Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Dacă ai drujbă, nu primeşti subvenţie pentru încălzirea locuinţei!

Ordonanţa de Urgenţă nr. 86/2010 privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei loveşte din plin anul acesta. Peste 400.000 de beneficiari de ajutor de încălzire vor fi raşi de pe lista ajutorului social de încălzire, statul economisind astfel 10,6 milioane de lei de la bugetul de stat şi 27,6 milioane de lei din transferuri către bugetele locale. În 2011 se preconizează că se vor economisi 26,4 milioane de lei din bugetul de stat şi 70 de milioane de lei din transferuri către bugetele locale.

Începând cu sezonul rece 2010 – 2011, statul a modificat condiţiile de acordare a ajutorului de încălzire în aşa fel încât 5,6 milioane de familii, adică trei sferturi din populaţia României, nu vor  mai beneficia de acest ajutor.

Anul acesta, au fost exceptate de pe listă familiile sau persoanele singure care au în proprietate clădiri sau alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu, cei care deţin autoturisme care depăşesc 1.600 de metri cubi, autoutilitare, autocamioane de orice fel şi remorci, tractoare, combine, utilaje de prelucrarea lemnului, şalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi, autobuze sau microbuze, şi nici cei care au depozite bancare mai mari de 3.000 de lei sau cei care au în proprietate terenuri.

La nivelul judeţului Vâlcea,  sunt înregistrate în scriptele direcţiilor de asistenţă socială 97.000 de persoane, toate beneficiare a ajutorului de încălzire: 69.000 beneficiază de ajutor de încălzire cu lemne; 13.064, pentru energie termică; 10.000, pentru gaze naturale; 5.991, pentru cărbune.

Violeta Niţescu, directorul coordonator al Direcţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Vâlcea,   spune că, după apariţia noului act legislativ, numărul acestora  se va înjumătăţii, asta în varianta cea mai optimistă.

„Noua ordonanţă a schimbat total condiţiile de eligibilitate, sunt foarte stricte. Anul acesta beneficiarii care deţin în proprietate terenuri agricole şi forestiere nu vor mai primi acest ajutor, în special cei care deţin păduri. Este anormal să ceri ajutor pentru încălzire când ai în proprietate o pădure. Nu mai pot beneficia de ajutoare de încălzire  persoanele care au depozite bancare mai mari de 3.000 de lei;  celor care deţin terenuri de împrejmuire a locuinţei şi curţi care depăşesc 1.000 de metri pătraţi în zona urbană şi 2.000 de metri pătraţi în zona rurală; familiile de până la trei persoane care au terenuri arabile şi fâneaţă în zone colinare şi de şes, cu suprafeţe mai mari de două hectare, chiar dacă veniturile pe care le au i-ar îndreptăţi la acest sprijin.

Cei care deţin  mai mult de un hectar de vii, grădini de legume şi flori, nu pot solicita ajutor de încălzire. Situaţia este aceeaşi şi în cazul familiilor care au peste 1,5 hectare de vii, livezi de legume şi flori.  Familiile de până la trei persoane trebuie să aibă mai puţin de două hectare de teren forestier, sub 1,5 hectare de teren montan cu vii şi livezi şi mai puţin de patru hectare de păşuni şi fâneţe. În schimb, familiile cu mai mulţi membri trebuie să aibă în zona montană mai puţin de trei hectare de teren forestier, maximum două hectare de vii şi livezi şi cel mult cinci hectare de păşuni şi fâneţe. Deşi legea îi dezavantajează mai mult pe cei din mediul rural, nici cei din  municipiu nu vor scăpa, pentru că majoritatea deţin proprietăţi în mediul rural. Aceştia vor fi  excluşi din rândul beneficiarilor de ajutoare pentru încălzire dacă deţin suprafeţe mari de teren”, a menţionat directorul  Violeta Niţescu.

Iniţiatorii proiectului de act normativ precizează că anul trecut, în urma controalelor efectuate, s-a stabilit că aproximativ 10%  dintre beneficiarii ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei aveau venituri nedeclarate şi bunuri a căror valoare exced pragul maxim de eligibilitate prevăzut de lege, respectiv de 615 lei/persoană. Violeta Niţescu a precizat că banii economisiţi vor fi direcţionaţi tot în programe de asistenţă socială, dar vor fi canalizaţi doar către cei care au cu adevărat nevoie, nu către falşii asistaţi sociali.

DANA NEDESCU