Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Bursa locurilor de muncă verzi la Vâlcea pe 21 martie

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vâlcea organizează în data de 21 martie, începând cu ora 8.30, „Bursa Forţei de Muncă şi a Formării Profesionale pentru Locuri de Muncă Verzi”. Evenimentul va avea loc la sediul Centrului Regional de Formare Profesionala a Adulţilor din Râmnicu Vâlcea, Calea lui Traian nr. 98. Societăţile sunt invitate să prezinte oferta de locuri de munca la sediul AJOFM cu cel puţin cinci zile înainte de 21 martie. Joi, 20 martie a.c., la ora 13.00, oferta de munca cuprindea 435 locuri de munca vacante de la 83 de angajatori din care 73 au confirmat prezenta in Bursa. Din totalul locurilor de munca vacante 187 sunt locuri de muncă verzi.

„Organizarea bursei locurilor de muncă verzi la Râmnicu Vâlcea constituie un eveniment nu numai pentru judeţul Vâlcea, ci aş putea spune la nivel naţional deoarece este prima de acest fel care se organizează în România.

Din păcate, nu pot să particip la bursă dar, am dorit să transmit acest mesaj pentru a sublinia importanţa evenimentului şi de apreciere pentru iniţiativa Agenţiei judeţene pentru ocuparea forţei de muncă.

Este evident că în societatea contemporană ocuparea forţei de muncă străbate o perioadă dificilă. Progresul tehnic sporeşte confortul individual şi colectiv dar conduce la dispariţia unor locuri de muncă fără ca societatea să găsească resurse pentru a le înlocui, în acelaşi ritm, cu locuri de muncă noi. Pe de o parte este tot mai evidentă tendinţa de îmbătrânire a populaţiei care, firesc, iese din viaţa activă, pe de altă parte, ocuparea în muncă a tineretului este astăzi o problemă majoră, recunoscută, căreia i se caută soluţii dar, de multe ori, se oferă doar paliative. Este evident că între oferta de forţă de muncă şi cererea din partea angajatorilor este o discrepanţă care nu se atenuează ci se adânceşte.

În aceste condiţii, îşi face tot mai mult loc noţiunea oportunitate de ocupare. Fără a reprezenta o soluţie imediată şi certă, oportunitatea de ocupare se cere cultivată, stimulată şi valorificată.

Dezvoltarea expansivă a economiei verzi este o astfel de oportunitate, recunoscută în cercuri tot mai largi şi care, în ultima perioadă, îşi găseşte loc şi în programe şi planuri de acţiune guvernamentale. Astfel, în Programul pentru care Guvernul şi-a asumat recent răspunderea in Parlament, la capitolul Muncă, este prevăzută ca direcţie de acţiune pentru ocuparea forţei de muncă, „Stimularea investiţiilor care au ca destinaţie îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale salariaţilor, cu accent pentru locurile de muncă verzi”

Prin activitatea noastră nu putem influenţa creşterea sau descreşterea economiei verzi dar putem fi prezenţi în rândul factorilor de context şi putem ajuta şomerii să îşi găsească un loc de muncă în acest sector de activitate dacă cunoaştem locurile de muncă pe care le oferă, identificăm competenţele specifice necesare şi îi ajutăm să le dobândească prin mijloacele de care dispunem. Această preocupare a noastră este în favoarea angajatorilor din sectorul economiei verzi care pe lângă alte probleme o au şi pe aceea de a-şi asigura resursele de muncă necesare.

În încheiere, felicit personalul Agenţiei judeţene pentru ocuparea forţei de muncă pentru iniţiativă dar şi pentru efortul de a organiza Bursa locurilor de muncă verzi deoarece consider că, prin acţiunea lor, se face un pas important de trecere de la abordări teoretice, de principiu, la acţiuni concrete, practice de exploatare a potenţialului de locuri de muncă pe care îl oferă economia verde” – a precizat Cristiana Barbu, preşedinta ANOFM.