Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Preotul Matei, acuzat de șantaj, rupe tăcerea

 Scandal sexual în preoțime

La sfârșitul lunii octombrie, un uriaș scandal sexual a zguduit Episcopia Râmnicului și a Oltului. Enoriașii din Stoilești au aflat cu stupoare că preotul lor, Florin Matei, s-a dedat la fapte incredibile, pentru a face rost de sume mari de bani. Timp de mai mulți ani de zile, preotul l-a șantajat pe starețul mânăstirii Trivale pentru o presupusărelație, ce a avut loc cu mai bine de 10 ani în urmă.

Preotul vâlcean, Matei Florin, 31 ani, a fost reținut sub acuzația de șantaj, marți, 21 octombrie a.c., în urma unui flagrant organizat de polițiștii la Pitești. Preotul a pretins de la starețul Mânăstirii Trivale din Pitești, că lugărul Gherasim, suma de 5.000 de euro, amenințându-l că în caz contrar va face publice anumite materiale compromițătoare despre el. Polițiștii au organizat un flagrant, în urma că ruia asupra preotului au fost găsiți cei 5.000 de euro marcați cu cuvântul „șantaj”. Preotul a fost reținut pentru 24 de ore, sub acuzația de șantaj, el fiind prezentat în fața instanței cu propunere de arestare preventivă. Magistrații argeșeni au decis ca preotul să rămână timp de 29 de zile în spatele gratiilor. Omul bisericii nu a rămas în spatele gratiilor decât 16 zile, el fiind pus în libertate de instanța argeșeană, cu respectarea unor condiții: sănu părăsească zona teritorialăa comunei Galicea, sănu ia legătura cu partea vătămatăși săse supunăunui program de supraveghere al poliției din localitate. Momentan, el nu poate s-și exercite atribuțiile preoțești, deoarece conducerea Episcopiei Râmnicului a hotărât să-l suspende, până la finalizarea anchetei.

Acum, preotul Matei se aflăla locuința sa din comuna Galicea, așteptând ca procurorii săfinalizeze rechizitoriul, iar dosarul săajungăîn instanță. El a decis sărupătăcerea și sădezvăluie întreaga tărășenie, povestindu-ne cu lux de amănunte cum a decurs relația dintre el și starețul mânăstirii Trivale din momentul în care s-au cunoscut și până în momentul flagrantului.

Masturbare forțată

Așa cum susține preotul, în anul 1998, După terminarea seminarului, Matei a plecat într-o excursie săviziteze mânăstirile din Moldova. Rămas fără bani, tânărul a ajuns în Pitești cu trenul, unde vroia săcaute o rudăde-a lui, care să-l împrumute cu 5.000 lei, bani cu care săajungăacasă. N-a mai ajuns la ruda sa, pentru că a văzut un indicator cu mânăstirea Trivale și s-a gândit că -l va împrumuta un că lugăr cu banii de care avea nevoie. Așa l-a cunoscut tânărul seminarist pe starețul mânăstirii Trivale, Gherasim. Foarte amabil, Gherasim l-a invitat într-o cameră, l-a servit cu o cafea și au început săstea de vorbă. La un moment dat, Matei susține, că starețul i-a propus săse că lugărească , oferindu-i drept cadou un BMW din 1996. „I-am spus că nu accept așa ceva că eu am o prietenă, vreau să măcă sătoresc, să măpreoțesc, văd viața din alt punct de vedere, I-am spus că îmi doresc să măpreoțesc. Săam un copil, doi, trei, săam o familie”. Văzând Gherasim că este tratat cu refuz i-a spus tânărului să-l însoțească pentru a-i da cei 5.000 lei promiși. „M-a poftit într-o cameră, în care era pe partea dreaptăun birou, o canapea, iar, în stânga, la intrare, era o toaletă. Tot pe partea stângăera un dulap. Mi-a zis săstau puțin pe canapea că se ducea dânsul până la toaletă. Acolo, a stat un minut, După care s-a dus săscoatăbanii. Am văzut că a luat o sumămare de bani, din dulap, i-a pus pe masă. Nu știu cât era acolo, că din ăia mi-a dat mie 840.000 lei vechi. În momentul în care i-a pus pe masăa spus așa: „de acum încolo taci din gură, nu spune nimic că va fi bine”. M-am speriat și am vrut săplec. M-a împins, m-a trântit efectiv pe canapea și imediat s-a desfăcut de reverenda monahalăși a rămas în chiloți. Vreau săspecific că nu avea nici pantaloni, nici bluză, nu avea nimic. Atunci mi-am dat seama că este foarte complicatăsituația, i-am zis că vreau săplec și am început săplâng. Mi-a zis că plâng degeaba că și așa e noapte și acolo nu vine nimeni”, a menționat preotul.

