Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

3 mănăstiri de neratat pe Valea Oltului

Dacă încă nu ai avut ocazia să faci un tur al celor mai frumoase mănăstiri de pe Valea Oltului, însă îți propui asta în viitor, iată cele mai frumoase lăcașuri de cult din județul Vâlcea pe care nu ar trebui să le ratezi!

Mănăstirea Cozia

Mănăstirea Cozia reprezintă un complex monahal medieval situat în orașul Călimănești, aflat pe malul râului Olt.

Această mănăstire a fost înființată și dezvoltată ca o ctitorie a domnului Mircea cel Bătrân și a cunoscut extinderi și renovări de-a lungul multor secole de existență.
Prin intermediul hrisoavelor domnești din diverse perioade, precum cele din 28 martie 1415, 18 martie 1419, 16 iunie 1436 și 17 aprilie 1448, se confirmă faptul că în această mănăstire funcționa o școală mănăstirească încă din 1415. Prima persoană care a ocupat poziția de dascăl în această școală a fost părintele Sofronie, care era și starețul mănăstirii.

De asemenea, trebuie menționat faptul că logofătul Filos, care a fost logofătul marelui voievod Mircea cel Bătrân, a compus versuri și imnuri religioase în această mănăstire. Acesta este recunoscut ca fiind primul poet român, iar contribuția sa la dezvoltarea culturii românești a fost de o importanță deosebită. Mănăstirea Cozia a reprezentat astfel un centru cultural și religios important în istoria României.

Mănăstirea Ostrov

Mănăstirea Ostrov este un complex monahal de călugărițe, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului,” și este situat pe o insulă în lacul de acumulare al hidrocentralei Călimănești, care se află pe râul Olt.

Această mănăstire este conectată la stațiunea balneo-climaterică Călimănești-Căciulata printr-un pod, la o distanță de aproximativ 5 kilometri de la halta C.F.R. Călimănești-Jiblea.

Biserica mănăstirii a fost construită pe locul unei biserici mai vechi, care datează din secolul al XIV-lea sau începutul secolului al XV-lea. Construcția bisericii actuale a avut loc între anii 1520-1521 și a fost ctitorită de domnitorul Neagoe Basarab și soția sa, doamna Despina.

Mănăstirea Ostrov are o istorie bogată și este un important loc de închinare și spiritualitate în această regiune.

Mănăstirea Turnu

Mănăstirea Turnu este una dintre vetrele monahale de mare spiritualitate creștină din Eparhia Râmnicului. Ea este situată într-un loc retras pe malul stâng al râului Olt, sub Muntele Cozia, la aproximativ doi kilometri de ctitoria voievodului Mircea cel Bătrân, Mănăstirea Cozia.

Denumirea Mănăstirii provine de la un turn masiv aflat pe o stâncă numită „Piscul lui Teofil”, care a fost construit în secolul al II-lea de legiunile romane din Castrul Arutela.

Ruinele acestui castru roman se mai pot vedea în Poiana Bivolari, mai jos de actuala hidrocentrală. Inițial, această mănăstire a fost numită „Schitul de după turn”, apoi „Schitul Turnu”, și în cele din urmă, „Mănăstirea Turnu”.