Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

25 Martie: Sărbătoare mare- BUNA VESTIRE – Rugaciune, semnificație si tradiţii.

Credincioşii, prăznuiesc astăzi, 25 martie, Buna Vestire, prima sărbătoare închinată Maicii Domnului.
Buna Vestirea, sau Blagoveştenia, în termeni populari, este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil i-a vestit Sfintei Fecioare că va naşte pe Mesia.

Cum spuneam, reprezintă ziua în care, practic, Maica Domnului a fost înştiinţată că este însărcinată, astfel că după nouă luni s-a născut pruncul Iisus Hristos.

E sărbătoare cu cruce roşie în calendarul ortodox
Ziua de 25 martie este trecută drept zi cu cruce roşie în calendarul ortodox, fiind considerată o sărbătoare extrem de importantă. Este singura sărbătoare cu cruce roşie din luna martie şi una dintre cele doar două zile din postul Paştelui în care crecindioşii au dezlegare la peşte, deci pot consuma carne de peşte.

A doua zi din postul Paştelui în care se face dezlegare la peşte este pe 28 aprilie, când se prăznuieşte Intrarea Domnului în Ierusalim, fiind ultima duminică dinainte de Săptămâna Patimilor.


Tradiţii de Buna Vestire
Cum era de aşteptat, există numeroase tradiţii şi obiceiuri legate de Buna Vestire. Printre acestea amintim cea conform căreia toate persoanele obişnuiesc să mănânce peşte, chiar şi cele care nu ţin neapărat post.

De asemenea, se consideră că Buna Vestire reprezintă cu adevărat începutul primăverii, fiind ziua în care cucul cântă prima oară în an şi se întorc rândunelele. Nu în ultimul rând, există tradiţii care spun că ar fi bine ca oamenii să nu se certe de Buna Vestire, pentru că vor avea necazuri tot anul, să pună pâine şi sare pe pragul casei, hrană pentru îngeri, şi să dea foc unor lucruri de prisos, pentru a marca eliberarea de trecut şi începutul unei noi ere.

Cea mai puternică rugăciune de Buna Vestire

„Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Cel Ce ai zis: „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu, și toate celelalte se vor adăuga vouă“, dăruiește-mi toate cele de trebuință pentru a merge pe calea mântuirii. În mâinile Tale este viața mea și fără Tine nu pot cunoaște nici împlinirea și nici bucuria cea adevărată. Știind aceasta, având dorința de a purta crucea căsătoriei, Te rog să mă ajuți să găsesc făptura potrivită alături de care să înfrunt marea vieții acesteia.

Ajută-mă, Doamne, ajută-mă, cum numai Tu mă poți ajuta. De multe ori ispita singurătății mi-a rănit inima, de multe ori diavolul deznădejdii a lovit în poarta sufletului meu. De atâta durere inima mea s-a strâns, și nu este nimeni care să-mi aline durerea. La Tine alerg, Doamne, nădejdea mea, întărirea mea, lumina vieții mele. Ajuta-mă să am o familie bineplăcută Ție, o familie peste care sa se reverse mulțimea binecuvântărilor Tale.

Ferește-mă, Doamne, de tot răul. Ferește-mă de o alegere greșită. Ferește-mă de minciuni, de răutate, de desfrâu. Să nu mă-nșele frumusețea cea degrab trecătoare, ci să caut mai ales frumusețea sufletească. Să nu mă orbească dragostea pătimașă, nici să nu mă biruie patimile și poftele. Tu știi, Doamne, nepriceperea si slăbiciunea minții mele. Izbavește-mă prin harul Tău de neputințele care mă apasă.

Vino în ajutorul meu, Iubitorule de oameni! Dăruiește-mi înțelepciune și răbdare. O, grea este crucea răbdării, și greu îmi este să nu fiu covârșit de ea. Dar în Tine-mi pun nădejdea. Slavă Tatălui și Fiului și Duhului Sfânt. Cinste Maicii Domnului și slavă Sfinților. Amin!”.