Hotărât săscoate certificat IML

„A încercat să măconvingăsăîntreținem relații sexuale anale, dar nu am fost de acord. Plângeam în continuu și îl rugam să mălase în pace. Parcă intrase diavolul în el. Mi-a propus tot felul de perversiuni sexuale. Transpirase tot și trăgea de mine să mădezbrace. I-am spus că n-am făcut în viața mea așa ceva și nici nu vrea săfac. Vroiam doar săplec acasă, nu îmi mai trebuiau nici banii pe care-i cerusem. Nu am putut în niciun fel săscap de el. M-a obligat să-l masturbez. După ce a terminat, a luat banii de pe masăși mi i-a dat. Mi-a spus să-i bag în buzunar că o săam nevoie de ei”, a mai spus el.

Starețul a încercat să-l convingăpe Matei sănu plece, sămai stea măcar o zi, însă tânărul era hotărât săajungăcât mai repede acasă. Ca să-i arate cât este de mărinimos, starețul l-a trimis pe Matei cu taxiul din Pitești până la Galicea.” Mi-a băgat suma de 840 mii lei vechi pe care nu-i numărasem, am aflat acasăcâți sunt și o carte de vizităși mi-a spus: „Dacă vrei săfii omul meu de acum încolo să măcauți, o săafli tu cine sunt eu, am o sumedenie de relații și pot săte fac om”. Am primit banii și, din câte știu, mi i-a băgat în buzunarul din partea dreaptăa hanoracului și am plecat. Atât s-a întâmplat. Nu am întreținut relații sexuale anale cu starețul și sunt hotărât sămerg la Institutul de MedicinăLegală, vreau săfie și presa de Față , săscot certificat medico-legal. Am înțeles că se poate afla dacă o persoanăa întreținut relații sexuale anale”, a mărturisit Matei.

PS Calinic nu a luat nicio măsură

După 4 zile de la nefericita întâmplare, seminaristul prinde curaj și îl viziteazădin nou pe starețul Gherasim, pentru a-l amenința că va da în vileag toată povestea. „L-am amenințat că voi merge la Prea Sfințitul Calinic și la Prea Fericitul Teofil. Pe atunci, era Prea Fericitul Teofil El mi-a zis „Nu mergi nică ieri. Oricum Prea Sfințitul Calinic e prieten cu mine. Așa a zis. În fine, După 5-10 minute puțin, am văzut că ia un milion de lei și îmi zice „ia banii ăștia de aici, pleacă , du-te răului de aici sănu încerci săvorbești pentru că tu vei avea de suferit”. Am luat banii și După o săptămânăam încercat săstau de vorbăcu Calinic. De la un că lugăr bătrân am făcut rost de numărul mobil al episcopului și l-am sunat. Inițial nu a vrut săstea de vorbăcu mine, dar când i-am zis că are homosexuali în Episcopie a început săfie mai atent. A acceptat săne întâlnim, dar n-am avut atunci curajul. Mi-era frică că Gherasim o să-și punăamenințările în aplicare. La câteva zile, m-am întâlnit totuși cu Calinic și i-am povestit tot. Am înregistrat pe reportofon toată discuția, care a durat aproximativ 20 minute. Prea Sfințitul mi-a zis să-mi văd de treaba mea să măduc acasăcă rezolvădânsul problema. După o lunăși jumătate, am văzut că nu s-a întâmplat nimic, l-am sunat pe starețul Gherasim și i-am spus: „Am spus tot ce ai făcut și dacă nu ia măsuri Calinic merg și la Patriarh, la Teoctist”. Mi spus că dacă nu am dovezi nu măva crede nimeni. L-am amenințat că o să măduc sădiscut la Prea Fericitul și o săspun presei ce se întâmplăcu tinerii absolvenți de seminar, cu că lugării în mănăstire… Măcar cuvântul meu săfie împotriva cuvântului lui. Eu vroiam doar săaud că s-a luat o măsurăcu starețul”, a mai adăugat el.

