Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Primarul Schell ameninţă cu blocarea drumului naţional şi greva foamei

DESFIINŢARE. Ministerul Sănătăţii a publicat lista neagră cu unităţile spitaliceşti propuse pentru desfiinţare, iar  judeţul Vâlcea figurează cu patru spitale din cele 200 aflate în vizorul ministrului. Astfel, aproximativ 30.000 de locuitori din zona Brezoi şi Bălceşti vor fi obligaţi să facă zeci de km până la SJU din Râmnic. Primarul localităţii Brezoi, liberalul Robert Schell, a declarat că va bloca drumul naţional dacă MS nu va renunţa la această decizie. Ministrul Cseke Attila spune că va economisi 220 milioane lei, în condiţiile în care Jandarmeria a primit 10 milioane de euro pentru achiziţionarea armamentului necesar în  suprimarea revoltelor.

Inevitabilul s-a produs. Ministerul Sănătăţii a decis marţi, 1 februarie, desfiinţarea spitalelor Brezoi şi Bălceşti şi comasarea Maternităţii şi Spitalului din Mihăeşti  cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea. Managerii spitalelor din judeţul Vâlcea nu au reuşit să găsească o soluţie pentru reducerea cheltuielilor de personal cu 30%, problema fiind rezolvată de ministerul de resort prin desfiinţarea sau comasarea lor. Spitalul din Brezoi a intrat pe lista neagră a MS chiar dacă nu înregistrează datorii, iar mare parte din dotările cu aparatură au fost făcute pe fonduri cu finanţare europeană, deci nu pe spatele statului român. Primarul Robert Schell a declarat că nu înţelege decizia MS, în condiţiile în care spitalul este  administrat foarte bine; nu are datorii, iar bolnavii primesc medicamente din spital, nu din farmaciile de la poarta spitalului cum se practică în celelalte spitale din judeţ. Schell a declarat că va bloca drumul naţional dacă ministerul nu va reveni asupra acestei deciziei.

,,Am vorbit cu cetăţenii localităţii şi ne-am gândit să blocăm drumul naţional, poate aşa vor recepta mesajul. Aş fi făcut greva foamei, dar am văzut că nu le pasă, profesoara  din Craiova a  stat două luni în greva foamei şi nu i-a interesat. Cred că vom avea mai mult succes cu varianta cealaltă. Ieşim cu toţii în stradă şi nu plecăm până când MS nu renunţă la această măsură. Este de neconceput să desfiinţezi un spital care funcţionează bine, care nu-ţi creează probleme. Sunt 20.000 de oameni în zona Brezoi care rămân  fără asistenţă medicală, majoritatea bătrâni şi copii. Ce facem cu ei, îi trimitem la Râmnic? Până acolo mor pe drum. Spitalul are capacitatea de a rezolva cazurile de urgenţă şi îi lăsăm fără acest serviciu. În luna decembrie  au fost internate 420 de persoane, unde vor fi internaţi oamenii în SJU, în condiţiile în care acolo sunt internaţi câte doi în pat. Au decis desfiinţarea spitalelor fără a lua în calcul faptul că SJU este subdimensionat ca număr de paturi şi nu va face faţă. Va fi o nebunie totală, iar  Serviciul de urgenţă va fi supraaglomerat. Nu mai spun că oamenii din zona Brezoi sunt săraci, nu-şi permit să-şi cumpere medicamentele, aici beneficiau de tratament gratuit. Nu toţi au posibilitatea să se trateze la Viena, se internau aproape de casă.” – susţine primarul din Brezoi.

Desfiinţarea spitalului nu-i va afecta doar pe localnici, ci şi Primăria Brezoi care va fi obligată să scoată din buget 800.000 euro,  finanţare europeană obţinută de Consiliul Local pentru reabilitarea clădirii şi dotarea cu aparatură modernă.

