Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Senatorul Adrănel Cotescu pune GUNOIUL din VÂLCEA pe masa Guvernului

Într-o interpelare adresată ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, senatorul PNL de Vâlcea, Adrănel Cotestu, a adus în discuţie o problemă gravă de care au parte locuitorii din Măldăreşti. De câţiva ani, oamenii trăiesc o adevărată drama din cauza gropii de gunoi, care pe lângă faptul că a afectat flora şi fauna din zonă, degajă un miros insuportabil, indiferent de anotimp. Senatorul vrea să ştie dacă se va dispune un control din partea Ministerului Mediului, pentru a se verifica în ce condiţii s-a obţinut autorizaţia de funcţionare şi ce măsuri urgente vor fi luate pentru rezolvarea acestei probleme deosebit de grave.

„Reciclarea este o prioritate pentru Uniunea Europeană. Unele state membre au făcut progrese notabile în acest sens, însă, per ansamblu, România este departe de a realiza obiectivul pe termen lung, şi anume de a deveni o societate axată pe reciclare. În tot acest timp, lipsa gropilor ecologice distruge mediul.

De câţiva ani, localnicii comunei Măldăreşti, judeţul Vâlcea, trăiesc o adevărată dramă. În apropierea propriilor locuinţe funcţionează o groapă de gunoi care a afectat fauna şi flora din zonă, iar mirosul insuportabil se simte de la mare distanţă, indiferent de anotimp. După controale repetate din partea tuturor instituţiilor abilitate ale statului la firma care se ocupă de administrarea rampei, situaţia a rămas neschimbată. Chiar dacă depozitul de la Măldăreşti are autorizaţie de funcţionare, condiţiile sunt mult sub standardele normale la care ar trebui să se situeze o groapă de gunoi. Sănătatea oamenilor este ameninţată de poluare, iar atunci când groapa de gunoi ia foc, situaţia este gravă, aerul devenind toxic pentru toţi cei care au case împrejur. Cetăţenii ar trebui să reprezinte o prioritate pentru autorităţi. Totodată, animalele din zonă au început să se îmbolnăvească pe capete de când gunoiul din tot judeţul ajunge în comună. Localnicii susţin că, din momentul în care groapa de gunoi a fost preluată de firma Sacomet, aproape că nu a fost an în care să nu fie incendii acolo. Gunoiul este incendiat din cauza lipsei spaţiului de depozitare, în condiţiile în care perimetrul iniţial autorizat de 6.000 de metri pătraţi a fost extins la aproape 30.000 de metri pătraţi. Aproape de groapa de gunoi există şi un curs de apă, afluent al pârâului Ciupa, care se varsă în râul Luncavăţ, şi care a fost de asemenea poluat.

În tot acest timp, amenzile pe care Garda de Mediu le-a aplicat în acest caz nu au dus la remedierea situaţiei.

Vă rog să îmi transmiteţi, doamna ministru, dacă veţi dispune un control prin care să se certifice dacă se respectă condiţiile stabilite şi/sau parametrii de funcţionare pentru groapa de gunoi, în ce condiţii s-a obţinut autorizaţia de funcţionare, şi ce măsuri urgente intenţionaţi să luaţi pentru rezolvarea acestei probleme deosebit de grave, care pune în pericol sănătatea oamenilor şi dezvoltarea biosferei din zonă.

Vă rog să îmi comunicaţi răspunsul dumneavoastră scris.” se arată în interpelarea senatorului PNL, Adrănel Cotescu.