Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: Colaj

În plin sezon, se fac băi de E.coli în Marea Neagră

Foto: ColajProbele de apă luate de biologii Direcției de Sănătate Publică din Constanța scot la iveală un nivel mare de infestare a mării cu bacteria E.coli, în zona Costinești, nivelul de infestare fiind aproape de maximul admis.

Lunar, biologii fac analiza apei pe tot litoralul pentru că datele se pot schimba în funcție de curenți, temperatură dar, mai ales, de numărul de turiști.

Au fost luate probe pentru depistarea bacteriei E.coli, dar și pentru stabilirea nivelului de enterococi, bacterii prezente în intestinul oamenilor și al animalelor

și care cauzează infecții serioase ale tractului urinar și digestiv, meningite și chiar septicemie.

La Costinești, analizele au arătat o situație gravă, infestarea cu bacteria Ecoli în apa de mare este la cota de 97 pe o scară maximă admisă de 100 de unități. Și în stațiunile Eforie Sud și Eforie Nord, nivelul de infestare cu bacteria E.coli este destul de ridicat. Aproape de jumătatea limitei admise este și in apa plajei Modern din Constanța.

Biologii au constatat că cea mai curată apă este în zona de nord a stațiunii Mamaia, o zonă exclusivistă cu hoteluri,cluburi și restaurante scumpe.

Realitatea este că mulți turiști transformă marea în.toaletă publică. Singura modalitate de a te proteja este să nu înghiți apă de mare. Întrebarea care se pune este dacă poți.

Reprezentatntii DSP spun că dacă E.coli este prezentă în procente moderate, este distrusă în mod natural de dinamica sistemului marin.

Totuși, din Raportul European/2015 privind calitatea apelor de îmbăiere, rezultă că situația este mai bună în România față de alte țări, mai ales cele de la Marea Mediterană: Spania, Franța și Italia.