Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: heavy.com

FĂRĂ PRECEDENT: Primul caz de cetăţean găsit vinovat pentru tentativă de aderare la SI

Foto: heavy.comTribunal federal din districtul new-yorkez Brooklyn l-a găsit miercuri, 9 martie a.c., vinovat pe Tairod Pugh, de 48 de ani, fost mecanic în Forţele aeriene americane, de tentativă de aderare la gruparea jihadistă Stat Islamic, acest caz fiind o premieră în SUA.

Tairod Pugh a încercat să ajungă, în ianuarie anul trecut, din Egipt în Siria, via Turcia, dar autorităţile turce l-au reţinut pe aeroportul din Istanbul. În bagajele sale au fost găsite o mască facială de culoare neagră, o hartă pe care erau marcate poziţiile din Siria controlate de gruparea Stat Islamic şi un grafic detaliat cu punctele de trecere a frontierei turco-siriene.

După câteva zile, Pugh a ajuns în Statele Unite unde a fost acuzat de comiterea unor fapte legate de terorism.

În perioada 1986-1990, Tairod Pugh a activat în cadrul Forţelor aeriene ale SUA, fiind specializat în mentenanţa motoarelor de avioane şi a sistemelor de navigare aeriană. Ulterior, în 2009 şi 2010, el a lucrat în Irak pentru o companie subcontractoare a armatei americane.

Avocaţii lui Tairod Pugh au susţinut că acesta a plecat în Turcia pentru a-şi căuta un loc de muncă şi nu pentru a deveni jihadist.

Totuşi, procurorii au subliniat că, într-o scrisoare găsită în laptopul său şi adresată soţiei sale egiptene, acuzatul a promis să lupte pentru islam şi a declarat ferm că are două opţiuni: ”Victoria sau martiriul”.

După un proces care a durat o săptămână, instanţa federală din Brooklyn l-a declarat pe Tairod Pugh vinovat pentru tentativă de furnizare de sprijin material unei organizaţii teroriste şi obstrucţionare în scopul distrugerii a patru echipamente electronice după detenţia sa din Turcia.

Pugh riscă o pedeapsă de până la 35 de ani de închisoare. Pedeapsa va fi stabilită în cursul acestui an.