Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ŞOC şi GROAZĂ: Drumarii şi guvernanţii umilesc şoferii ce tranzitează Valea Oltului

Marţi, 1 iulie, a fost o zi cu ghinion pentru toţi cei ce au îndrăznit să tranziteze Valea Oltului – DN 7. Două accidente cumplite, ce au avut loc în decurs de o oră, au blocat total Valea Oltului, creându-se cozi de 30-40 de kilometri. Şoferii, cu nervii întinşi la maximum, şi-au vărsat năduful pe Facebook, ei înjurându-i pe parlamentari, pe autorităţile judeţului, dar şi pe cei de la Drumuri Naţionale, care şi-au bătut joc de ei trimiţând un utilaj „obosit” să scoată tirul de pe carosabil.

Utilajul „buclucaş” şi incompetenţa lui Mănescu

Abordăm, aşadar, mai întâi eterna problemă a Secţiei Drumurilor Naţionale Vâlcea şi a incompetenţei celor care o conduc, mai exact a şefului de serviciu Eugen Mănescu. Susţinem cu tărie că Mănescu nu are ce căuta în această funcţie în condiţiile în care cunoaşte foarte bine situaţia de pe DN 7 şi nu face nimic în continuare. Nu de puţine ori, poliţiştii rutieri s-au plâns că timpul de deblocare a circulaţiei pe Valea Oltului este destul de mare, dar pe drumarul Eugen Mănescu l-a durut şi îl doare, în continuare, în „bască”. Mai explicit, Secţia de Drumuri Naţionale Vâlcea nu dispune de o macara cu o capacitate mare în aşa fel încât să debaraseze drumul în cazurile în care sunt implicate în accidente rutiere autovehicule de mare tonaj. Situaţia trenează de ani de zile, iar tranzitarea pe Valea Oltului este o adevărată loterie. Şoferii trebuie să invoce Divinitatea să nu cadă cumva bolovani de pe versanţi sau să fie vreun incident în trafic. Asta pentru că, aşa cum spuneam, drumarii nu au cu ce să debaraseze carosabilul şi, în caz de nenorocire, se formează cozi de maşini de zeci de kilometri.

Cel mai recent exemplu este cel de marţi, 1 iulie a.c., când două accidente, ce au avut loc în decurs de o oră, au blocat total Valea Oltului. Pe cât de gravă era situaţia, pe atât de hilară a devenit la un moment dat, când şoferii au observat că şeful Secţiei Drumurilor Naţionale Vâlcea, Eugen Mănescu, trimisese un utilaj uzat să îndepărteze tirul de pe carosabil. Sigur, după ce s-au enervat că stau ore-n şir în trafic, şoferii s-au amuzat copios de încercările zadarnice ale drumarilor. Astfel, ne simţim îndreptăţiţi să afirmăm: „Mănescule, du-te acasă!”

Proiectul autostrăzii, bătaia de joc a guvernanţilor

Pe de altă parte, în această situaţie, mai trebuie abordată şi o altă problemă stringentă: cea a autostrăzii sau, mai bine zis, a lipsei unei autostrăzi. Că Vâlcea are nevoie urgentă de o autostradă nu mai este o noutate pentru nimeni. Este mai mult decât evident că Valea Oltului este supra-aglomerată, aceasta fiind una din cauzele pentru care se şi produs multe accidente pe DN7. Ei bine, iată un motiv destul de puternic pentru a pleda pentru construirea unei autostrăzi care să tranziteze şi judeţul Vâlcea. Sigur, cei care ar putea face lobby în acest sens sunt parlamentarii vâlceni, dar aceştia sunt prea preocupaţi de bătăliile lor politice de doi lei. Dar, avem parlamentarii pe care-i merităm! Am trimis în Parlamentul României deputaţi şi senatori ai USL pe care i-am creditat cu peste 70% din voturile noastre, ale vâlcenilor, dar lor nu le pasă.

Asta pentru că proiectul autostrăzii Piteşti – Râmnicu Vâlcea – Sibiu se tergiversează de mai bine de doi ani de zile, iar acum când guvernanţii se prefăceau că încearcă să rezolve problema, trei firme de proiectare au contestat studiul de fezabilitate, cerând modificarea documentaţiei de atribuire, prelungirea termenului de depunere a ofertelor, fixat pentru data de 23 iulie, şi suspendarea procedurii de atribuire până la soluţionarea contestaţiilor depuse. „Acum se solicită elaborarea a două alternative de traseu pentru întreaga rută a autostrăzii Sibiu – Piteşti, ceea ce ne face să fim suspicioşi, atât faţă de noii beneficiari «cu dedicaţie» ai exproprierilor de terenuri dar şi faţă de ministrul demisionar Dan Coman Şova, care are reputaţia că nu şovăie atunci când este vorba de a direcţiona sponsorizări către propriul partid. Lipsa de transparenţă, clauzele abuzive şi termenele nerealiste, nu fac decât să certifice încă odată că pentru PSD «interesul poartă fesul». PSD-ului ar trebui să-i fie ruşine pentru maniera sistematică în care se străduieşte să transforme Vâlcea, de la cel mai înalt nivel decizional, într-un judeţ fantomă” – susţine deputatul PDL Romeo Rădulescu.