,,Au decis desfiinţarea spitalului fără să ţină cont de faptul că eu am obţinut o finanţare pe un proiect european. Am luat o finanţare de 800.000 euro şi sunt pasibil şi de sancţiuni. Eu am folosit banii, spitalul arată exemplar, de unde îi dau înapoi, pentru că prin contract m-am angajat să menţin destinaţia cel puţin cinci ani de zile, iar ei mi-l desfiinţează, chiar nu înregistrează datorii şi  îndeplineşte  condiţiile de funcţionare. Am prezentat situaţia atât conducerii CJ, cât şi conducerii DSP. Domnul Cîlea  a promis că ne va sprijini, dar doamna Murăruş ne-a sugerat că ar fi bine să schimbăm destinaţia spitalului în centru de sănătate, ceea ce este de neacceptat. Spune că nu pierd banii pentru că pot păstra Ambulatoriu, dar este total fals. Nu pot să păstrez Ambularoiu decât în anumite condiţii care ţin de funcţionarea spitalului. Am făcut un nou memoriu către MS, aşteptăm un răspuns  ”, a precizat primarul Robert Schell.

Murăruş a dat verde pentru desfiinţarea celor două spitale

Deşi cu o lună de zile în urmă, şefa DSP Vâlcea, Maria Murăruş, spunea că nu s-a pus problema desfiinţării celor două spitale,  şi că nu a propus niciodată transformarea lor în centre de sănătate, zilele trecute a declarat că cele două spitale vor fi desfiinţate pentru că personalul medical este insuficient şi slab pregătit, iar pacienţii sunt foarte puţini. Şefa DSP nu a fost în stare să-şi asume responsabilitatea desfiinţării lor, a aruncat pisica în curtea  preşedintelui CJ, Ion Cîlea. ,,Nu m-am pronunţat niciodată pentru desfiinţarea lor, dar  ar fi mult mai bine dacă s-ar   transforma în centre de sănătate. Nu s-ar fi ajuns în această situaţie,  dacă domnul Cîlea ar fi acceptat şi alte variante.  Este adevărat că spitalul din Brezoi funcţionează foarte bine şi îndeplineşte condiţiile de funcţionare, dar  nu are  medici pe toate specialităţile, unul din cei şapte  medici este pensionat, iar numărul pacienţilor este foarte mic. Să nu uităm faptul  că în zonă sunt două ambulanţe SMURD care pot transporta bolnavii la SJU. Chiar dacă domnul primar va reuşi să menţină spitalul, va fi pe o perioadă scurtă de timp  pentru că  nu va avea medici, pe viitor nimeni nu va accepta să vină acolo”, spunea Maria Murăruş, cu gândul la un viitor mult mai sumbru.

Cîlea strânge semnături

Conducerea Consiliului Judeţean se opune desfiinţării celor două spitale. Preşedintele Ion Cîlea a declarat, între două runde de strângere a semnăturilor, că Ministrul Sănătăţii încalcă legea dacă nu ţine cont de propunerile venite de la autorităţile. ,,Ministerul Sănătăţii a început procesul de reorganizare al sistemului de sănătate românesc la cererea preşedintelui Traian Băsescu, pentru că dumnealui a stabilit (??! – n.r.) ca  200 de spitale din România să fie desfiinţate. Observ că Ministerul Sănătăţii pune în aplicare acest lucru fără consultarea noastră, a celor care am preluat aceste spitale, ceea ce este total ilegal. Am comunicat deja Ministerului că nu suntem de acord cu desfiinţarea celor două spitale. Riscăm să pierdem vieţi omeneşti, doar pentru că cineva vrea să  facă o modificare în structura acestor spitale  care nu corespunde cu realitatea. Strângem semnături de la cetăţeni pe care le vom prezenta conducerii MS pentru menţinerea lor şi cred că vom reuşi să o sensibilizăm suficient încât să le menţinem în funcţiune”, spunea Ion Cîlea. Deşi MS nu recunoaşte, desfiinţarea celor două spitale este una politică, în special în cazul spitalului Brezoi. Închiderea lor va fi pusă în cârca preşedintelui CJ, social-democratul Ion Cîlea, şi a primarului liberal Robert Schell, iar declaraţia Mariei Murăruş este destul de elocventă în acest sens.

DANA NEDESCU