cecilia Neamțu, Veronica Neamțu și Florin că lin au fost audiați cu privire la răpirea minorei, Parchetul solicitând săo prezinte pe minorăpentru audieri.

Având în vedere situația dată, că tălin, care se recomandăca fiind „Darvin”, îl sunăpe Miclescu, acesta din urmăspunându-i că că fata trebuie adusăpentru a da declarație întrucât „beleaua a că zut pe el” și îl asigurăpe inculpat că „nu face nicio manevră”.

că tălin îi propune lui Miclescu săo substituie pe Maria Lipabrena cu fata cea mică a lui Avrinte, însă acesta refuzăacest lucru. Tot în data de 28 august 2009, tatăl micuței îl apeleazăpe că tălin și îi cere acestuia săaducă fata cu orice preț. Totodată, de pe telefonul lui vorbește și soția acestuia, Cecilia, că reia îi spune că „dacă fata nu mai e fatămare, sănu o mai aducă „.

Minciuna

că tălin o dăpe minora Măria Lipabrena la telefon, iar Cecilia discutăcu minora explicându-i acesteia că trebuie adusăsăo vadăpoliția, iar apoi o va duce înapoi. La întrebarea mamei sale dacă a dormit cu băiatul, precizeazăcă da, dar afirmăcă este fatămare. Dintr-o discuție telefonică între Iulian și Ion Mustață, zis Budică , oamenii legii aflăcă fata este la Câmpina”. A doua zi, Teofil și Dincă s-au dus la Pitești pentru a stabili modalitatea în care va fi prezentatăminora la organele de anchetăși ce trebuie sădeclare. Din conversațiile purtate în aceeași datăîntre Leonard și Iulian Mustață, rezultăcă și aceștia erau puși la curent cu această situație și cu declarațiile ce trebuiau date. Între timp, fetița îi telefoneazătatălui său, spunând că dorește săvorbească cu frații săi la telefon, însă , i se sugereazăsănu mai fie supăratăși sănu-i mai caute la telefon, întrucât va veni acasăîn curând. În continuare, el încearcă săo liniștească pe minoră, solicitându-i săfie cuminte, întrucât familia în care se aflăeste o familie bună. Fetița a fost dusăla poliție de că tre tatăl său, susținând, în declarații că nu a fost răpită, ci a plecat la mare împreunăcu un băiat, Samir, despre care știa că are vârsta de 13 ani și pe care îl cunoscuse în urmăcu 2 luni în Mihăești, sat Buleta, la familia surorii mai mari. Minora, în prezența părinților și a reprezentantului D.G.A.S.P.C., a afirmat că în mașinăse mai afla un băiat și o fatăpe care nu-i cunoștea, iar conducă torul auto era un angajat român, taximetrist. Micuța a mai afirmat că a purtat convorbiri telefonice cu Samir, a fost la mare împreunăcu acesta și ceilalți doi tineri, fărăa preciza în ce stațiune a stat pânăîn ziua în care a venit acasă, unde a fost adusăcu același autoturism, de că tre același șofer. Maria a mai spus că s-a pus de acord cu Samir sărămânăîmpreună, urmând a se că sători în viitor, aceasta menționând, totodată, că nu a luat legătura cu părinții săi în perioada cât a stat la mare.

În prima zi a lunii septembrie, ea a fost audiatădin nou la Parchet și, în prezența părinților, a precizat că în data de 10 august 2009 1-a contactat telefonic pe Samir care a venit cu un taximetrist ce conducea un BMW de culoare neagră, a mers la o cofetărie, a revenit la domiciliu, iar a doua zi au venit din nou cu mașina Samir și celelalte două persoane ce-1 însoțeau și au plecat la mare în stațiunea Eforie, având telefonul mobil asupra sa tot timpul, iar părinții săi au contactat-o chiar din prima zi când a plecat și a revenit în data de 28 august 2009

Audierile

Tatăl minorei a comunicat organelor de poliție numărul de telefon al acesteia, iar din procesul-verbal ce cuprinde datele furnizate de că tre operatorii de telefonie mobilăpentru numărul de telefon aparținând fetei, rezultăcă aceasta nu a avut nici o convorbire telefonică cu fiul lui Florin Mustațăzis „Samir”. Telefonul a fost localizat în Rm.Vâlcea în data de 19 august, ultima convorbire telefonică fiind în data de 21, în Pitești.

