Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

De ziua internaţională a câinilor fără stăpân/ Am fost „lătraţi” de 1.000 de pasionaţi occidentali

În fiecare an, la 4 aprilie, este marcată Ziua internaţională a animalelor fără stăpân. Istoria acestei zile a început în toamna anului 2010, când aproximativ o sută de organizaţii olandeze preocupate de situaţia animalelor fără stăpân au organizat prima conferinţă naţională dedicată acestei probleme. După cum se ştie, nu există nici o localitate din România ca să nu existe câini abandonaţi şi nu de puţine ori maidanezii au atacat oamenii şi copiii, înregistrându-se mutilări şi chiar ucideri. Ne este proaspăt în minte cazul lui Ionuţ Anghel, copilul în vârstă de patru ani care a murit după ce a fost atacat de câini maidanezi în Parcul Tei, din Sectorul 2, iar fratele acestuia, de şase ani, a fost muşcat de un picior, dar a reuşit să fugă şi să-şi anunţe bunica. După mediatizarea cazului morţii lui Ionuţ, actul normativ care reglementează situaţia câinilor fără stăpân a ajuns, în sfârşit, pe masa legiuitorilor. Cu toate că 30 de parlamentari au contestat atunci legea la Curtea constituţională, judecătorii au decis că actul normativ poate fi pus în aplicare exact în forma elaborată. La scurt timp, ea a fost publicată în Monitorul Oficial şi promulgată, în aceeaşi zi, de preşedintele Traian Băsescu, cu toate că a stârnit dezbateri intense printre politicieni, precum şi luări de poziţii din partea iubitorilor de animale. Acum există cadrul legislativ pentru strângerea câinilor de pe drumuri, sterilizarea lor sau eutanasierea.

Începe rărirea maidanezilor pe străzi

Organizaţiile de protecţie a animalelor de pe mapamond au fost informate de şmecherii din asociaţiile şi ONG-urile româneşti despre un mare dezastru pentru câinii din capitala noastră de judeţ care vor fi scoşi din circuit. Uitând că la Rm. Vâlcea au fost epuizate căile de aşteptare stabilite prin lege (chiar de la Vâlcea a plecat „turnătoria”) şi, pentru că nu s-a făcut mai nimic în protejarea patrupedelor de către cei care au luat bani buni europeni pentru protejare, într-o săptămână va începe eutanasierea lor. Informaţia a dat foc Europei, în stoparea eutanasierii implicându-se 33 de organizaţii de protecţie a animalelor de pe mapamond. Cu complicitatea unui colaboraţionist râmnicean, o asociaţie pentru protecţia câinilor din Olanda a aflat adresele de e-mail ale consilierilor municipali şi ale ziarelor locale (ba, chiar şi ale jurnaliştilor judeţeni!) şi, timp de două zile, căsuţele acestora de e-mail au fost bombardate cu mesaje de protest, blocând corespondenţa de serviciu a acestora.

Atac la căsuţa electronică

Ziarul nostru a primit peste 1.000 de e-mail-uri, toate la fel, autorii încercând să ne facă să încălcăm legea, în sprijinirea doleanţelor lor. Noi nu spunem că autorii susţin o idee falsă, dar să ne mai lase cu părerea lor, în condiţiile în care pentru rezolvarea problemei câinilor vagabonzi funcţionează o lege specială. I-am sfătuit să vină şi să-i ia la ei acasă. Iată textul protestanţilor:

„Suntem cetăţeni ai UE, am ales acest mod de a protesta cu privire la modul în care animalele sunt tratate în România. WE semn de protest faţă de politicieni care au ales calea sălbatic de a rezolva problema câinilor fără stăpân, soluţie care le permite să deturneze fonduri. WE protestings împotriva mass-media, care denaturează situaţia din România, refuzul de a informa cu privire la protestele naţionale şi internaţionale. Protestăm împotriva mass-media care incită la ură împotriva salvatori de animale şi de câine. Condamnăm decizia primarului interimar Gigi Matei a ucide câinii vagabonzi din Vâlcea. Astăzi, 04 aprilie este Ziua Internaţională a animalelor fără stăpân. Astăzi suntem vocea lor!”

Răspunsul nostru

„De ce ne deranjaţi?… Ni s-a blocat contul de e-mail…. Susţineţi prostii… Nu este adevărat ce vi s-a spus despre câinii din Vâlcea… Şi nici despre cum va acţiona legal primarul Gigi Matei… De ce nu luaţi câinii aceştia la voi?… Cum vă permiteţi să vă amestecaţi în problemele unei ţări?… Avem şi noi ONG-uri, dar nu obraznice ca la voi… Renunţaţi a mai scrie pe această adresă… altfel… veţi mai vedea şi auzi!!!”

Declaraţia primarului

„Am primit şi eu e-mail-urile de protest. Sunt peste un milion de mesaje, fapt care m-a făcut să pun pe cineva să administreze special căsuţa poştală de pe Internet. Protestatarii străini ne blochează activitatea din Primărie, dedându-se la un sabotaj intenţionat. Cu câinii fără stăpân, eu nu am să fac altceva decât ceea ce este legal. Avem lege specială şi o vom aplica. Am aşteptat destul. A venit săptămânile trecute un cetăţean care zicea că este conducătorul unei asociaţii pentru protecţia câinilor vagabonzi, că vrea să cumpere 11.000 m.p. în comuna Mihăeşti ca să facă adăpost pentru patrupezi. Eu nu accept ideea unora precum că „băieţii deştepţi” de la ONG-uri şi asociaţii au primit bani din afară pentru protecţia câinilor fără stăpân, i-au cheltuit aiurea şi acum nu mai au ce face în afară de valuri. Poate că or face vreun adăpost canin, poate că vor sprijini castrarea lor, dar nu prea mai este timp. Eu mai aştept o săptămână şi încep acţiunea. Câinii fără stăpâni au devenit o problemă în municipiul Rm. Vâlcea. Am şi eu câini acasă, iubesc câinii, dar câinii trebuie să stea pe lanţ şi în gospodăriile oamenilor, nu pe bulevardele oraşului, în parcuri sau în terenurile de agrement”.”