S-au reîntâlnit la facultate

Preotul Matei susține că a încercat să”rezolve cazul starețului” până prin 1999, când, spune acesta, că lugărul a trimis oameni să-l potolească . Au aflat și părinții lui despre ce s-a întâmplat și au avut o discuție cu starețul Gherasim. După această întâlnire, părinții l-au sfătuit săuite totul și sănu se mai ținăde reclamații. „În 1999 am încheiat problema, le-am spus părinților mei că măduc să-i reclam, iar în 2001 m-am că sătorit. În 2002, am fost hirotonit ca preot II în Stoilești. Din 2002 până în 2005 am făcut lucruri foarte bune la parohie. Am reparat două biserici filiale, am refăcut pictura interioarăși exterioarăși, am dat o sumedenie de mese gratuite la enoriași. În 2004, m-am înscris la facultatea de Teologie din Pitești, iar, în 2005, m-am întâlnit cu starețul Gherasim la secretariatul facultății. M-a rugat sănu plec ca săputem sta de vorbă. L-am așteptat și mi-a zis că a auzit că sunt preot și vrea să măajute cu bani. Tocmai în perioada aceea, se lucra la pictura unei biserici unde slujeam și i-am spus că dacă vrea să măajute, atunci poate să-mi dea bani pentru biserică ” – povestește preotul Matei. De atunci, s-au „reînnodat” relațiile dintre cei doi, iar în intervalul 2005 – 2007 preotul Matei susține că a primit de la stareț în mod direct sau on-line suma de 300 milioane lei vechi, deși anchetatorii au stabilit că de-a lungul timpului, preotul l-a șantajat pe că lugăr, obținând de la acesta peste 1,5 miliarde lei vechi.

Oase de câine în loc sfinte moaște

Văzând că dărnicia starețului nu are limită, în 2007, preotul de la Stoilești i-a cerut lui Gherasim nici mai mult nici mai puțin decât 22.000 euro. Cică vroia săaducă sfinte moaște la biserica unde slujea. „În 2007, l-am sunat și i-am zis: „părinte, dacă tot faci pe milostivul cu mine ajută-măsăiau Sfintele Moaște la biserică sau săîncep construcția unui că min pentru bătrâni și copii”. Starețul m-a întrebat de cât am nevoie și i-am răspuns că îmi trebuie 22.000 euro. A zis că dacă vreau moaște săstau liniștit că trebuie să-i aducă cineva o cutie suflatăîn aur din Grecia și pot săpun niște oase de câine în ea. Mi s-a ridicat părul pe mine când am auzit așa ceva. I-am spus că nu pot face șa ceva și mi-a replicat că proștii nu știu, că nu deschide nimeni cutia” – a mai adăugat preotul.

22.000 euro, împrumut de la că mătari

Preotul Matei nu a renunțat la idee și, conform spuselor lui, bazându-se pe promisiunea starețului că îl va împrumuta cu suma de 22.000 euro, a apelat la că mătari, care i-au dat banii solicitați cu o dobândăfoarte mare. Gherasim nu i-a mai dat banii și preotul din Stoilești a rămas înglodat în datorii. A scă pat numai cu ajutorul familiei, care a făcut mai multe împrumuturi bancare pentru a achita datoria. Datorie care, cu dobânda aferentă, a ajuns până la colosala sumăde 55 mii euro. Preotul a omis săne spunăși ce a făcut cu banii de la că mătari, iar când l-am întrebat s-a făcut că nu aude și a schimbat subiectul.

„Dragă Gheri”

Deși preotul susține că nu și-au scris niciodatăscrisori de amor, Matei recunoaște că au existat câteva bilețele, care, deși, începeau cu formulările unei adevărate epistole de dragoste, în conținut preotul vâlcean îl jignea și insulta pe stareț, amenințându-l că va da totul în vileag, pentru ca lumea săafle că este un stareț depravat, care nu are nicio legăturăcu biserica și Dumnezeu. „La percheziție, polițiștii au confiscat mai multe bilete de-ale mele adresate starețului Gherasim și s-a înțeles greșit că ele ar fi fost de amor. De altfel, tot atunci mi-a fost ridicat și jurnalul intim. I-am scris acele bilete starețului pentru că nu mai suportam săvăd că nu se ia nicio măsurăcu el. Superiorii lui de la Episcopia Argeșului știau de la mine tot ce s-a întâmplat, dar au refuzat săia vreo măsurăîmpotriva lui” – ne-a spus preotul.