De altfel, După așa-zisa înțelegere, părinții Mariei au refuzat sămai coopereze cu oamenii legii, menținându-și declarațiile anterioare, însă refuzând sămai dea altele noi, încercând, totuși, săsusținăvarianta minorei, susținând că își retrag plângerea și nu doresc săse mai efectueze cercetări în cauză, încercând săsusținăcă fiica lor nu a fost răpită, ci a fost plecatăsăse distreze la mare. Ion Alexandru și Nicolae Dincă au precizat în timpul audierilor la solicitarea lui Miclescu că s-au deplasat la Pitești pentru a stabili persoanele care au răpit-o pe minorăși pentru a le transmite acestora săle aducă fata înapoi. Ion susține că s-au deplasat la locuința lui Gardian Soloholmes unde au purtat discuții doar cu Desrobitu și Soloholmes, care i-a asigurat că fata răpităse aflăla Elvețian. El susține că a insistat săîi fie arătatăfata, însă , acesta le-a spus că fata este bine dar nu se aflăîn Pitești.

De asemenea, Dincă a spus că împreunăcu Ion a mers acasăla Elvețian, care a recunoscut că fata e răpităși a promis că va trimite la Vâlcea persoane săse înțeleagăcu Miclescu. La rândul lui, Soloholmes a spus că a aflat de răpirea minorei în data de 20 august când s-a deplasat la locuința lui Iulian, când a primit un telefon de Elvețian.

Vinovații

Din materialul probator rezultăcă Desrobitu știa de răpirea minorei chiar din 19 august și, mai mult, a participat în mod activ la menținerea minorei în stare de lipsire de libertate în mod ilegal, prin inițierea, organizarea și participarea la așa zisa împăcare, tocmai pentru ca aceasta sărămânăîn continuare lipsităde libertate în familia fratelui său, Elvețian Mustață. Întrucât pe parcursul cercetărilor s-a sustras de la urmărirea penalăși au existat date că acesta a încercat săzădărnicească în mod direct aflarea adevărului prin influențarea martorilor și a exercitat presiuni asupra persoanei vătămate, având o înțelegere frauduloasăcu aceasta, existând, astfel, suficiente probe că inculpatul, prin comportamentul său a demonstrat o periculozitate infracționalădeosebită, fațăde valorile sociale ocrotite de lege, iar lăsarea sa în libertate prezenta un pericol concret pentru ordinea publică . El a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 29 de zile. De asemenea, fațăde Elvețian, Iulian, că tălin și Leonard Mustațăs-a dispus arestarea preventivăîn lipsăpe o perioadă de 10 zile, fiind emise mandate de arestare.

În data de 8 septembrie 2009, Elvețian și Iulian Mustațăs-au prezentat la sediul Parchetului de pe lângăJudecă toria Rm.Vâlcea însoțiți de apărători aleși, fiind duși de îndatăla Judecă toria Rm.Vâlcea, iar mandatele de arestare emise pe numele lor au fost puse în executare.

Deoarece din coroborarea întregului material de urmărire penalăa rezultat că la răpirea minorei au participat și învinuiții Tiberius, Elvis și Marius Mustață, s-au extins cercetările fațăde cei trei și s-a început urmărirea penalăfațăde aceștia.

Toți inculpații și învinuiții din acest dosar au participat în mod activ și permanent la menținerea minorei în stare de lipsire de libertate în mod ilegal și au cunoscut locația în a fost ținută, chiar în acord cu familia acesteia, determinând-o săsusținăo anume variantă, nereală.

În toată perioada de După momentul răpirii fetiței, infractorii, prin persoane interpuse, au încercat permanent săajungăla o înțelegere cu organele de urmărire penală, fiind menționate diverse sume de bani ce urmau ca, prin acele persoane, săfie date organelor de urmărire în vederea exonerării inculpaților de răspunderea penală.

Din întregul material de urmărire penalărezultăactivitatea conjugatăa inculpaților și învinuiților, atât din punct de vedere material, cât și moral, de a o ascunde pe minorăîn diferite locații și a o ține în stare de lipsire de libertate, având permanent o atitudine total nesinceră. Aceștia, pe parcursul cercetărilor, nu au manifestat niciun moment o atitudine de acceptare a faptelor comise și de regret al acestora.