Acasă Arhiva 2 Cele mai importante subiecte ale anului 2008

Cele mai importante subiecte ale anului 2008

 Retrospectiva celor mai semnificative evenimente

În rândurile care urmează, bisăptămânalul VOCEA VÂLCII văprezintăo retrospectivăa celor mai importante subiecte publicate de ziarul nostru în decursul acestui an, precum și o retrospectivăa celor mai semnificative evenimente din viața socială, economică și politică a județului Vâlcea.

EVENIMENT

Zeci de oameni au rămas fără case

Imagini apocaliptice în comuna vâlceană Mateești. două case au fost înghițite de un mal de pământ care s-a surpat peste gospodăriile oamenilor. Localnicii au asistat îngroziți și neputincioși la spectacolul grotesc dat de natura dezlănțuită. Șase persoane au fost evacuate, trei case au fost distruse, iar alte 14 gospodării erau în pericol de a fi înghițite de pământ. De frică , oamenii din satul Turcești nu au mai dormit în case, preferând săse adăpostească pe la rude sau în alte zone mai sigure.

Comerț cu copii

O femeie din comuna vâlceană Glăvile, M.A. a dat naștere unei fetițe pe care, ulterior, a vrut s-o vândăunei surori de-ale ei, pentru suma de 300 milioane lei vechi, care a fost acuzatăde mai multe ori de prostituție. Mama copilului are 22 de ani și prezintăun sever retard mintal. Din momentul în care a rămas însă rcinată, ea a refuzat asistența medicalăși a născut singură, în spatele casei.

Majoritatea mansardelor din municipiu sunt construite ilegal

Un raport privind inventarierea construcțiilor mansardate, dat publicității de Instituția Prefectului Vâlcea, scoate la ivealăun adevăr sumbru. Mare parte a mansardelor din municipiu Rm. Vâlcea sunt construite în bătaie de joc, reprezentând un adevărat pericol pentru viața cetățenilor. Trebuie menționat că acest document a fost întocmit în urma unor concluzii creionate pe hârtie de o comisie mixtă, (formatădin reprezentanți ai Prefecturii, ai Consiliului Județean, Primăriei Rm. Vâlcea, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului de Poliție Vâlcea, precum și ai altor autorități), constituităîn urma devastatorului incendiu produs la mansarda blocului S7 din Râmnic. Paradoxal, în raport nu se pomenește nimic, așa cum ar fi fost normal, despre tragedia de care aminteam.

O tânărăa fost tranșatăși ucisăde un criminal odios

Liniștea locuitorilor din Zlătărei/Drăgășani a fost tulburatăde o crimăatroce, comisăde un tânăr de 26 ani, Ion Adrian Anghel, cunoscut în localitate, sub porecla de pictorul, pentru că picta icoane, de o frumusețe ieșitădin comun. Tânăra de 22 ani, Eleonora Carcadia și-a găsit sfârșitul în chinuri groaznice. Crima s-a petrecut în data de 22 iulie a.c., dar polițiștii au fost alertați de dispariția tinerei abia în data de 28 iulie. Realizând că este ceva în neregulăcu această dispariție, polițiștii de la Departamentul Investigații Criminale al IPJ Vâlcea au strâns probe într-un timp scurt și au ajuns la locul unde fusese văzutăultima datăEleonora Carcadia. Tânăra a fost violatăde psihopat și când l-a amenințat că va divulga totul poliției, acesta a hotărât să-i ia viața.

Războiul hackerilor cu justiția

Periodic, județul Vâlcea intrăîn gura presei naționale sau internaționale, prin acte și fapte nedemne, de mare implicare economică sau socială, comise de indivizi dedați plăcerilor vieții de huzur, fără săfacă prea mult efort. Piața evenimentelor de efect a fost acaparatăde arestarea a 22 de tineri, ce s-au „specializat” în țepe electronice pe care le-au tras unor naivi occidentali, neobișnuiți cu balcanismul din țările abia intrate în Uniunea Europeană .

