Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Sportivi în lumea politică vâlceană

• şi la alegerile locale de peste o lună se vor „duela” câteva persoane care au făcut sport de performanţă

Nu mai este mult şi va avea loc scrutinul electoral local în urma căruia vom afla cine ne va conduce pentru următorii patru ani. Şi de această dată, printre actorii politici se află şi câţiva oameni care au făcut sport de performanţă şi care s-au „călit” pe terenuri sau în săli înainte de a intra în politică.

Mircia Gutău – „Sportul, biletul meu spre lume”

Mircia Gutău, fost primar al Râmnicului în două mandate şi actual candidat al PER pentru Primăria Râmnicului a fost mare campion la judo. A început sportul de performanţă pe vremea în care urma cursurile Liceului de Industrie Alimentară din Sibiu. Chiar în clasa a IX-a a fost remarcat de un antrenor şi „aruncat” în sportul mare: „Pe vremea aceea se făceau tot felul de selecţii prin şcoli. Veneau antrenori, se uitau la orele de sport şi se orientau. Pe mine m-au chemat la un trial de judo, m-am dus din curiozitate mai mult. Mi-a plăcut şi am continuat. Îmi plăcea şi sportul, şi faptul că primeam bilete de voie pentru antrenamente de două ori pe zi, că plecam la concursuri în ţară. Am văzut toată România, am avut zeci de deplasări în străinătate. A fost şansa mea în viaţă şi îmi pare bine că am profitat de ea. Am avut noroc. La toate categoriile de vârstă şi la lotul naţional am avut un singur antrenor, pe Ovidiu Bucur, Dumnezeu să-l ierte, că s-a dus dintre noi. Timp de 12 ani, mi-a fost ca un tată, nu exagerez cu nimic. Nu pot uita niciodată o discuţie pe care am avut-o imediat după ce am ieşit campion naţional. A venit la mine şi mi-a spus să nu uit că în viaţă voi găsi unul mai bun decât mine. Am înţeles din această pildă că nu trebuie să fiu îngâmfat şi să nu fac rău nimănui”, îşi aminteşte Gutău. Mircia Gutău a fost campion naţional, a cucerit medalii la Campionatul Mondial Universitar şi a fost în lotul României prezent la Jocurile Olimpice de la Moscova 1980. „Sportul a fost biletul meu spre lume, m-a ajutat şi m-a format ca om”, concluzionează Mircia Gutău.

Mihai Persu, fostul fotbalist al Chimiei

Mihai Persu va candida ca independent pentru un post de consilier municipal la Râmnicu Vâlcea după ce de curând a decis să plece din PNL, după ce a mai activat ca politician la PSD şi PC. Mihai a fost fotbalist al echipei de legendă a fotbalului vâlcean, Chimia. De asemenea, a evoluat pentru naţionala de juniori a României acolo unde, printre alţii, i-a avut colegi pe Costel Gâlcă şi Mirel Rădoi. De altfel, Persu deţine palmaresul şi sigla fostei echipe din Zăvoi pe care a patronat-o ultima dată.

„Tache” Lovin, de la U Craiova la ALDE Vâlcea

Şi Dumitru Lovin, actualul şef de la ALDE Vâlcea, a făcut fotbal de performanţă. În 1958 „Tache” promova în primul eşalon fotbalistic cu Universitatea Craiova, formaţie din care mai făceau parte, printre alţii, Dumitrescu, Vişan sau Bărbulescu. Dumitru Lovin a continuat pe plan sportiv şi ca antrenor, conducând de pe banca tehnică formaţiile din Drăgăşani şi Băbeni dar şi pe Chimia Râmnicu Vâlcea.