Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Adelina Noroc, asistent social: Schimbarea mentalităţii privind respectul faţă de nevoile copiilor este foarte importantă (INTERVIU)

Colegiul Național al Asistenților Sociali din România sărbătorește, în luna martie a fiecărui an, ”Zilele Asistenţei Sociale”. Organizarea ZAS, la nivel local, revine sucursalei judeţene Vâlcea, căreia i s-au alăturat ca parteneri Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea, Asociaţia Centrul pentru Familie şi Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al judeţului Vâlcea.
Încercăm să vă prezentăm câțiva dintre asistenții sociali vâlceni, care s-au dedicat acestei meserii, atât în importantă în zilele noatre.
Noroc Adelina-Maria este asistent social principal, inspector superior, coordonator al Biroului Intervenţie în Regim de Urgenţă în Domeniul Asistenţei Sociale din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea
Câtă nevoie are România de dezvoltarea domeniului asistenţă socială?
Cred că în contextul actual, cel al unei societăţi reflexive, nu doar ţara noastră, ci toate statele lumii au nevoie stringentă de asistenţă socială. Pentru că urmăreşte să contribuie la bunăstarea oamenilor, asistenţa socială are un rol esenţial în stabilirea echilibrului social. Aşadar, nevoia de asistenţă socială porneşte de la nevoia ca societatea să-şi construiască acele mecansime eficiente care să ajute, să dea rezolvare acolo unde oamenii singuri nu mai pot să o facă.

Cum arată astăzi serviciile publice în domeniul protecţiei copilului?
În ultimii 30 de ani sistemul de protecţie specializată a copilului s-a dezvoltat şi diversificat continuu. Este evidentă îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite, în special prin creşterea numărului de servicii alternative destinate prevenirii instituţionalizării copiilor şi protecţiei de tip familial. La nivelul judeţului Vâlcea există o reţea de asistenţă maternală bine organizată, instituţiilor rezidenţiale de tip vechi le-au luat locul apartamente şi case de tip familial, au fost înfiinţate noi servicii destinate copiilor, dar şi servicii de prevenire pentru copil şi familie, ca de exemplu centrul maternal, centrul de zi pentru recuperarea copilului cu dizabilităţi ori centrul pentru victimele violenţei în familie, şi s-a acordat o atenţie deosebită profesionalizării resursei umane. Chiar la momentul actual putem vorbi despre o importantă perioadă de schimbare a legislaţiei, a organizării şi a practicii de zi cu zi. Iar la nivel naţional, toate eforturile noastre de a apăra drepturile copilului se oglindesc şi în schimbarea mentalităţii privind respectul faţă de nevoile copiilor, în stabilirea unor standarde sociale în favoarea lor şi nu în ultimul rând în atenţia pe care media o acordă garantării drepturilor tuturor copiilor.

Dacă ar fi să propui trei priorităţi în domeniul protecţiei copilului pentru anul 2019, care ar fi?
În primul rând cred că trebuie să se acorde o mai mare importanţă dezvoltării serviciilor comunitare din mediul rural, în a căror structură asistentul social să fie o prezenţă obligatorie. În al doilea rând, este necesar să continuăm prevenirea situaţiilor de risc şi vulnerabilitate prin eforturile conjugate ale instituţiilor cu atribuţii în asistenţă socială, comunităţilor locale şi organizaţiilor nonguvernamentale, pentru că întotdeauna e mai uşor să previi, decât să tratezi. Iar în al treilea rând, să se pună un accent deosebit pe supervizarea profesională, având în vedere că societatea contemporană este caracterizată de extinderea exigenţelor profesionale.

Ce te motivează în activitatea de zi cu zi?
Pe nici un asistent social nu cred că îl motivează altceva decât ambiţia de a-şi ajuta semenii care se află într-o situaţie problematică. Şi sunt mândră că pot avea avantajul de a păşi în viaţa unor oameni pentru a le-o schimba în bine.

Un mesaj pentru asistenţii sociali din România.
Credeţi necontenit în contribuţia pe care o aveţi la un viitor mai bun! Fiţi curajoşi în angajamentul de a susţine toleranţa şi integritatea, corectitudinea şi onestitatea!