Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

CRIZĂ MARE DE SÂNGE ÎN VÂLCEA! Asociația Mămici din Vâlcea lansează Campania “Donează sânge – un om va trăi datorită ție”

Dupa succesul campaniei de anul trecut care s-a incheiat cu 228 de persoane care s-au prezentat la Centrul Transfuzii Sangvine Valcea si 154 de donatori, Asociatia Mamici Din Valcea, in parteneriat cu Centrul Transfuzii Sangvine Valcea isi doresc sa reia si in acest an Campania “Doneaza sange – un om va trai datorita tie”.
Este in continuare criza mare de sange, viata multor oameni depinzand in fiecare zi de gestul oamenilor sanatosi care se gandesc la semenii lor si fac efortul sa mearga sa doneze sange.
In editia a II-a Campania se va desfasura pe o perioada de doua saptamani (25 martie – 6 aprilie 2019), pentru a evita aglomeratia si isi propune sa insumeze peste 300 de donatori in aceasta perioada (de luni pana sambata), astfel reusind sa cream o banca de sange de rezerva intr-o cantitate importanta si sa convingem donatorii sa faca acest gest cu regularitate (sa devina donatori permanenti)
Ne-am bucurat ca anul trecut, cu ajutorul vostru, campania si-a indeplinit obiectivele si ne dorim ca impreuna sa transformam si aceasta editie intr-un succes si multe vieti salvate.
Iata cateva date de la prima editie:
– peste 200 de persoane s-au hotarat si s-au prezentat sa doneze in perioada campaniei;
– donatorii au inteles ca prin procesul de donare isi pot monitoriza sanatatea. In afara de cei 154 care au reusit sa doneze efectiv au fost situatii in care rezultatele analizelor preliminare au evidentiat mici reglaje necesare (nivelul de fier, tensiunea etc.), au primit recomandari si au revenit in saptamanile urmatoare mai sanatosi si mai pregatiti sa doneze;
– s-a facut primul pas ca oamenii sa devina donatori permanenti – peste 50% din cei care au raspuns la campanie nu mai donasera niciodata.
– o parte din acestia au continuat sa doneze periodic, la 3 luni, dupa cum ne-a confirmat doamna Narcisa Ionascu, director al Centrului de Transfuzii Sanguine Rm. Valcea.
– au fost salvati multi oameni, pentru ca din sangele donat se extrag mai multe produse ce pot fi folosite pentru mai multe persoane cu diferite afectiuni grave.
Transfuzia de sange ajuta la salvarea a milioane de vieti in fiecare an. În România, datele arată că o persoană are nevoie de sânge la fiecare 3 secunde. În momentul de față, doar sub 2% din populaţia ţării donează sange, comparativ cu situația la nivel european unde, în medie, peste 10% din populație doneaza sânge.
Va rugam sa mergeti sa donati! Povestiti si cunoscutilor despre actiunea voastra! Prin exemplu vom putea schimba lucrurile in bine si crea mai multa speranta pentru semenii nostri!
Beneficii pentru donatori:
– 7 tichete de masa ;
– o zi libera de la serviciu sau scoala in ziua donarii;
– rezultatul analizelor eliberat GRATUIT!
– efecte benefice asupra starii de sanatate: posibilitatea scaderii riscului de boli cardiovasculare, posibilitatea ameliorarii migrenelor, a senzatiei de picioare grele, imbunatatirea circulatiei sanguine etc.
– monitorizarea permanenta a starii de santatate, cu depistarea din timp a contactarii unor boli infectioase, cu posibilitatea tratarii imediate.

Conditii pentru a putea dona:
*vârsta cuprinsă între 18 – 65 ani
*greutate peste 50 Kg
* tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg (in cazul unei tensiuni mici veti primi indrumari in centrul de transfuzii pentru a creste usor tensiunea)
*să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale ;
* Sa nu fi suferit interventii stomatologice in ultimele 2 luni sau sa fie sub tratament dentar in curs;
* femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală (7 zile dupa menstra)
* să nu fi consumat grăsimi si băuturi alcoolice cu cel puţin 72 de ore înaintea donării
*sa nu fim sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine
* sa nu fi schimbat partenerul / partenera in ultimele 6 luni
* persoanele peste 50 ani trebuie sa prezinte o Adeverinta de la Medicul de familie ca nu este in evidenta cu boli cronice

Donatorii trebuie să nu sufere sau sa nu fi suferit de urmatoarele boli:
* Hepatită (de orice tip)
* TBC
* sifilis
* malarie
* epilepsie si alte boli neurologice
* boli psihice
* ulcer gastroduodenal
* diabet zaharat
* boli de inimă
* boli de piele: psoriazis, vitiligo
* miopie forte peste (-) 6 dioptrii
* cancer

Sfaturi pentru pregatirea donarii:
– Odihnește-te bine inainte de donare!
– Evită mâncărurile grase și nu consuma alcool cu cel puțin două zile înainte de a dona!
– Mănâncă ceva ușor și bea apă sau lichide ușor îndulcite înainte de donare!
– Nu consuma băuturi acidulate!
– Nu fuma înainte și după donare cel puțin 2 ore!
– Imbraca o bluza sau tricou cu maneca scurta pentru a-ti fi comod sa donezi!
– Vino la centrul de donare sânge!

Centrul Transfuzii Sangvine Valcea pe Str. General Magheru nr. 54, vis-a vis de Casa de Asigurări de Sănătate Vâlcea
De luni până vineri (si sambata in perioada campaniei)
Între orele 7:00 – 11:30
Informații la telefon : 0350 420 504