Cei superstițioși cred că pentru a le merge bine în anul care urmează, trebuie musai să mănânce anumite preparate culinare în noaptea dintre ani. Este foarte important ca pe masa de Revelion să fie produse din pește, dar și din curcan sau cocoș. De asemenea, nu trebuie să-ti lipsească strugurii, ca să poți mânca 12 boabe de struguri, câte una pentru fiecare lună a anului următor.
”Carnea de pasăre, de această dată trebuie să fie neapărat cocoș, curcan sau gâsca pentru rațiunea că găina, dacă o să o sacrificam, nu o să avem parte de bine pentru că ea scurma ori mănânca din urmă, precum cocoșul este țanțoș, curcanul, nici nu mai vorbim”, a explicat Doina Ișfănoni, etnograf la Muzeul Satului.
La fel de importante sunt preparatele din pește. ”Se consumă peștele ca să fim sprinteni în tot anul, ca să ne mișcăm precum peștele în apă în rezolvarea problemelor”, a mai precizat etnologul.
Lasă un comentariu