Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Semne că suferi de depresie de iarnă

Depresia de iarnă reprezintă o formă de depresie ale cărei principale caracteristici sunt –la fel ca și în cazul afecțiunii clasice- sentimentele de tristețe și lipsa completă de speranță, alături de scăderea interesului pentru activități – de exemplu socializarea – pe care altădată le găseai interesante.

Dacă ești afectată de aceste simptome timp de două săptămâni, atunci verdictul e clar: suferi de depresie. Dacă te simți astfel doar în timpul toamnei și al iernii, atunci suferi de depresia de iarnă.

Iritabilitate

Mânia și iritabilitatea sunt simptome comune și de multe ori trecute cu vederea, ale depresiei și depresiei de iarnă. Cercetările dovedesc că persoanele cu depresie de iarnă sunt mai iritabile decât persoanele sănătoase și mai predispuse la izbucniri de mânie, de cele mai multe ori având un astfel de atac de furie pe lună sau mai des.

Oboseală

Persoanele care suferă de această afecțiune simt nevoia să doarmă mai mult în timpul iernii, uneori semnificativ mai mult. Într-un studiu publicat în 1994 în The Journal of Psychosomatic Research, persoanele de la o clinică dedicată tratării depresiei de iarnă dormeau 7,5 ore vara, 8,5 ore toamna și primăvara și aproape 10 ore iarna. Problema e că nu se simt oricum odihnite, alte cercetări descoperind că persoanele cu depresie de iarnă sunt afectate de tulburări ale somnului și insomnii.

Poftă crescută pentru carbohidrați

Unul dintre motivele creșterii în greutate a oamenilor afectați de depresia sezonieră este că afecțiunea produce pofta crescută de carbohidrați complexi, ca pastele sau pâine. De fapt, 7 din 10 persoane depresive au acest simptom. Carbohidrații duc la creșterea nivelului serotoninei, care îi face pe cei afectați mai fericiți, doar că „medicamentele” din paste duc la kilograme în plus.

Creșterea poftei de mâncare

Depresia de iarnă, ca și cea clasică, poate crește apetitul unor persoane, 65 la sută dintre cei care suferă de această afecțiune explicând că se simt mai flămânzi în timpul lunilor reci.

Se estimează că organismul celor afectați suferă de o scăderea serotoninei, un neurotransmițător asociat cu dispoziția și care ajută la controlarea sentimentului de foame. 75 la sută dintre persoanele care suferă de depresie de iarnă se îngrașă în timpul celor câteva luni reci.

Scăderea interesului pentru sex

Cei afectați de depresia sezonieră știu că această afecțiune nu îi face să se simtă atrăgători, iar unul dintre simptomele cele mai des întâlnite e reprezentat de lipsa de interes pentru sex. Îți poți da seama simplu dacă ești sau nu afectată, dacă numai în timpul iernii manifești un interes scăzut față de sex, în restul timpului și în special în anotimpurile mai calde situația fiind cu totul alta.

Dificultăți în a se concentra

Depresia te poate face să te simți singur și trist, dar afectează și felul în care funcționează creierul. Această afecțiune poate juca avea un efect negativ atât asupra concentrării, cât și asupra abilității de a vorbi și asupra memoriei.