Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

VIDEO: Vameşii corupţi au obţinut prima victorie la CEDO

• ei au primit despăgubiri de mii de euro pentru tratamente inumane şi degradante

Doi poliţişti de frontieră săltaţi de DNA în cadrul celei mai ample campanii împotriva corupţiei la frontierele de stat ale României au dat statul român în judecată la CEDO, iar la începutul lunii februarie, a Treia Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului, din care face parte, ca proaspăt reprezentant al României, Iulia Antonella Motoc, le-a dat câştig de cauză. Cei doi poliţişti de frontieră care au câştigat contra statului român sunt Daniela Căpăţână şi Matei Florin Constantin şi au obţinut despăgubiri de 3.000, respectiv 2.700 de euro, ca urmare a încălcării art. 3 din CEDO, respectiv tratamente inumane şi degradante pe care le-ar fi primit.

Reamintim că cei doi vameşi au fost ridicaţi de mascaţi cu ocazia acţiunilor organizate în 2011 de structura centrală a DNA, când peste 200 de poliţişti şi vameşi au fost aduşi la Bucureşti cu elicoptere şi autobuze de la sute de kilometri distanţă. Acţiunea este lăudată şi în raportul anticorupţie al Comisiei Europene din acest an, deşi multe dintre procese sunt încă în faza judecăţii pe fond şi doar o mică parte dintre suspecţi şi-au recunoscut vinovăţia.

În plângerea formulată pro bono de avocatul Angelica Enache sunt menţionate detalii din faza nepublică a anchetei, cum ar fi drumul de 8 ore cu autobuzul de la Radăuţi la sediul DNA Bucureşti, sub escorta mascaţilor, fără oprire, fără hrană sau măcar apă.

Aflaţi sub puterea mandatelor de aducere, vameşii şi poliţiştii au rămas pe holurile DNA timp de aproape 12 ore, îmbrăcaţi în pijamale şi încălţaţi în papuci, deşi se aflau la mijlocul lunii februarie. Avocatul chiar reconstituie imaginea orelor interminabile până la aflarea oficială a acuzaţiilor, 60 de poliţiti stând care pe jos, care în picioare, pe o parte a holurilor DNA de la etajul întâi, şi apărătorii lor, pe partea cealaltă, fără strop de apă sau cineva care să le spună cât mai durează până la cele 20 de minute pe care urmau să le petreacă cu procurorul pentru o formalitate. Abia la 6 dimineaţa au fost duşi în arest preventiv, împrăştiaţi prin toate secţiile de poliţie din Capitală, înghesuiţi câte 12 în camere în care nu putea sta nici jumătate din acest număr, indiferent dacă erau fumători sau nu.

Judecarea propunerii de arestare a durat şi ea alte 8 ore, în condiţii similare. Daniela Căpăţână a negat săvârşirea celor 7 acte de luare de mită de care fusese acuzată, Matei Florin Constantin recunoscând o parte din cele 299 de „acte materiale” presupus documentate de DNA.

Fiecare dintre cei doi aşteaptă finalizarea procesului din România pentru a contesta şi restul procedurilor şi modul de instrumentare a cazului pe fond, întrucât în cazul poliţistei imaginile prezentate de DNA pentru incriminare nu conţin figura şi nici momentul presupusei mituiri, şi, similar, în aproape jumătate din „actele” poliţistului nu poate fi identificat autorul.

VIDEO DNA DESCINDERE AICI:

[iframe width=”420″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/ComKCX6CgqM” frameborder=”0″ allowfullscreen ]