Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ce este cataracta şi cum se poate trata!

Cataracta este o peliculă subţire, opacă, ce apare la nivelul cristalinului şi blochează trecerea fasciculului luminos către retină, producând tulburări mari ale vederii.

Printre posibilele cauze, amintim: diabetul zaharat; expunerea frecventă la radiaţii; moştenire genetică; virectomia atrage după sine în majoritatea cazurilor cataractă; leziuni oculare; vârsta înaintată; retininita pigmentară; glaucomul.

Alţi factori ce pot influenţa apariţia cataractei: • alcoolul – în special celor ce simt o dependenţă faţă de alcool, le poate favoriza apariţia cataractei; • fumatul – fumătorii sunt mult mai predispuşi să dezvolte cataracta, deoarece fumul care vine de la ţigară conţine substanţe ce ne pot afecta cristalinul; • corticoterapia – persoanele cărora le-au fost administrate medicamente cu puternic efect antiinflamator pot suferi de această afecţiune; infecţiile din perioada sarcinii pot afecta şi copilul şi ii poate cauza cataracta încă din primele zile de la naştere; nivelul crescut de trigliceride – dacă aceste celule se depun în vasele sangvine, pot apărea anumite agravări ale cataractei.

Simptome: – vedere dublă; – vedere neclară; – sensibilitate mare la lumină; – necesitatea schimbării dese a lentilelor ochelarilor; – tulburări vizuale ce ne pot împiedica desfăşurarea activităţilor zilnice.

Dacă observaţi oricare dintre simptomele de mai sus, este indicat să faceţi un consult pentru a îndepărta orice dubii. Diagnosticul se va pronunţa în urma cercetării istoricului medical şi efectuarea examenului clinic. Prin acestea se clarifică cauzele care au declanşat cataracta. În cazul în care tulburările vizuale nu vor putea fi remediate prin operaţie, medicul oftalmolog îţi va oferi toate informaţiile de care ai nevoie pentru a avea o viaţă de calitate.

Tratament

Cea mai des folosită şi de asemenea şi cea mai sigură modalitate de tratament a simptomelor cataractei constă în intervenţia de îndepărtare a cristalinului, care a fost distrus de cataractă. Acesta va fi înlocuit cu un implant ocular care va avea aceleaşi funcţii. Intervenţia chirurgicală nu este recomandată decât mai târziu în evoluţia bolii, la început pacienţii având nevoie să poarte ochelari sau lentile de contact. Există însă cazuri în care cataracta apare la copiii mici, afectându-le serios vederea. Aceasta se numeşte cataractă juvenilă. Cataracta nu trebuie operată decât dacă ne afectează serios desfăşurarea obişnuită a activităţilor de peste zi!