DEZVĂLUIRI

Scandal sexual la liceul din Horezu

O acuzație de hărțuire sexuală a pus învățământul vâlcean într-o luminănegativă. La vârsta de 61 de ani, profesorul de desen, Pătru Bardașu, este acuzat de o elevădin clasa a -XI-a de agresare sexuală. Adolescenta a depus plângere la Poliție, acuzând că a fost pipăită, îmbrățișatăși sărutatăcu forța în depozitul de manuale al liceului. Tânăra ne-a povestit îngrozitămomentele de coșmar prin care a trecut: „În ziua de 20 februarie a.c, m-am întâlnit pe coridor cu profesorul de desen, Pătru Bardașu. Eram cu două colege din clasăși a zis să măduc cu el la atelierul de desen ca să-mi dea un proiect. Avem de făcut un proiect pentru un concurs de desen, subiectul fiind Mănăstirea Dintr-un Lemn. A zis sămerg cu el la atelier să-mi dea o lucrare mai veche ca săo avem ca exemplu. Când am ajuns în atelier mi-a dat un dosar ce conținea un proiect și mi-a spus că în depozitul de manuale mai are o lucrare pe care o putem folosi ca exemplu. Am ieșit din atelier și am intrat în depozitul de manuale. Aici s-a făcut că se uităDupă un proiect printre câteva hârtii și dosare și, la un moment dat, m-a luat în brațe și m-a ținut foarte strâns și mi-a spus săavem grijăpe drum spre Mănăstire sănu avem probleme. În timp ce-mi spunea asta măstrângea în brațe, măpipăia și măsăruta și am simțit că se excita”.

Primarul din Fârtățești construiește o groapăde gunoi lângă casele oamenilor

În satul Giulești din comuna Fârtățești, a apărut, în imediata vecinătate a câtorva case o groapăimensă, adâncă cât hăul. fără săștie ce se-ntâmplăacolo, locuitorii zonei au mers la primar pentru a-l întreba ce are de gând săconstruiască acolo. Răspunsul lui Voicescu i-a năucit: o groapăde gunoi. Alarmându-se la gândul că vor fi nevoiți săsuporte mirosul insuportabil emanat de deșeurile în putrefacție, cetățenii i-au cerut edilului-șef săschimbe locația depozitului. Voicescu nici nu a vrut săaudă. Încercând să-și facă dreptate, peste 30 de locuitori au semnat un tabel, vizavi de proasta amplasare a gropii, și au trimis mai multe memorii instituțiilor vâlcene, în speranța că cineva va arăta sensibilitate la strigătul lor disperat. Dar cine să-i audă? Nu au primit până acum niciun răspuns. Cât despre primar, acesta refuzăcu ostentație să-i bage-n seamă. Majoritatea celor care au semnat protestul sunt profesori, intelectuali de marcă ai comunei, care nu cer altceva decât ca primarul săschimbe amplasamentul.

Medicul Carmen Ebrașu, acuzat de luare de mităși trafic de influență

În anul 2006, Elena Bălan, i-a cerut medicului Erbașu să-i întocmească un referat din care sărezulte că suferăde o anumităboalăneurologică , referat ce-i era necesar pentru pensionarea pe caz de boală. Carmen Ebrașu i-a cerut nu mai puțin de 2.000 de lei, precum și alte bunuri pentru a-i întocmi actele și pentru a interveni pe lângă membrii Comisiei de Expertiză, în vederea obținerii unui rezultat favorabil.

Mităla Poliția RutierăVâlcea

Secretara SPR, Aurelia Lăcraru, și Maria Gogoașe au fost arestate preventiv După ce au fost prinse primind mităpentru a face trafic de influențăîn cadrul unor instituții ale statului din Vâlcea. După ce procurorii DNA au decapitat conducerea Serviciul Înmatriculări Auto Pitești, arestând nu mai puțin de 17 persoane, iatăcă și la Vâlcea, anchetatorii au scos la ivealăun caz de trafic de influențăîn care sunt implicate cel puțin 7 persoane, printre care și secretara Serviciului Poliției Rutiere Vâlcea (SPR), Aurelia Lăcraru. Secretara de la SPR și Maria Gogoașe au fost trimise După gratii de magistrații Curții de Apel Pitești, care, la cererea DNA, au decis arestarea preventivăpentru 29 de zile.

