Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Adevărata surpriză neplăcută:Pensii recalculate pe baza ADEVERINȚEI BRUT!


În noua Lege a Pensiilor este prevăzută și o a doua recalculare a pensiilor. Până în luna septembrie 2024, pensionarii pot aduce la casele de pensii acele ”Adeverințe de Brut”. Pe baza adeverințelor, în termen de 6 luni va începe a doua recalculare a pensiilor. 

ATENȚIE! Dacă în urma acestei recalculări, pe baza Adeverinței de Brut, venitul rezultat este mai mic, atunci acesta va rămâne în plată. Practic, este foarte posibil ca în urma recalculării pensionarii să se trezească cu o pensie mai mică și aceasta va fi cea plătită. Această a doua recalculare, pe baza Adeverințelor de Brut, va începe în septembrie 2024 și va dura 6 luni.

La determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se va utiliza Adeverința de Brut. Din aceasta trebuie să rezulte veniturile lunare, nete sau brute, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 pentru care s-a plătit CAS. Aici vor fi luate în considerare inclusiv prime, ore suplimentare sau alte venituri, dar numai cele pentru care s-a plătit CAS.

Dacă nu se poate face dovada venitului brut sau net, atunci la determinarea punctajelor lunare se utilizează salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, precum și sporurile cu caracter permanent.

Din acest motiv fiecare pensionar trebuie să-și analizeze foarte bine dosarul, iar dacă va constata că are prime sau ore suplimentare pentru care nu s-a plătit CAS sau orice alte elemente care pot afecta calculul pensiei, atunci ar fi indicat să facă calcule serioase și să decidă dacă va duce Adeverința de Brut sau lasă Casa de Pensii să îi calculeze pensia pe baza datelor existente acum.