Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

FOTO: Zăpadă ca în povești pe Vârful lui Roman. „Dacă aveam pârtie, se schia mai bine ca la Sinaia”

Nici nu a început bine noul an că românii au luat cu asalt zonele montane, chiar şi pe cele cu pârtii închise, ori fără zăpadă.

Chiar dacă Vâlcea are două domenii schiabile, unul lângă Lacul Vidra – Transalpina Ski Resort, iar celălalt în staţiunea Vârful lui Roman – Horezu, pârtiile nu s-au deschis în acest sezon nicăieri şi nici nu există vreo speranţă că se vor redeschide prea curând. Cu toate acestea, mii de turişti s-au înghesuit să se bucure de zăpadă, de soare, de aer curat şi de sporturile de iarnă, din primele zile ale anului.

Din acest motiv, drumurile spre pârtii au fost arhipline, mai ales sâmbătă, 2 ianuarie, creându-se blocaje în trafic şi pe drumul forestier care duce spre Vârful lui Roman – Horezu.

Pe drumul spre Vârful lui Roman – Horezu, nu s-a mai putut circula încă de la orele prânzului. „Am sunat pe la 13.30, la 112, să chemăm Poliţia Rutieră, să oprească urcarea, pentru că s-a blocat tot traficul. Mulţi au urcat cu maşinile neechipate, pentru drumuri de munte şi mai ales pentru zăpadă, de la cota 1400 m încolo. Aveau maşini fără lanţuri, fără cauciucuri de iarnă şi nimeni nu lua nici o măsură. Din această cauză, unii şi-au lăsat maşinile şi au urcat pe picioare”, a declarat şeful Salvamont Vâlcea, Mircea Lera.

Cei care nu s-au împotmolit în nămolul de pe drum, de la cotele mai joase, cum au dat de un colţişor de zăpadă, au oprit maşinile, fără să le pese de condiţii, de faptul că blocau tot traficul, pentru a face poze sau a se da cu sania.

„Am plecat din zonă la ora 15:00 şi până atunci nu veniseră nici Poliţia, nici alte forţe de intervenţie”, a mai spus şeful Salvamont.

Pârtia de la Vf. lui Roman s-a închis de anul trecut, după ce dezvoltatorul a realizat că în lipsa utilităţilor, energie electrică în principal, dar şi a problemelor legate de deszăpezire, nu poate să-şi dezvolte planurile, aşa că şi-a îngheţat toate afacerile în zonă. În schimb, pensiunile au fost deschise pentru doritori. Prin urmare, turiştii şi-au făcut propriile derdeluşuri, pe unde au apucat.