Îiganii din că limănești, traficanți de carne vie

Procurorii DIICOT, însoțiți de mascați și peste 100 de polițiști și jandarmi au percheziționat locuințele a 15 membri ai clanului de interlopi din că limănești. Anchetatorii au confiscat mai multe kilograme de aur și zeci de arme. Cei 8 reținuți sunt suspectați că racolau tinere din zona județului Vâlcea și apoi le trimiteau săse prostitueze în Spania.

ANCHETE

O bandăde proxeneți terorizeazăBrezoiul

Imediat După 1990, Brezoiul și-a că pătat faima de oraș al proxeneților și al tinerelor de năravuri ușoare. Sărăcia, lipsa locurilor de muncă , dar și dezinteresul autorităților, au făcut ca această zonăsăse transforme, de-a lungul anilor, într-un loc unde degradarea moralăeste la ea acasă. S-a dovedit că și raziile oamenilor legii sunt inutile pentru că , odatăeliberate, prostituatele ajung tot în stradăși la mâna proxeneților, practicând cea mai veche meserie din lume. Nici amenzile nu le sperie pe practicantele sexului pe bani, pentru că oricum nu le plătesc. La Brezoi, proxenetismul are o istorie îndelungată, iar „peștii” s-au îmbogățit peste măsură, nu au respect pentru nimeni și nimic și terorizeazăoamenii din localitate. La sfârșitul săptămânii trecute, o bandăde „pești”, care de mai bine de doi ani de zile face legea în Brezoi, au făcut scandal în discotecă și au bătut doi tineri.

Îepe la schimbul valutar

Doi indivizi, un bucureștean și un cetățean iranian, specializați în „țepe” cu acte-n regulăînființeazăfirme pe bandărulantă, pentru a se ascunde de autorități și păcă lesc zeci de clienți care trec pragul caselor de schimb valutar. Grand Exchange House are 4 sedii în Rm. Vâlcea toate situate pe Calea lui Traian în centrul orașului: un sediu lângă Agenția CFR, un sediu lângă Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea și alte două sedii în parcarea de lângă magazinul Cozia. De asemenea, Alexandru Podgoreanu deține alte câteva zeci de filiale în aproape toate orașele țării unde folosește aceeași metodăpentru a înșela și unde zeci de clienți au depus plângeri la OJPC-uri. Se pare că acesta a avut sau are mai multe firme prin care a realizat înșelăciunile – Excelent 2000, Allrom 2003, Saralex și Grand Exchange House. De fiecare dată, metoda folosităde angajați era aceeași. Cursul de schimb pentru cecurile de că lătorie este afișat cu cifre mult mai mari și mai colorate pentru a ieși în evidență, iar cursul de schimb pentru valutătrece neobservat. Acest amănunt este deosebit de important deoarece cursul afișat pentru cecurile de că lătorie este mult mai mare decât cel pentru valută.

Scandal sexual în preoțime

Un uriaș scandal sexual zguduie Episcopia Râmnicului și a Oltului. De câteva zile, enoriașii din Stoilești au aflat lucruri incredibile despre cel pe care îl credeau apărător al virtuții. Ițele afacerii se întind până la starețul mânăstirii Trivale, Gherasim. Preotul vâlcean, Matei Florin, 31 ani, a fost reținut sub acuzația de șantaj în urma unui flagrant organizat de polițiști la Pitești. Omul bisericii a pretins de la starețul Mânăstirii Trivale din Pitești, că lugărul Gherasim, suma de 5.000 de euro, amenințându-l că în caz contrar va face publice anumite materiale compromițătoare despre el.

 

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.