Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
claudiu niculescu

Cine are drept de promovare?

Nimeni nu ştie nimic, nimeni nu spune nimic. În acest moment două echipe nu şi-au depus cererea de licenţiere, o alta este neafiliată la FR Fotbal • Niculescu cere oficial lămuriri

Cu o săptămână înainte de terminarea sezonului regulat din eşalonul inferior şi cu numai două înainte de debutul turneului de play-off, încă nu se ştie care sunt echipele care vor avea drept de promovare şi care nu din Seria de Vest a eşalonului inferior. În acest moment, din primele şase clasate, două formaţii nu şi-au depus dosarul de licenţiere şi nu vor ajunge în Liga I chiar dacă vor termina pe loc promovabil în timp ce o alta nu este nici măcar afiliată la Federaţia Română de Fotbal. Întrebarea care se pune este una cât se poate de logică. FC Olt şi Olimpia Satu Mare, fără cerere de licenţiere, respectiv CS Universitatea Craiova, neafiliată, au dreptul să participe la play-off chiar dacă nu au drept de promovare? Totul se va decide cel mai probabil la Adunare Generală a FRF, în special în ceea ce o priveşte pe CRaiOlguţa numai că această şedinţă ar trebui să fie organizată înainte de debutul turneului de promovare, nu după. Cel mai probabil, dacă CSU va termina pe una din primele două locuri ale clasamentului şi va primi sau nu dreptul de promovare, totul se va decide la TAS şi nu ar fi exclus ca Liga I să înceapă într-o formulă şi pe parcurs să se facă modificări, aşa cum s-a întâmplat şi în debutul acestui sezon când Rapid a început la „masa bogaţilor” şi a ajuns până la urmă la „matineu”.

„În maximum două săptămâni trebuie să ni se spună cine are drept de promovare” – Claudiu Niculescu

Tehnicianul principal al vâlcenilor, Claudiu Niculescu, a declarat la finalul meciului pierdut cu CSU că situaţia trebuie clarificată cât mai rapid pentru a nu se complica lucrurile: „Este o situaţie cel puţin ciudată. Sunt două formaţii din primele şase care nu şi-au depus cererea de licenţiere şi o a treia care nici măcar nu este afiliată. Dacă cele două echipe şi-au câştigat dreptul de a nu merge să se bată pentru evitarea retrogradării. Corect dar nici să nu joace în play-off, nu? Punctele nu ar trebui să se pună, să nu conteze. Să fie numai meciuri amicale, să se pregătească şi ele şi celelalte formaţii sau să nu mai joace deloc. Toate aceste aspecte trebuie lămurite înainte de începerea play-off-ului. Nu să ajungem să facem memorii la TAS şi mai ştiu eu unde sau se ajungă la situaţia din sezonul trecut când a început campionatul cu nişte echipe în Liga I şi apoi s-a stabilit că ele trebuie retrogradate în Liga a II-a… Am auzit că şi cei de la CSU au la mână nu ştiu ce hârtie. Sunt nişte statute şi regulamente la care eu nu mă pricep. Zilele viitoare chiar o să mă uit pe ele. Oricum, regulamentul spune clar, asta o ştiu din campionatul trecut când Damila Măciuca nu a primit licenţa, trebuie să ai de trei ani la afiliere la FRF pentru a putea ajunge în Liga I. Una peste alta, sunt două săptămâni la dispoziţie pentru ca cei de la Federaţia Română de Fotbal să ne anunţe cine are şi cine nu are drept de promovare. Aşa e logic, aşa trebuie să facă”.

Şi Stanciu vrea dreptate

Managerul general de la ASA Târgu Mureş, Daniel Stanciu, este pe aceeaşi lungime de undă cu Niculescu. Invitat la o emisune la radio, Stanciu a cerut şi el clarificări de la Federaţia Română de Fotbal: „Am cerut noii conduceri, nu în mod oficial, să se facă lumină în Seria a II-a până începe play-off-ul. Sunt câteva echipe care nu pot promova, iar una nici măcar nu are de ce să-şi depună dosarul de licenţiere. La ora actuală e foarte complicat, iar cine ar putea lua o decizie în mod direct îşi asumă un mare risc, şi mă refer la CS U Craiova. Este o echipă care nu este afiliată FRF-ului! Noi nu ştim dacă meciurile acestei echipe vor fi declarate nule sau nu. Nu ştiu dacă vreo comisie are puterea legală de a lua o decizie în aceste caz… Cea mai mare problemă e la CS U Craiova. M-am întâlnit cu domnul Ştefan Stana, membru în Comitetul Exectiv al FRF, să ceară din partea mai multor cluburi o clarificare, pentru că se termină campionatul şi nu ştim cine promovează şi cine nu. Noi am schimbat denumirea, din FCM în ASA, dar n-am schimbat sediul, nici cif-ul şi nici acţionariatul, deci n-am vrut să scăpăm de datorii”, a declarat Daniel Stanciu, în emisiunea „Trafic Sport” de la Sport Total FM.

„O să aveţi o mare surpriză” – Gavrilă Pele Balint
balint-bun
Tehnicianul principal al lui CSU Craiova, Gavrilă Pele Balint, spune că are informaţii conform cărora situaţia se va clarifica rapid: Rămân la părerea că este un sistem competiţional foarte prost. Sper că este prima şi ultima dată când se apelează la el. Nu vedeţi că aceste meciuri din final dau loc la tot felul de speculaţii. Dacă se făcea play-off-ul după punctele de acum, eram liniştiţi. În ceea ce ne priveşte, eu zic să mai aveţi puţină răbdare, săptămâna viitoare veţi afla un lucru care va linişti apele în ceea ce priveşte dreptul nostru de a promova. Eu ştiu despre ce e vorba. Oricum, trebuie să se facă ceva în oraşele cu tradiţie în fotbal, să sprijine cumva autorităţile locale. E economie de piaţă dar e păcat ca la meciuri de prim eşalon să asiste 50 de spectatori.”

Totul e la mâna lui Burleanu

Decizia pare a ajunge la mâna preşedintelui FRF, Răzvan Burleanu, cel care de curând a câştigat alegerile, profitând de încarcerarea lui Gică Popescu. Aceasta a declarat că nu există posibilitatea ca FRF să renunţe la licenţiere pentru un an dar nu a spus nimic de situaţia creată în eşalonul secund. „Am fost foarte ferm în ceea ce priveşte licenţierea, nu schimbăm absolut nimic, fiindcă ar însemna ca foarte mulţi jucători să nu-şi mai primească banii. Eu cred că este suficient că grupările nu mai au obligaţia, nu mai este o condiţie în ceea ce priveşte datoriile către bugetul de stat. Prin urmare, să nu-ţi plăteşti antrenorii şi jucătorii este o condiţie sine-qua-non să asigurăm stabilitatea fenomenului fotbalistic. Dimineaţă am discutat cu domnul Duru şi m-a asigurat că lucrurile stăteau total diferit de acum două săptămâni. Este imposibil să schimbăm procedura de licenţiere. Mai avem o practică a UEFA care nu agreează schimbarea licenţierii, eliberarea de această licenţiere a cluburilor care nu evoluează în competiţiile europene. Este considerată a fi o metodă care asigură sustenabilitatea atât financiară, cât şi instituţională a cluburilor”, a declarat Burleanu la un seminar care avea ca temă principală exact licenţierea cluburilor.