Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

România, start spre medalii!

• tricolorele debutează sâmbătă contra Tunisiei, într-o grupă din care mai fac parte Germania, Ungaria, Cehia şi Australia

Au trecut nu mai puţin de 8 ani de la ultima performanţă notabilă a handbalului feminin românesc, la nivel de echipă naţională. În anul 2005, tricolorele cucereau argintul în Rusia, la St. Petesburg după o finală pierdută chiar în faţa naţionalei gazdă. Atunci, România a avut un parcurs aproape perfect şi nu i-a stat în cale niciun adversar până în ultimul act al competiţiei. Majoritatea handbalistelor convocate de Gheorghe Tadici, şi atunci şi acum selecţioner, veneau din străinătate, Luca, Elisei, Gâlcă, Lecuşanu, Huţupan sau Ungureanu. Apoi, însă, Oltchim l-a adus pe zălăuan, alături de nucleul naţionalei şi astfel s-a format echipa care nu avea să mai cedeze niciodată titlul naţional la handbal feminin. În chiar primul sezon, gruparea vâlceană cucerea două trofee europene, Cupa Cupelor şi Supercupa Europei şi obţinea calificarea în grupele Ligii Campionilor. Faţă de echipa care se clasa pe locul secund în Rusia, mai sunt în actualul lot numai patru handbaliste: portarul Paula Ungureanu, pe atunci rezerva Luminiţei Huţupan Dinu şi jucătoarele de câmp Valentina Ardean şi Aurelia Mica Brădeanu. De altfel, Aurelia va fi căpitan al naţionalei României la turneul final din Serbia. În 2008 Mica evolua la ETO Gyor acum la Corona Braşov. Aproape de a participa la mondiale din Rusia a fost Adriana Nechita, cea care s-a accidentat, însă şi a ratat turneul final. În acest moment, la câteva zile distanţă de startul marii competiţii, Gheorghe Tadici are la dispoziţie un lot relativ tânăr, cu handbaliste de moral care pot face şi un meci mare dar şi unul în care să piardă la diferenţă mare de scor. Altfel, selecţionerul a cerut Federaţiei Române de Handbal să meargă în Serbia cu un lot de 17 jucătoare, nu de 16 cum era prevăzut iniţial, pentru că o parte dintre fetele convocate au probleme medicale şi ar putea fi indisponibile. În mod normal Cristian Gaţu şi compania vor accepta cererea lui Tadici.

550 milioane pentru aur

România este cotată cu a opta şansă la cucerirea titlului pus în jos, Norvegia fiind prima favorită. În mod normal, tricolorele nu vor avea probleme în a se califica din grupe, având în vedere că se va bate pentru acest lucru cu naţionalele similare din Tunisia, Australia, Germania, Ungaria şi Cehia iar mai departe merg primele patru. Tricolorele vor trebui, însă, să facă cât mai multe puncte în grupă pentru a evita în faza următoare Norvegia, campioana mondială şi olimpică en-titre. Pentru accesul la turneul final, elevele lui Gheorghe Tadici au primit o primă de 2000 de euro de fiecare. Dacă vor reuşi să câştige medaliile de aur, lucru puţin probabil, fiecare handbalistă va încasa aproximativ 12.500 de euro, bani care vin de la Ministerul Tineretului şi Sportului. Tricolorele primesc bani doar dacă termină în primele şase echipe ale clasamentului final, adică dar vor juca măcar sferturile de finală, caz în care vor primi puţin peste 1000 de euro, adică 46 de milioane vechi. Pentru poziţia a patra a clasamentului fiecare româncă va încasa puţin sub 100 de milioane lei vechi în timp ce recompensa creşte substanţial pentru clasarea pe podium, bronzul valorând 30.000 de lei. Premiile sunt tentante dar cu mult sub cele oferite acum opt ani după aurul din Rusia, atunci când handbalistele au primit câte 50.000 de euro. În mod sigur, însă, sumele vor fi suplimentate şi din alte surse decât cele ale MTS, în cazul în care tricolorele se întorc din Serbia cu un rezultat mare. În ceea ce priveşte indemnizaţia primită zilnic la acţiunile echipei naţionale, aceasta este una mică, aproximativ 60 de lei pentru fiecare componentă a lotului naţional. Tricolorele pot ajunge la 18 milioane pe lună doar dacă bifează minimum 30 de zile consecutive la lot, caz în care se pot afla doar în luna decembrie a fiecărui an, atunci când sunt la turneul final mondial sau european.

Buceshi, Tolnai şi Holtea, chemate la lot

Naţionala de handbal feminin a României va juca ultima partidă amicală înainte de debutul la Campionatul Mondial, în faţa unui adversar modest, Angola. Pentru Gheorghe Tadici va fi ultimul prilej pentru a definitiva lotul care va face deplasarea în Serbia. Partida de pregătire va avea loc la Timişoara, urmând ca joi tricolorele să plece spre ţara gazdă a competiţiei mondiale. Interesant este că selecţionerul a chemat la naţională şi alte trei jucătoare pe care nu mizase în meciurile amicale de până acum, Eliza Buceshi de la HCM Baia Mare, Camelia Hotea Balint de la Corona Braşov şi Talida Tolnai de la Krim Ljubljana. Lotul tricolor are pentru întâlnirea cu Tunisia 20 handbaliste, dintre care Tadici va trebui să renunţe la trei, 16 fiind numărul maxim de jucătoare care pot fi deplasate în Serbia.