Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Fostul prefect Renga a câștigat procesul cu foștii angajați

 A scăpat sădea bani din buzunar

REUȘITĂ. Salariații Prefecturii au pierdut procesul cu Instituția Prefectului, așa a scă pat fostul prefect Radu Renga de plata celor 16 miliarde de lei vechi ceruți de foștii săi subalterni în virtutea unor sporuri salariale obținute în prima instanță pe baza unei hârtii semnate de fostul subprefect, Mircea Nadolu, în numele fostului prefect.

Anul trecut, fostul prefect Radu Renga s-a trezit, peste noapte, implicat într-un proces cu proprii angajați, care-i cereau nici mai mult nici mai puțin plata unor sporuri salariale în valoare toatalăde 16 miliarde lei vechi. Nebunia a început în data de 18 august, când 37 de funcționari publici din cadrul instituției sus amintite au înaintat o acțiune la Tribunalul Vâlcea, în contradictoriu cu Instituția Prefectului, Ministerul Internelor și Reformei Administrației, Ministerul Finanțelor Publice și Direcția Finanțelor Publice, solicitând obligarea la plata drepturilor salariale, conform art. 31 din Legea 188/1999, începând cu 1 ianuarie 2004 și până la data rămânerii definitive a deciziei judecă torești, precum și pentru viitor. În luna octombrie 2008, Tribunalul Vâlcea a respins ca neîntemeiatăcererea funcționarilor publici (constatând și faptul că Ministerul Finanțelor Publice și Direcția Finanțelor Publice Vâlcea nu aveau calitate procesualăpasivă), funcționarii publici au formulat recurs la Curtea de Apel Pitești, recurs la judecata că ruia au renunțat. În paralel, în noiembrie 2008, salariații Prefecturii Vâlcea, reprezentați în instanțăchiar de angajații Biroului Juridic al instituției, au introdus o altăacțiune care a avut ca obiect aceleași pretenții bănești, însă adresantul era nimeni altul decât ex-prefectul Renga, care habar nu avea ce-l așteaptă. La cel de-al doilea termen, Tribunalul Vâlcea a pronunțat sentința prin care a admis cererea celor 37 de funcționari publici, obligându-l pe fostul prefect „săplătească reclamanților suplimentul postului în procent de 25% din salariul de bazăși suplimentul treptei de salarizare, în procent de 25% calculate la salariul de bazălunar „, bani pe care ar fi trebuit să-i dea din buzunar.

Noroc chior

Radu Renga a aflat despre proces chiar la final de mandat, pe 23 februarie, cu o săptămânăînaintea mobilizării, când nu mai avea putere de decizie. Cu toate acestea a înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea o plângere penală, atât împotriva salariaților, cât și împotriva colegului său, fostul subprefect Mircea Nadolu, conform că reia a luat act de sentința funcționarilor publici abia pe data de 24 februarie 2009, când nu mai putea exercita calea de atac. Mircea Nadolu și-a permis săsemneze în numele prefectului un act prin care-și dădea semnătura pentru acordarea sporurilor salariale în cuantumul cerut de angajați. Inițial, prefectul Radu Renga s-a declarat pentru acordarea sporurilor, dar a contestat valoarea acestora, valoare calculatăîn urma unei expertize realizatăchiar de angajații implicați în proces. Dacă salariații nu s-ar fi lăcomit la bani, ar fi intrat demult în posesia sporurilor mult visate. La finele lunii trecute, instanța de judecatăa dat câștig de cauzăInstituției Prefectului și implicit fostului prefect Radu Renga, care a scă pat ca prin urechile acului de plata celor 1,6 milioane lei, o sumăexorbitantăpe care nu ar fi avut de unde s-o plătească . Prefectul Remus Grigorescu a declarat că angajații ar fi avut poate o șansăîn cazul în care România nu ar fi intrat în criză, iar prefectul este de părere că judecă torii au ținut cont și de acest aspect.