Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Boc dă iama și în buzunarele medicilor de familie

Medicii de familie refuză în continuare să semneze contractul de finanțare cu casele de asigurări de sănătate din cauza noilor prevederi apărute în contractul cadru. Ministerul Sănătății a decis ca salarizarea medicilor de familie să se facă în funcție de servicii și nu în funcție de numărul pacienților înscriși. Cei 220 de medici vâlceni spun că această decizie îi  băga în faliment  și refuză să semneze contractele. Åefa CAS Vâlcea, Rodica Mărgineana le dă dreptate, dar legea-i lege și trebuie aplicată, nu discutată, drept urmare medicii au două luni la dispoziție pentru semnarea contractelor de finanțare.

Medicii de familie nu se înghesuie să încheie contractele de finanțare cu CAS, fapt pentru care Ministerul Sănătății a prelungit cu două luni termenul stabilit inițial, respectiv 1 aprilie 2011. Foarte mulți doctori au reclamat încă din luna februarie faptul că noile prevederi din contractul cadru, care impun ca salarizarea să se facă pe servicii și nu per capita, îi  băgă în faliment, iar pe bolnavi în mormânt, pentru că le refuză dreptul la servicii medicale complexe și la  medicație. Rodica Mărginean, directorul  Casei de Sănătate Vâlcea,  a confirmat faptul că implementarea noilor prevederi va crea dificultăți în finanțarea cabinetelor medicale, în special în localitățile cu o populație mică, fapt ce va duce la închiderea lor. „œCasele de asigurări pot încheia contracte cu medicii care doresc să intre în relație contractuală, nu-i putem obliga noi să facă acest lucru. Este foarte adevărat că unii dintre ei au motive întemeiate. Sunt medicii care, fără vina lor, au ajuns într-o localitate cu populație redusă cu 1700 de locuitori, și au doar 1500 înscriși, în cazul acesta câștigă undeva la 70 de milioane lei, poate chiar mai puțin. Asociațiile medicilor de familie adoptă această metodă în fiecare an, o metodă prin care forțează  mâna Ministerului Sănătății și CAS să le acorde o finanțare mai bună decât în propunerea stabilită. Åi în 2011 avem anumite măsuri de eficientizare a sistemului de sănătate, legate și de plata medicilor de familie. Ministerul dorește să plătească medicii pe servicii, nu per capita. Este o  măsură care-i dezavantajează  pe medici, este foarte adevărat, pentru că mulți dintre ei nu vor mai avea bani să-și finanțeze cabinetele, dar și medici care câștigă foarte bine”, a precizat directorul CAS Vâlcea.

Servicii mai puține, bani pe măsură

Medicii de familie din Vâlcea spun că nu vor semna contractele în forma actuală și în cazul în care Ministerul nu va renunța la prevederile ,,nocive”vor pleca în străinătate. O parte dintre ei au solicitat deja  certificate de conformitate, act ce le dă dreptul să profeseze în alte țări din Uniunea Europeană. Medicii spun că  noul contract  cadru, care trebuia semnat  la data de 1 aprilie 2011 cu Casa Județeană de Sănătate, îi bagă în faliment și-i obligă să încalce și jurământul lui Hipocrate. ,,Ne obligă să ne încălcăm deontologia, ne obligă să dăm unui bolnav cronic o singură rețetă la trei luni, pentru o singură boală, indiferent câte boli are, deci este bolnav cronic și nu are voie să se îmbolnăvească decât o dată la trei luni. Åi un număr de medicamente fix, pentru că nu încap într-o rețetă decât un anumit număr de medicamente. Ni se impune buget orientativ de medicamente, dar chiar dacă este orientativ nu știm ce se va întâmpla anul viitor de vreme ce normele sunt pentru un an, dar noi ar trebui să semnăm pentru doi ani. De asemenea nu putem să decidem cine primește și cine nu rețetă și trimitere la spital. Nu putem hotărî noi cine trăiește și cine moare, automat vom fi obligați să eliminăm din liste pacienții care consumă mai multe medicamente sau mai scumpe. Cum putem hotărî noi asta? Medicii tineri nu au nicio șansă, au plecat deja trei pentru că nu au reușit să-și facă o capitație și să-și susțină financiar cabinetul”, a declarat Cristiana Bărăgănescu, președintele Asociației Medicilor de familie Vâlcea. Atât Ministerul Sănătății, cât și DSP mizează pe faptul că nu toți medicii de familie vor lua calea străinătății și nu toți bolnavii vor crăpa doar pentru faptul că nu și-au luat medicamentele la timp. O gândire cât se poate de optimistă, în condițiile în care premierul ne vrea ieșiți din sistem cât mai tineri, pentru a nu devaliza  bugetul pensiilor.

DANA NEDESCU