Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Tot ce trebuie să şti despre constatarea amiabilă în caz de accident auto

Constatarea amiabilă de accident este o alternativă la procedura obişnuită care trebuie urmată atunci când are loc un accident cu pagube materiale între două vehicule. Normele privind utilizarea formularului Constatare amiabilă de accident sunt incluse în Ordinul nr. 21/2008 şi sunt în vigoare de la 1 iulie 2009. Completarea şi semnarea formularului nu reprezintă o recunoaştere a răspunderii şoferilor implicaţi, ci un cumul de elemente şi fapte care vor fi folosite la soluţionarea dosarelor de daună.

Formularul de constatare amiabilă poate fi folosit doar dacă într-un accident auto sunt implicate două vehicule şi dacă în urma acestuia au rezultat doar pagube materiale. De asemenea, acesta se poate folosi indiferent de locul în care s-a produs accidentul (drumuri publice, drumuri care nu sunt deschise circulaţiei publice, incinte etc.). Formularul se foloseşte în relaţia cu societăţile de asigurare fără să mai fie necesară întocmirea documentelor de constatare de către poliţie. Însă acesta trebuie să fie completat şi semnat de cei doi conducători de vehicule implicaţi în accident.

Documentul conţine două pagini autocopiative (cu aceeaşi valoare juridică) şi instrucţiuni de folosire. Informaţiile care sunt necesare pentru a fi completate sunt: data şi locul producerii accidentului; datele de identificare ale şoferilor implicaţi; datele de identificare ale proprietarilor vehiculelor implicate; datele vehiculelor implicate; datele propriilor societăţi de asigurare RCA; informaţii privind circumstanţele producerii accidentului.

Potrivit normelor, depunerea formularului reprezintă avizare de daună şi obligă asigurătorul să deschidă dosarul de daună şi să efectueze constatarea pagubelor. Totodată, asigurătorii avizaţi despre un accident în baza formularului sunt obligaţi să elibereze solicitanţilor documentul de introducere în reparaţie.