Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
copil colonie nuci1

Un copil de 13 ani din Colonie Nuci riscă să rămână fără picioare

• copilul suferă de o boală rară, numită popular şi „picioare de cal” • pentru a putea merge din nou, familia are nevoie de 1.500 euro, costurile operaţiei la Tg. Mureş şi tratamentul post-operator

Drama pe care o trăieşte un copil de 13 ani din Rm. Vâlcea, care locuieşte împreună cu familia la Colonie Nuci, este impresionantă. Singura dorinţă a lui Fernando este să se facă bine, însă părinţii lui nu au bani să-l ducă să se opereze la Tg. Mureş pentru a avea şansa la o viaţă normală. De doi ani, băiatul abia dacă s-a mai dat jos din pat. Visează ca într-o zi să poată alerga şi el, ca surioara lui.

Fernando Iacob este încadrat la grad de handicap grav, conform raportului de evaluare complexă din data de 16 iulie 2013 făcut de comisia de specialitate. La unul din picioare, copilul are o malformaţie din naştere. Diagnosticele sunt complicate, greu de pronunţat chiar şi pentru medici, ce să mai vorbim de un copil de 13 ani? Pe înţelesul tuturor, copilul s-a născut cu „picioare de cal” şi, de curând, medicii i-au descoperit şi o malformaţie la coloană.

Operaţia la Tg. Mureş, singura şansă

Ultimul control medical la care a fost Fernando este de acum 7 luni, atunci când familia şi-a permis costurile deplasării şi ale consultului. Pentru a-i cumpăra medicamente, părinţii au vândut televizorul din casă. De 4 luni de zile, Fernando nu-şi mai ia tratamentul pentru că mama lui nu a mai avut bani pentru medicamente. Dacă nu va fi operat de urgenţă, Fernando riscă să rămână fără ambele picioare. Copilul trebuie să ajungă cât mai repede la Spitalul din Târgu-Mureş, dar mama lui abia are bani pentru traiul zilnic al ei şi al celor 4 copii. Nici ea, nici cel care ţine loc de tată pentru cei patru copii, nu şi-au găsit de lucru. Trăiesc cu toţii doar din alocaţii. „Munceşte şi el pe unde poate. Câştigă câte 20 – 30 lei pe zi. Am căutat de muncă peste tot. Şi eu şi el. N-avem ce face. Mă uit la copilul ăsta şi mi se rupe sufletul. Numai la Dumnezeu îmi e speranţa că nu-l lasă să se chinuiască toată viaţa. Dacă l-aş opera, ar merge şi el pe picioarele lui” – ne spune mama înlăcrimată.

Consilierul Carmen Preda se implică

Dacă a făcut şi PPDD-ul ceva bun în judeţul acesta, este că pe lista de consilieri de la Primăria Râmnicului au promovat-o pe Carmen Preda, o femeie de afaceri din Colonie Nuci, întreprinzătoare şi bună la suflet, care i-a ajutat pe toţi cei care i-au trecut pragul casei. „Cunosc familia şi le ştiu necazurile, cum le ştiu pe ale tuturor din Colonie Nuci. I-am ajutat de fiecare dată cu ce am putut. Bani, mâncare, orice au avut nevoie. Ei ştiu că la mine uşa casei este deschisă. M-am interesat de fiecare dată de soarta băiatului. Am toată speranţa că vom reuşi să strângem banii necesari pentru operaţie” – ne-a declarat Carmen Preda.

Diferenţa între a sta toată viaţa în pat şi a fi un om normal stă şi în mâinile noastre, ale tuturor. Să nu rămânem indiferenţi la drama lui Fernando. Cei care vor să ajute pot dona bani în contul RO41MIRO0000651704500001 pe numele mamei Iacob Somna, cont deschis la Procredit Bank. Orice leu contează!